آنجا که گفته میشود «اسرار پشت پرده جریان اعتدال با هدف براندازی نظام است و عناصر فتنهگر به مناصب حکومتی گمارده شدهاند….» حسب مورد میتواند افترا یا اشاعه اکاذیب تلقی شود زیرا اولا منظور از جریان اعتدال از نظر عرف مشخص ومعلوم و این صفت و تعبیر ناظر به آقای رئیسجمهور و دولت و طرفداران ایشان است. ثانیا براندازی جرم محسوب میشود و همان چیزی است که تحت عنوان محاربه مورد بررسی تشکیلات قضایی قرار گرفته و به صدور احکام سنگین علیه افراد منتهی شده است. ثالثا هرچند عناصر فتنه تعریف قانونی ندارند اما در عرف همگان میدانند منظور گوینده از عناصر فتنه چه افرادی است. این افراد نوعا محاکمه و محکوم شدند یا تحت تعقیب هستند.
خبرآنلاین/گوینده این عبارات در مورد دولت و جریان اعتدال باید بتواند ثابت کند افرادی که عرفا عناصر وابسته به فتنه محسوب میشوند به مناصب حکومتی گماشته شدهاند در غیر این صورت عمل قابل تعقیب به عنوان اشاعه اکاذیب است. توجه شود که صرف نامگذاری افراد به عنوان فتنهگر باعث نمیشود ایشان را از عناصر فتنه بدانیم بلکه وجود حکم قطعی از دادگاه یا حداقل وجود قرار مجرمیت و کیفرخواست لازم است.
نسبت دادن اینکه جناب آقای رئیسجمهور اسبق از عنصر کلیدی ضدانقلاب است با این استدلال که وی به دیدن یک زندانی آزاد شده رفته میتواند حسب مورد توهین ساده یا حتی افترا تلقی شود زیرا صفت «ضدانقلاب» در عرف جاری مفهوم مشخصی دارد و شنونده از شنیدن آن به منظور گوینده که واجد معنای منفی و توهینآمیز و متهمکننده است، پی میبرد. بنابراین نمیتوان به سادگی افراد را به ضدانقلاب بودن متهم کرد مگر اینکه احکام قطعی دادگاهها در این مورد وجود داشته باشد. به دیدن افرادی رفتن که نشانهای از کرامت انسانی و حسن رابطه با دوستان و مردم است نمیتواند دلیل بر ضدانقلاب بودن افراد تلقی شود حتی اگر فرد یا افراد ملاقات شونده به جرمی متهم یا بابت آن محکوم شده باشند. فراموش نکنیم افراد پس از تحمل کیفر همانند پیش از اجرای حکم بیگناه و مصون از تعرض شناخته میشوند.