جعفر توفیقی در گفتوگو با خانه ملت، در پاسخ به انتقادهایی که به کیفیت آموزشی دانشگاه پیامنور وارد است، گفت: دانشگاه پیام نور یکی از مهمترین دانشگاههای کشور بوده و این در حالی است که تقریبا در ۴ یا ۵ سال گذشته رشد کمی غیرعادی از نظر تعداد واحدها، تعداد دانشجو و در مواردی بعضی رشتهها در این دانشگاهها وجود داشته است.
سرپرست وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ادامه داد: دانشگاه پیام نور نیازمند یک بازبینی مجدد در بحث کیفیت آموزش است چرا که در توسعه مراکز آموزش عالی کیفیت یکی از مهمترین اصلها برای پیشرفت علمی کشور به شمار میرود.
ضرورت بازگشت به اساسنامه دانشگاه پیام نور
وی با بیان اینکه دانشگاه پیام نور نیازمند یک بازبینی و بازنگری در جمعیت دانشجویی، تعداد واحدها و نوع رشتهها است، افزود: توسعه آموزش عالی یک فرصت است به شرط اینکه کیفیت نیز در خصوص آن لحاظ شود.
توفیقی با تاکید بر اینکه اجرای اساسنامه دانشگاه پیام نور بسیاری از مشکلات این مرکز آموزش عالی را مرتفع میکند، یادآور شد: باید بازگشتی به اساسنامه دانشگاه پیام نور صورت بگیرد و این اساسنامه با دقت بیشتری اجرایی شود.
ارایه توضیحات درباره حوادث سال ۸۸ در صحن مجلس
سرپرست وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در رابطه با انتقادات وارده به وی هنگام وقوع حوادث سال ۸۸، گفت: درباره مسائل سال ۸۸ در مجلس و در حضور نمایندگان توضیحات کاملی را برای شفافسازی اذهان عمومی ارایه خواهم کرد.
من چهره علمی هستم
توفیقی در پاسخ به سؤالی مبنی بر شناخته شدن وی در جامعه بهعنوان چهره سیاسی یا چهره علمی، گفت: من به هیچ وجه چهره سیاسی نبوده و در ۴۰ سال گذشته در تمام مقاطع زمانی در خدمت آرمانهای انقلاب و نظام بودهام، همچنین قبل از انقلاب به هیچ وجه عضو هیچ گروه یا تشکل سیاسی و حزب سیاسی نبوده و متعلق به هیچ جریان سیاسی در کشور نیستم.
وی ادامه داد: رزومه کاری و زندگینامه علمی و مدیریتی من نشاندهنده شخصیت علمی من بوده و در تمام زندگی بیشتر به کارهای مدیریتی و اجرایی پرداخته و فعالیتهای مدیریتی و اجرایی من صددرصد در خدمت نظام آموزش عالی کشور بوده است، از طرف دیگر همواره من از آرمانها و ارزشهای نظام دفاع کرده و خدمت به نظام در دستور کار همیشه من بوده است.
سرپرست وزارت علوم، تحقیقات و فناوری افزود: منظور از نداشتن چهره سیاسی عدم وابستگی به احزاب یا تشکلهای سازمان یافته سیاسی است.
دانشگاهباید محیطی مدیریت شده برای فعالیت تشکلهای سیاسی دانشجویی باشد
توفیقی در مورد فعالیتهای تشکلهای سیاسی دانشجویان در دانشگاهها یادآور شد: به طور حتم دانشگاهها باید محیطی مدیریت شده برای فعالیتهای فرهنگی، سیاسی و اجتماعی باشد بدان معنا که هم بتوان از یک سو شور و نشاط سیاسی را ایجاد کرد و از طرفی دیگر نظم، انضباط و حاکمیت قانون و مقررات را به وجود آورد.
وی ادامه داد: بدون شک موارد مذکور قابل دسترسی و تحقق است؛ من در سالهای ۸۲ تا ۸۴ که به عنوان وزیر علوم، تحقیقات و فناوری فعالیت میکردم، تجربه این کار را داشتم به گونهای که با وجود ایجاد فضایی باز و پرنشاط در دانشگاهها، هیچگونه مساله یا بحرانی در مراکز آموزش عالی وجود نداشت.
سرپرست وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با تاکید بر اینکه دانشجویان باید در نهایت احترام به ارزشها، قوانین و مقررات در دانشگاهها به فعالیت در تشکلهای دانشجویی بپردازند، گفت: اگر به عمده دستاوردهای علمی کشور نگاهی بیندازیم متوجه خواهیم شد ریشه دستاوردهای مذکور در سیاستهای توسعه علمی آن زمان پایهریزی شده است.
