به گزارش گروه دریافت خبر خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، اسحاق جهانگیری که برای شرکت در اجلاس سران گروه ۷۷ و چین، به سانتاکروز بولیوی سفر کرده بود، روز یکشنبه در گفتوگو با شبکه خبری تله سور ونزوئلا تاکید کرد: ما معتقدیم که خشونت و گروههای تروریستی باید از منطقه حذف شوند.
معاون اول رئیسجمهور با اشاره به اینکه “عراق یکی از کشورهای مهم منطقه است”، تصریح کرد: ما با دولت عراق روابط خوبی داریم و معتقدیم ثبات در عراق باید مورد توجه همه باشد. بعد از استقرار دولت جدید عراق تلاشهای زیادی برای تضعیف این دولت انجام شد اما دولت عراق به خوبی عمل کرده است.
وی ادامه داد: آخرین انتخابات در عراق در ماه گذشته با شرکت پرشور مردم همراه بود و در آرامش کامل برگزار شد؛ آن هم در شرایطی که بسیاری از گروههای معارض انتظار داشتند هنگام انتخابات، امنیت عراق را بر هم بزنند.
جهانگیری با بیان اینکه “انتخابات اخیر عراق، اولین انتخاباتی بود که بعد از خروج کامل نیروهای خارجی انجام شد”، گفتت: در کنار عراق، سوریه است که چند سالی است دچار بحران شده و در آن، گروههای افراطی زیادی از کشورهای مختلف حضور دارند. گروههای تروریستی که در سوریه سازماندهی شدهاند، از این فرصت استفاده و بسیاری از شهرهای عراق را ناامن کردهاند.
وی تاکید کرد: ما مطمئن هستیم که دولت و مردم عراق با کمک روحانیت و مرجعیت که عزم جدی برای مقابله با تروریستها دارند، قادر هستند گروه داعش را از سرزمین خود بیرون کنند.
معاون اول رئیسجمهور در پاسخ به پرسشی درباره اینکه “برخی خبرگزاریها ادعا کردهاند ایران نیروی نظامی به عراق فرستاده است”، بار دیگر تاکید کرد: تا این لحظه، ما هیچ نیروی نظامی نفرستادهایم.
حمایت برخی کشورهای منطقه از گروههای تروریستی در عراق
جهانگیری در برابر این پرسش که “آیا فکر میکنید حضور گروههای تروریستی در عراق به خاطر شکست در سوریه بوده است؟”، پاسخ داد: البته آنها در سوریه شکست سنگینی خوردهاند اما این گروه (داعش) از اول هم بنا داشت در عراق ناامنی ایجاد کند.
وی با اشاره به اینکه “دولت عراق دولت تازهای است که بعد از مدت زیادی روی کار آمده است”، خاطرنشان کرد: علاوه بر آن، متاسفانه برخی کشورهای منطقه از گروههای تروریستی حمایت میکنند و از ناامنی در عراق خوشحالند.
جهانگیری تصریح کرد: گروه داعش هیچ مرزی نمیشناسد و در صورت قدرت یافتن به کشورهای حامی خود نیز حمله خواهند کرد. بحران سوریه، در واقع، فرصتی برای سازماندهی و جمعآوری نیرو از سوی این گروهها از کشورهای مختلف فراهم ساخت.
تحولات عراق بهترین فرصت برای مقابله با تروریسم است
خبرنگار شبکه خبری تله سور از معاون اول رئیسجمهور کشورمان پرسید: نظرتان درباره اظهارات اخیر اوباما که هرگونه کمکی به عراق را منوط به شرایط سیاسی جدیدی در این کشور کرده است، چیست؟ که وی گفت: اگر آمریکاییها در مبارزه با تروریسم صادق هستند، با توجه به اینکه دولت عراق یک دولت قانونی مبتنی بر رأی مردم است، اکنون فرصت مناسبی برای آمریکاییها فراهم شده است تا مبارزه با تروریسم را بصورت عملی نشان دهند.
خبرنگار تله سور همچنین سوال کرد: به نظر شما، آیا حضور داعش در عراق و انجام عملیات تروریستی اخیر در این کشور، نتیجه پیروزی بشار اسد در سوریه است؟
معاون اول رئیسجمهور پاسخ داد: با توجه به شرایط سوریه، رأی مردم این کشور به بشار اسد و حضور گسترده آنها پای صندوقهای رأی، بطور طبیعی، بسیاری از مخالفان اسد از جمله داعش، خود را شکست خورده میدانند. از این رو، این گروه تلاش میکند هم در عراق و هم در سوریه ناامنی ایجاد کند.
جهانگیری در باره این پرسش که “با توجه به حملات داعش در عراق که توانسته است به انبار تسلیحات ارتش شبیخون بزند، آیا فکر میکنید این سلاحها به سوریه ارسال شود؟”، گفت: مردم و دولت عراق حتماً این گروهک تروریستی را زمینگیر خواهند کرد. ما امیدواریم این گروه به گونهای در عراق زمینگیر شود که دیگر در سوریه قادر نباشد اقدامی انجام بدهد.
