۸۴ نفر از سناتورها از هر دو حزب آمریکا از نامهای که چندی قبل همزمان با برگزاری نشست سالیانه آیپک در مورد برنامه هستهای ایران تنظیم شد، حمایت کردهاند. این نامه که سناتور «رابرت منندز» و «لیندزی گراهام» حامیان اصلی ْآن هستند، لیستی از درخواستهای آیپک که باید در توافق نهایی با ایران مد نظر قرار گیرند را مشخص کرده است.
در این نامه که آشکارا تکرار اظهارات ماههای اخیر «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیمصهیونیستی است، «مبانی اصلی» هر توافق جامعی با ایران به این شرح آمده است:
– معتقدیم که ایران بر اساس معاهده منع گسترش ذاتا هیچ حقی برای غنیسازی ندارد.
– معتقدیم هر توافقی با ایران باید برنامه تسلیحات هستهای این کشور را برچیده و اجازه ندهد که ایران هرگونه مسیر اورانیوم یا پلوتونیومی برای دستیابی به بمب هستهای داشته باشد.
– معتقدیم که هیچ دلیلی وجود ندارد که ایران تأسیسات غنیسازیای نظیر فردو داشته باشد. این کشور باید از رآکتور آب سنگین اراک هم صرف نظر کند و به طور کامل در مورد فعالیتهای سوالبرانگیز خود در پارچین و دیگر تأسیسات توضیح دهد.
– معتقدیم که ایران باید به طور کامل به نگرانیهای مصرح در قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل پاسخ دهد، از جمله هرگونه ابعاد نظامی در برنامه هستهای.
– معتقدیم که ایران باید تحت یک رژیم طولانی مدت بازرسیهای سرزده و راستیآزمایی قرار گیرد تا بتوان به هدف عنوان شده در برنامه اقدام مشترک دست یافت، یعنی «کسب اطمینان از این که ایران تحت هیچ شرایطی به دنبال هرگونه تسلیحات هستهای نباشد.»
– نهایتا، معتقدیم ایران نباید اجازه یابد که در طول مدت مذاکرات تحریمها را دور بزند. به اعتقاد ما در این دوره این خطر وجود دارد که شرکتها و کشورها به دنبال آن باشند که موقعیت تجاری خود در ایران را بهبود بخشند، به خصوص با توجه به گزارشهایی که از افزایش فروش نفت ایران منتشر شده است. نباید اجازه داد که درهای بازار ایران برای تجارت باز شود. همانطور که شما هم گفتید، ما باید بر سر آنهایی که تحریمها را تضعیف میکنند، «مانند تلی از آوار» فرود بیاییم.
فارس/آنچه که در این نامه مشهود است و برخی کارشناسان هم به آن اشاره کردهاند، عقبنشینی آیپک از ادعای توقف کامل غنیسازی است. سناتورهای آمریکایی در این نامه ادعای خود را تنها به نبود حق ذاتی برای غنیسازی محدود کردهاند.