حمایت از نخبگان به جلوگیری از فرار مغزها میانجامد
توفیقی درخصوص حمایت از نخبگان و همچنین جلوگیری از فرار مغزها به خانه ملت گفت: نخبگان هر کشوری جزء سرمایههای ملی آن به شمار میروند و ضروری است از این افراد جهت خدمت به اهداف کشور و نظام استفاده شود.
وی با بیان اینکه سرمایهگذاری زیادی برای نخبگان صورت گرفته است، یادآور شد: نباید با اتخاذ تدابیری نادرست زمینهای برای خروج نخبگان از کشور و فرار مغزها ایجاد کرد.
سرپرست وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در تشریح دلایل مهاجرت نخبگان و فرار مغزها از کشور افزود: بحث ایجاد نکردن فرصتهای شغلی از جمله مواردی است که به افزایش مهاجرت نخبگان از کشور دامن میزند و لازم است برنامهریزی دقیقی صورت گیرد تا نخبگان بتوانند منشاء تاثیر و اثر در جامعه خود شوند.
وی ادامه داد: امروزه با وجود آنکه نخبگان کشور درصدد یافتن شغلی مناسب و متناسب با استعدادها و توانمندیهای خود هستند اما همواره با ناکامی مواجه می شوند بنابراین باید فرصتهای شغلی در دانشگاهها، مراکز تحقیقاتی یا بنگاههای صنعتی و اقتصادی بیش از پیش فراهم شود.
توفیقی ایجاد فضای مناسب فرهنگی و سیاسی کشور را از دیگر دلایل خروج نخبگان خواند و گفت: امید است با سیاستی که در
دولت تدبیر و امید وجود دارد فضای بازتری برای فعالیتهای سیاسی، فرهنگی و آزاداندیشی دانشجویان فراهم شود تا شاهد کاهش مهاجرت نخبگان از کشور باشیم.
سرپرست وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، با تاکید بر اینکه جامعه باید برای نخبگان ارزش و احترام قایل باشد، تصریح کرد: باید در جامعه فضایی ایجاد شود تا استعدادهای این افراد شکوفا و در جهت توسعه علمی کشور استفاده شود تا دلیلی برای مهاجرت آنها وجود نداشته باشد.
نظر وکلای ملت با تعاملات صورت گرفته رو به بهبود است
وی با یادآوری حضور خود در مجلس شورای اسلامی و ارزیابی خود از نتایج تعامل بیش از پیش با نمایندگان، گفت: خوشبختانه نظر نمایندگان نسبت به حضور من در وزارت علوم، تحقیقات و فناوری رو به بهبود است که این مهم نتیجه اثر تعامل و ارتباط بیشتر با وکلای ملت است.
توفیقی در تشریح دیدار با نمایندگان مجلس، افزود: ارائه نقطهنظرات، دیدگاهها، برنامهها و و همچنین پاسخ به سوالات و ابهامات موجود در ذهن نمایندگان از اقداماتی بود که در دیدار با آنها به کار گرفته شد.
وی ادامه داد: لازم است با آگاهی بخشی و اطلاعرسانی بیشتر بتوان ابهامات به وجود آمده را رفع کرد و بدون شک ادامه این روند برای کسب رای اعتماد از مجلس با موفقیت همراه خواهد بود.
مدیریت فعالیتهای سیاسی در دانشگاه با ضابطه باشد
توفیقی در مورد نحوه مدیریت فعالیتهای دانشجویی یادآور شد: منظور از فعالیتهای سیاسی در دانشگاهها، مدیریت انسداد یا حذف فعالیتها نیست؛ مدیریت مدنظر من به معنای حاکمیت ضابطه و قانون است یعنی فعالیت وجود داشته باشد اما در حیطه قانون و ضابطه و مقرراتی در خصوص آنها حاکم است.
وی ادامه داد: برای لحاظ شدن مدیریت در انجام فعالیتهای تشکلهای سیاسی در دانشگاهها تمامی قواعد و ضوابط توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی تایید شده من معتقد هستم رعایت این مقررات فضای کافی برای فعالیت تمامی همه تشکلها را فراهم میکند. بنابراین نگرانی جایی است که خدایی نکرده بخواهیم از حدود این ضوابط و مقررات خارج شویم که آن هم امید است پیش نیاید.