پیام انتخابات سوریه، به نتیجه نرسیدن طراحیهای رژیم صهیونیستی بود
وی همچنین در برابر این پرسش که “پیروزی بشار اسد در انتخابات اخیر سوریه چه معنایی برای منطقه دارد؟”، پاسخ داد: دولت سوریه یکی از دولتهای پیشرو در منطقه، خط مقدم در مقابله با زیادهخواهیهای رژیم صهیونیستی و عامل ثبات در منطقه بوده است. از این رو، تلاش زیادی انجام گرفت که سوریه ناامن و بشار اسد از قدرت ساقط شود.
معاون اول رئیسجمهور تصریح کرد: مهمترین پیام انتخابات سوریه این است که طراحیهای رژیم صهیونیستی و کشورهای همسو با آن به نتیجهای نرسیده است.
جهانگیری با بیان اینکه “با وجود همه فشارهایی که به مردم سوریه وارد شد، آنها نشان دادند که از دولت اسد حمایت میکنند”، افزود: آنهایی که فکر میکردند مردم سوریه از بشار اسد ناامید شدهاند، بعد از انتخابات باید در این زمینه تجدیدنظر کنند.
از حقوق هستهای ملت ایران، عقبنشینی نمیکنیم
خبرنگار تله سور از معاون اول رئیسجمهور پرسید که “بعد از چند دهه، جمهوری اسلامی ایران با نمایندگان آمریکا مذاکره کرده است. به نظر شما، آیا آمریکا اجازه خواهد داد ایران گامهای دیگر برای رسیدن به حقش در پرونده هستهای بردارد؟
جهانگیری پاسخ داد: راجع به آمریکا بحث زیادی وجود دارد. مردم ما در ۶۰ سال گذشته خاطرات تلخی از دخالت آمریکا در کشورشان دارند که از کودتای علیه یک دولت مردمی گرفته تا اعمال تحریمهای ظالمانه و ضد انسانی علیه ایران نمونههایی از این اقدامات است. در سالهای اخیر وقتی مسأله حقوق مردم بویژه ملتهای مسلمان منطقه مطرح بوده است، ما با آمریکا مذاکره میکردیم تا درد و رنج مردم منطقه کم شود.
وی در همین رابطه خاطرنشان کرد: زمانی که آمریکاییها در عراق و افغانستان درگیر شدند درباره این موضوعات با آنها مذاکره کردیم. درباره افغانستان نیز با این هدف که مردم آن کشور آسیب کمتری ببینند؛ و در زمان اشغال عراق نیز اینگونه بود.
معاون اول رئیسجمهور با بیان اینکه “ما در مورد برنامه هستهایمان کاملاً در چارچوب ان.پی.تی عمل کردهایم”، گفت: خود غربیها قبل از پیروزی انقلاب اسلامی در اجرای برنامه هستهای ایران مشارکت داشتهاند. پس از پیروزی انقلاب اسلامی که غربیها، پروژههای هستهای ما را ترک کردند، دانشمندان ایرانی این کار را ادامه دادند و ما به کمک دانشمندان خودمان به فناوری هستهای مسلط شدهایم.
وی با تاکید بر اینکه “ما به هیچ وجه به سمت اهداف نظامی نرفتهایم و به دنبال بمب اتمی نیستیم”، یادآور شد: به آژانس هم اعلام کردهایم که میتواند از تمام برنامههای هستهای ایران بازدید داشته باشد. این در حالی است که به کشورها و رژیمهایی که عضو ان.پی.تی نیستند و بمب اتم هم دارند اعتراضی نمیشود. با همه اینها، ما قبول کردهایم که در برنامه هستهای با کشورهای گروه ۱+۵ مذاکره کنیم. در این زمینه، گاهی نیاز است با تک تک اعضای گروه ۱+۵ مذاکره شود که آمریکا هم یکی از این اعضاست.
جهانگیری اضافه کرد: مذاکرات موجود صرفاً درباره موضوعات هستهای و برای شفافسازی است تا فشارهایی را که به مردم ایران وارد شده است کاهش دهیم. به ۱+۵ گفتهایم و آمریکاییها هم در این دایره قبول دارند که به هیچ وجه از حق هستهای ملت ایران، نه اجازه داریم، نه میتوانیم و نه باید، عقبنشینی کنیم. مذاکره برای این است که شفافسازی انجام شود و اعتقاد داریم نتیجه مذاکره باید رسیدن به حق هستهای مردم ایران در چارچوب ان.پی.تی باشد.
