تابناک: این روزها مشکل خودروهای بازیکنان باشگاه پرسپولیس برای برخی بازیکنان این باشگاه دردسرساز شده و به رغم وعدههای مدیران پیشین این باشگاه، مبنی بر حل شدن این مشکل، همچنان برخی از بازیکنان پرسپولیس، معترضانه از بلاتکلیفی خودروهایشان سخن میگویند.
یکی از مسائلی که فوتبال ایران همواره از آن رنج برده و میبرد و یکی از بزرگترین موانع در راه پاکسازی فوتبال ایران، عدم شفافیت قراردادهای بازیکنان فوتبال است؛ اینکه هیچ گاه بازیکنان و باشگاه راضی نمیشوند، به صراحت درباره قراردادها و مفاد آن سخن بگویند. آنان با استناد به حریم شخصی، هیچ گاه جزئیات قراردادشان را آشکار نمیکنند و همین از دلایلی است که شایعات پیرامون درآمد بازیکنان را زیاد کرده است. البته هیچ یک از این ستارهها نخواستند ابهامزدایی کنند و همین به این موضوع دامن زده که شایعات بیشتر به سمت و سوی حقیقت ماجرا بروند تا غیرواقعی بودن آن.
نکته جالب اینجاست که این بازیکنان به رغم اعتراضهایی که به آنها میشود، هرازگاهی که وضع مالی باشگاهها بد میشود، سریع در مصاحبههایی از وضعیت بد مالیشان خبر میدهند؛ نمونه اخیر، دو بازیکن پرسپولیس بودند که در یک گزارش تلویزیونی مدعی شدهاند به دلیل پرداخت نشدن مطالباتشان از باشگاهها، مجبور به گرفتن وام ۵۰ میلیونی از بانک شدهاند. جالب اینکه وقتی حین امضای قرارداد از این بازیکنان رقم قراردادشان را بپرسید، به شما پاسخی نمیدهند، ولی هنگامی که بخواهند با مظلومنمایی از وضعیت بد مالیشان بگویند، همه اعداد و ارقام را شفاف بر زبان میآورند.
در این باره باید گفت، چند سالی است که رقم قرارداد بازیکنان فوتبال در ایران، از میلیارد گذشته و اکنون هم حتی شایعات رسیدن رقم برخی از قراردادها با چند میلیارد شنیده میشود! ماجرای دادن ماشین و آپارتمان هم به بازیکنان خارج از قرارداد، یکی از آن فنونی است که مدیران ورزشی فوتبال ایران برای راضی نگه داشتن ستارههایشان ابداع کردند.
بنابراین، در این فضای پر ابهام مالی، یکی از مباحثی که بعضا گریبان بازیکنان فوتبال را میگیرد، پرداخت مالیات است که با توجه به قراردادهای درشت این بازیکنان، رقم چشمگیری خواهد بود. بیشتر بازیکنان در قراردادهایشان، پرداخت مالیات را بر عهده باشگاهها میگذارند؛ اما به تازگی رئیس سازمان امور مالیاتی مدعی شده که اگر این بازیکنان مالیات خود را نپردازند، ممکن است آنها را ممنوعالخروج یا اتومبیلهای گرانبهای آنها را در خیابان متوقف کند؛ این هم از آن حرفهای عجیبی است که معاون وزیر اقتصاد بر زبان آورده که بیگمان ناشی از عدم شفافیت سازوکار مالی ورزشکاران در ایران است.
با این اوصاف، اگر بازیکنی از پرداخت مالیات فرار کرد و تخلفی انجام داد، آیا سازمان امور مالیاتی میتواند خودرو او را در خیابان توقیف کند؟ آیا هیچ سازوکار مناسبی برای مجریان قانون وجود ندارد که با تهدید بازیکنان به توقف خودروهایشان در خیابان، قصد به راه آوردن آنها را داریم؟
به نظر خیلی دور میرسد؛ اما اگر همتی در فوتبال ما شود که سازوکار مالی فوتبالیستها را به سمت و سوی شفافیت پیش ببرد، شاید بتوان امیدوار بود که روزگاری اظهارنظرهایی اینچنین در فضای ورزشی کشورمان نشنویم.