سرپرست وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، به مقایسه فعالیت
دولتهای گذشته در مدیریت تشکلهای دانشجویی، گفت: در واقع قوانین، مقررات و ضوابط بستگی به شخص اجراکننده دارد و من نیز بارها اعلام کردهام نگاه به فعالیتهای تشکلهای دانشجویی باید نگاهی انبساطی باشد.
وجود تشکلهای دانشجویی در جهت سرعت دادن به توسعه علمی
وی با بیان اینکه نگاه به فعالیتهای تشکلهای دانشجویی در دانشگاهها باید با هدف رفع موانع، ایجاد تسهیلات، حمایت انجام گیرد، تصریح کرد: به طور حتم تشکلهای دانشجویی باید در جهت سرعت دادن به توسعه علمی فعالیت کند؛ دانشگاه مسئول توسعه علمی کشور به شمار میرود و من نوید میدهم تا از فعالیت تشکلهای دانشجویی حمایت کنم زیرا بر این باورم که این حمایت توسعه علمی کشور را در پی دارد.
توفیقی با تاکید بر اینکه خط قرمزها باید در جایی مورد استفاده قرار گیرد که فعالیت تشکل دانشجویی مانع از توسعه علمی شوند، افزود: در این شرایط ارزشها مورد هجمه قرار میگیرد که این اقدام با موازین و آداب اخلاقی هماهنگ نخواهد بود؛ من گمان میکنم با وجود فضای اعتدالی در کشور واقعیت این است که من احساس میکنم در این فضای اعتدالی که در کشور، دیگر شاهد افراط و تفریطهای سابق نخواهیم بود.
سیاسی شدن با سیاستزدگی متفاوت است
سرپرست وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، با یادآوری بازگشت دانشجویان و اساتید ستارهدار به فضای دانشگاه، درباره سیاسی شدن دانشگاهها به خانه ملت گفت: سیاسی شدن با سیاستزدگی متفاوت است؛ من با سیاسی شدن به معنای تبدیل دانشگاه به حزب یا بنگاه سیاسی مخالف هستم.
وی با بیان اینکه دانشگاهها باید فضایی برای تشکلهای سیاسی باشند گفت: این تشکلها باید بتوانند فعالیتهای خود را انجام دهند؛ شاید تعبیر سیاسی شدن دانشگاهها این مطلب را به ذهن برساند که این مراکز باید به حزبی سیاسی تبدیل شوند در حالی که دانشگاه محل علم بوده و باید کار علمی در آن صورت بگیرد و تنها تشکلهای سیاسی در آن وجود داشته باشد.
دانشجویان و اساتید ستارهدار به محیط تحصیل باز میگردند
توفیقی با بیان اینکه ورود دانشجویان و اساتید ستارهدار به دانشگاهها فرآیندی مستمر است که با هماهنگی با نهادهای ذیربط صورت گرفته، افزود: آماری مبنی بر ورود دانشجویان و اساتید ستارهدار در سال ۹۲ وجود نداشت و این مهم به سالهای قبل از ۹۲ برمیگردد.
سرپرست وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، تصریح کرد: به طور حتم به وضعیت دانشجویان و اساتید ستارهدار به طور مستمر رسیدگی خواهیم کرد و به همه افرادی که حقی از آنها ضایع شده کمک میکنیم تا بتوانند به تحصیل خود ادامه دهند.
وی، در خصوص آخرین آمار دانشجویان و اساتید ستارهدار یادآور شد: آخرین آمار مربوط به ورودیهای سال ۹۱ بوده که به ۴۰ مورد میرسد که در حال حاضر به تحصیل برگشتهاند ولی هماکنون نیز موضوع در حال بررسی است.
۲۶ آبان زمان احتمالی معرفی وزیر پیشنهادی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری
وی در خصوص زمان معرفی شدن خود به مجلس برای اخذ رای اعتماد به خانه ملت گفت: نمیتوان زمان دقیقی را برای این موضوع مشخص کرد و تمام تصمیمات در اختیار رئیس جمهور است اما آنچه که مسلم است آخرین مهلت معرفی وزیر پیشنهادی از سوی
دولت ۲۶ آبان بوده زیرا براساس قانون سه ماه زمان برای معرفی وزیر پیشنهادی وجود دارد که به طور حتم بعد از پایان این مدت مشخص میشود که قرار است چه کسی سکاندار این وزارتخانه شود.
سرپرست وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، در مورد کسب نظر نمایندگان برای اخذ رای اعتماد به وی، ادامه داد: هنوز تا رسیدن به نقطه مطلوب زمان لازم است و بهتر است زمان بیشتری برای تعامل و ارتباط با نمایندگان وجود داشته باشد تا اخذ رای اعتماد از مجلس حتمی شود.