غنیسازی ادامه مییابد
در ادامه خبرنگار تله سور از معاون اول رئیسجمهور پرسید که “آیا مذاکرات ایران و آمریکا ناشی از آن است که تهران سیاست خارجی خود را تغییر داده است؟ که جهانگیری گفت: اصول سیاست خارجی ایران تغییرناپذیر است اما روشها ممکن است تغییر کند.
خبرنگار این شبکه خبری آمریکای لاتین نیز سوال کرد: آقای ظریف اشاره کردهاند که ایران بنا دارد غنیسازی را تا ۵ درصد کاهش دهد تا ثابت کند که دنبال بمب اتمی نیست. آیا این کاهش ضمانت لازم را به طرف مقابل خواهد داد؟
معاون اول رئیسجمهور پاسخ داد: آنچه را که در حال حاضر برای سوخت نیروگاهها نیاز داریم، غنیسازی ۵ درصد است. غنیسازی ۲۰ درصد نیز برای مرکز تحقیقات هستهای تهران بود که به آن نیاز داشت. در همان زمان ما به غرب اعلام کرده بودیم که اگر شما سوخت هستهای ۲۰ درصد را به ما تحویل بدهید، نیازی به غنیسازی ۲۰ درصد نداریم ولی اگر تحویل ندهید این کار را خواهیم کرد. وقتی آنها تحویل ندادند، فکر کردند که ما قادر نیستیم سوخت ۲۰ درصد را غنیسازی و تولید کنیم اما دیدند که در مدت کوتاهی این کار انجام شد.
جهانگیری اضافه کرد: الان به این کار نیاز نداریم و از طرفی خواستهایم یک حرکت اعتمادسازی انجام دهیم. در همین راستا، درصد غنیسازی را کاهش دادهایم و حتی اورانیوم ۲۰ درصدی خود را رقیق کردهایم. این اقدامات به منظور نشان دادن اعتماد و قدرت اعتمادسازی ملت ایران صورت گرفته است.
وی تاکید کرد: ما به غنیسازی ۵ درصد نیاز داریم چون نیروگاههای هستهای بیشتری در کشورمان ایجاد خواهیم کرد و سوخت آنها نیز باید تضمین شده باشد. به همین دلیل، غنیسازی ۵ درصد ادامه مییابد.
به همه بخشهای توافق ژنو عمل شده است
معاون اول رئیسجمهور در پاسخ به این پرسش که “یکی از نتایج پیشبینی شده در مذاکرات هستهای، کاهش تحریمها علیه ملت ایران بوده است. آیا این هدف محقق شده است؟” گفت: با توافقی که در ژنو انجام دادیم تا الان تقریباً به همه بخشهای توافق عمل شده است.
جهانگیری افزود: تاکنون مبلغ ۴٫۲ میلیارد دلار از منابع مسدود شده ما آزاد شده است و برای ما امکان استفاده از آن پول وجود دارد. اکنون ما میتوانیم برای تأمین کالاهای اساسی با پول نفت از همه دنیا خرید کنیم. علاوه بر آن، صادرات پتروشیمی، واردات قطعات خودرو و مانند آن نیز در توافق ژنو دیده و تقریباً به همه آنها عمل شده است.
بازی جوانمردانه، انتظار مردم ایران از فوتبالیستهایشان
آخرین پرسش خبرنگار تله سور از معاون اول رئیسجمهور کشورمان، درباره حضور تیم ملی فوتبال ایران در جام جهانی برزیل و انتظار مردم ایران از این حضور بود.
جهانگیری در پاسخ اظهار کرد: در ایران فوتبال خیلی طرفدار دارد. گاهی اوقات در بازیهای لیگ داخلی بیش از ۱۰۰ هزار نفر تماشاچی حضور پیدا میکنند و میلیونها نفر در خانههایشان این مسابقات را به تماشا مینشینند. اگر بازیهای جام جهانی برزیل نزدیک ایران بود، صدها هزار ایرانی برای تماشای این مسابقات میرفتند.
معاون اول رئیسجمهور با بیان اینکه “انتظار مردم ایران از فوتبالیستهایشان، ارائه یک بازی جوانمردانه است”، گفت: البته دوست داریم آنها همه بازیها را ببرند اما اگر هم نبردند ناراحت نمیشویم. ما از فوتبالیستهایمان خیلی راضی هستیم و از همینجا که به برزیل نزدیک است به آنها سلام میکنم و میگویم به گونهای بازی کنند که مردم ایران از آنها راضی باشند.
وی در این گفتوگوی خبری به مردم ونزوئلا نیز سلام و درود فرستاد و گفت: ما با ونزوئلا کارهای زیادی داریم. در زمان تصدی من در وزارت صنایع کارهای صنعتی زیادی در کشور شما بنا نهادیم و در دوره مسئولیت کنونی نیز باید به گونهای عمل کنم که آن تعهدات انجام و رضایت دولت و مردم ونزوئلا هم تأمین شود.