در سالهای اخیر و با رشد اینترنت و تبدیل شدن جهان به یک دهکده جهانی، شناخت مردم کشورهای مختلف از مردمان دیگر کشورها از جمله موسیقیدانان آن کشور و موسیقی آنها افزایش یافته است.
افق /ایسنا:در این شرایط در سالهای اخیر گونه جدیدی از صنعت گردشگری پا به عرصه وجود نهاده که از آن به عنوان “گردشگری موسیقی” نام برده می شود. در این گونه جدید از صنعت گردشگری، گردشگران علاوهبر شرکت در جشنوارههای موسیقی به بازدید از محل زندگی بزرگان موسیقی جهان میروند که در طول حیات شاهکارهای بینظیری خلق کردهاند.
در این میان در سالهای اخیر محل زندگی چهار موسیقیدان بزرگ جهان که بیشتر آنها به موزه تبدیل شدهاند، به نمادی از توسعه گردشگری موسیقی تبدیل شدهاند.
* پیوتر ایلیچ چایکوفسکی
«پیوتر ایلیچ چایکوفسکی» از آهنگسازان سرشناس روس است که آثار متعددی از او از جمله چندین سمفونی، کنسرتوار، اپرا و موسیقی مجلسی به جای مانده است. او اولین آهنگساز روس بود که تاثیری تاریخی و بینالمللی در جهان داشت و با حضور خود به عنوان رهبر ارکستر مهمان در اروپا و آمریکا آن را تقویت کرد. خانه و موزه چایکوفسکی در منطقه زیبای کلین در ۸۵ کیلومتری شمال شرقی مسکو واقع شده است. البته چایکوفسکی تنها چند سال پایانی عمرش را در این خانه زیبا گذارند، اما در همین زمان کوتاه توانست یکی از شاهکارهایش یعنی سمفونی شش چایکوفسکی و باله دریاچه قو را به عالم موسیقی عرضه کند. این خانه که اکنون حدود دو قرن قدمت دارد، به عنوان موزه چایکوفسکی روزانه میزبان هزاران گردشگر است. این خانه پس از انقلاب بولشویکی در روسیه در سال ۱۹۱۸ به موزه تبدیل شده و سپس در سال ۱۹۴۱ با حمله نازیها به روسیه در جریان جنگ جهانی دوم تعطیل شد. سپس در سال ۱۹۵۸ دوباره بازگشایی شد و در سال ۱۹۶۴ نیز یک سالن موسیقی در کنار آن احداث شد.
* فردریک فرانسوا شوپن
نوازنده پیانو و آهنگساز لهستانی در روستای “زلازولا” در نزدیکی ورشو از مادری لهستانی و پدری فرانسوی بدنیا آمد. پس از آنکه به عنوان یک کودک نابغه در سرزمین مادریاش شناخته شد، در ۲۰ سالگی لهستان را برای رفتن به پاریس، پایتخت فرانسه ترک کرد و در آنجا به عنوان نوازنده، معلم موسیقی و آهنگساز شروع به فعالیت کرد. شوپن اغلب آثارش را برای پیانو تنها نوشته است. او در کاخ “لمبارت” متعلق به قرن ۱۶ میلادی که در فهرست میراث جهانی سازمان یونسکو نیز به ثبت رسیده است، اقامت کرد و تعداد زیادی از آثار شاخص خود از جمله دو مجموعه مهم شوپن برای پیانو را در آن ساخت. این کاخ چند سال قبل بر اثر یک آتشسوزی شدید به شدت آسیب دید و پس از پایان پروژه مرمت چند ساله دوباره به جاذبه گردشگری پاریس، مقصد نخست گردشگران جهان تبدیل شده است.
* لودویگ فان بتهوون
در شهر زیبای وین، پایتخت اتریش که از آن به عنوان پایتخت موسیقی جهان نام برده میشود، ۱۶ ویلا و آپارتمان به صورت موزه نگهداری میشود که همه آنها بدلیل اینکه بتهوون، موسیقیدان بزرگ آلمانی مدتی را در آنها اقامت داشته، به خانه بتهوون شهرت دارند. وی طی ۳۵ سال زندگی در وین، حدود ۴۰بار مکان زندگیاش را تغییر داد. در این خانهها که روزانه میزبان هزاران گردشگر هستند و بتهوون تا پایان عمرش در سال ۱۸۲۷ در آنها زندگی میکرد، مقداری از وسایل این نابغه موسیقی شامل پیانو، عینک، صندلی، قاب عکس به همان صورتی که بتهوون از آنها استفاده میکرد، نگهداری میشوند.
* ریشارد واگنر
آهنگساز، رهبر ارکستر و نظریهپرداز موسیقی آلمانی که البته شهرت او بیشتر بخاطر اپراهای اوست و در دنیای موسیقی کلاسیک از وی به عنوان ادامهدهنده راه بتهوون یاد میکنند. مدتی قبل در دویستمین سالگرد تولد وی، هزاران گردشگر راهی آلمان و بویژه شهر لایپزیگ، زادگاه وی شدند. همچنین از سالها قبل تورهای بازدید از خانه محل زندگی، مدرسه محل تحصیل و موزه وی در تمام ایام سال در شهر لایپزیگ در حال برگزاری است که این امر موجب جذب بیشتر گردشگران به آلمان به ویژه گردشگران علاقهمند موسیقی کلاسیک شده است. واگنر به عنوان یک مبدع و مبتکر در موسیقی اروپایی در قرن ۱۹ شهرت جهانی دارد و به عنوان پیشگام مدرنیته نیز شناخته شده و موفق به خلق آثاری شد که او را برای همیشه در تاریخ موسیقی جهان جاودان کرد.