رخدادهای ۴ آذر ۱۳۶۰
چکیده
مهدی نواب سفیر جمهوری اسلامی ایران در بن طی نامه شدید اللحنی به وزیر دادگستری آلمان موضع وی در مورد اعدام ها در ایران را به شدت مورد انتقاد قرار داد.
بحران لبنان ، مناسبات اعراب و آمریکا ، پروژه های توسعه اقتصادی و اجتماعی ، روابط متقابل میان اعضای جامعه عرب ، … محورهای مورد بحث سران عرب در کنفرانس فاس را تشکیل می دهد.
یاسر عرفات رئیس کمیته اجرایی سازمان آزادیبخش فلسطین در مصاحبه ای با مجله آمریکایی بوستون کلاب گفت : سازمان آزادی بخش فلسطین به شرطی اسرائیل را به رسمیت می شناسد که آمریکا سازمان ما را به رسمیت بشناسد !
محمد هاشمی رفسنجانی مدیرعامل صدا و سیمای جمهوری اسلامی در یک گفت و گوی تلفنی علت به تعویق افتادن تغییرات در بخش اخبار شبکه های اول و دوم تلویزیون را اعلام کرد .
مسئولین قضایی اعلام کردند با محتکران و کسانی که قصد تخریب اقتصاد کشور را دارند باید با توجه به شرایط جنگی کشور قاطعانه برخورد کرد و در صورت اثبات نیات پلیدشان آن ها را به مجازات مرگ محکوم کرد .
جامعه روحانیت مبارز تهران اعلام کرد که در هیچ نقطه از کشور شعبه سازمان ، حوزه ، اعضای مجمع عمومی و هیئت اجرایی ندارد .
نماینده دادستان انقلاب اسلامی مستقر در بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در اطلاعیه ای تاکید کرد خرید و فروش زمین ممنوع است .
پاسخ قاطعانه سفیر ایران به وزیر دادگستری آلمان
مهدی نواب سفیر جمهوری اسلامی ایران در بن طی نامه شدید اللحنی به وزیر دادگستری آلمان موضع وی در مورد اعدام ها در ایران را به شدت مورد انتقاد قرار داد. در بخشی از این نامه آمده است : شما در مقامی نیستید که در این باره سخن بگوئید زیرا که مفاهیم بشر و حقوق بشر به قدر کافی دست مالی شده اند شما و سیاستمدارانی از نوع شما این مفاهیم را همانند موم در دست دارند و هر یک با توجه به منافع سیاسی خویش از آن سود می برند و آن را به شکل دلخواه خود در می آورند.
وی افزوده است : بی تردید شما می دانید که یک سال و اندی پیش جنگی به ملت ایران تحمیل شده است که بر اثر آن هزاران انسان بیگناه ، مردان ، زنان و کودکان به وسیله بمباران ها که حتی شب ها نیز انجام می گیرد زندگی خود را از دست داده اند آیا این آدم ها برای شما انسان به حساب نمی آیند که شما تا به امروز از محکوم کردن این تجاوز خودداری کرده اید ؟(۱)
کنفرانس فاس در غیاب ۸ تن از سران عرب آغاز شد
در حالی که دهها خبرنگار از نقاط مختلف جهان خود را به مراکش رسانده اند تا جزئیات مسائل کنفرانس فاس را به مراکز خبری مخابره کنند امروز این کنفرانس گشایش یافت . یونایتدپرس به نقل از وزیر خارجه مراکش مواد شش گانه دستور کار دوازدهمین کنفرانس سران کشورهای عرب را اعلام کرد .
بحران لبنان ، مناسبات اعراب و آمریکا ، پروژه های توسعه اقتصادی و اجتماعی ، روابط متقابل میان اعضای جامعه عرب ، اتحاد استراتژیک آمریکا و اسرائیل و مسئله فلسطین از کلیه دیدگاه ها از جمله طرح پیشنهادی عربستان برای صلح خاورمیانه محورهای مورد بحث سران عرب در کنفرانس فاس را تشکیل می دهد. گفتنی است سران کشورهای الجزایر ، تونس ، لیبی ، موریتانی ، عربستان سعودی ، سودان ، عمان و عراق در این کنفرانس شخصا حضور نیافته و نمایندگان خود را فرستاده اند.(۲)
عرفات : آمریکا ما را قبول کند اسرائیل را قبول می کنیم !
خبر دیگر در این زمینه آن که یاسر عرفات رئیس کمیته اجرایی سازمان آزادیبخش فلسطین در مصاحبه ای با مجله آمریکایی بوستون کلاب گفت : سازمان آزادی بخش فلسطین به سه شرط اسرائیل را به رسمیت می شناسد که آمریکا سازمان ما را به رسمیت بشناسد ! عرفات افزود وی نمی تواند هیچ طرحی را برای حل بحران خاورمیانه که متضمن شناسایی اسرائیل باشد بپذیرد مگر این که آمریکا قبلا حقوق فلسطینی ها را به رسمیت بشناسد .
وی گفت : ما قربانی شده ایم و با این حال دولت آمریکا فشار میاورد که ما دیدگاه اسرائیل را بپذیریم . عرفات اضافه کرد : میل دارم آمریکا از من دعوت کند من از آمریکا به عنوان دولت بزرگ می خواهم که حقوق ملت ما را درک کند .(۳)
از ۱۵ آذر ساعات پخش برنامه های تلویزیون تغییر می کند
محمد هاشمی رفسنجانی مدیرعامل صدا و سیمای جمهوری اسلامی یاران در یک گفت و گوی تلفنی علت به تعویق افتادن تغییرات در بخش اخبار شبکه های اول و دوم تلویزیون را اعلام کرد . وی خاطر نشان ساخت طبق تصمیم قبلی و دستور اینجانب قرار بود از اول آذرماه جاری پخش اخبار شبکه اول به مدت یک ساعت تا یک ساعت و نیم به ساعت هفت و نیم بعد از ظهر و پخش اخبار شبکه دوم به مدت نیم ساعت به ساعت ده شب موکول شود اما در آخرین لحظات آقایان انوار و کرباسچی مدیران شبکه اول و دوم تلویزیون و همچنین برادر زورق مدیر بخش اطلاعات و اخبار به من مراجعه کرده و اظهار داشتند که هنوز آمادگی لازم برای تغییر و تحول در جدول برنامه ها را ندارند !
مدیر عامل صدا و سیما افزود : آنان اظهار داشتند بهتر است پیاده کردن این برنامه به مدت دو هفته به تاخیر بیفتد تا ما بتوانیم جدول جدید برنامه ها را آماده کنیم . هاشمی افزود : اتخاذ این تصمیم برای این بود که مردم نیز بتوانند خود را با برنامه ها تطبیق دهند ! وی در پایان اضافه کرد از پانزدهم آذرماه جاری اخبار دو شبکه در ساعات جدیدی که اعلام شد به همراه تغییرات جدول برنامه ها به اجرا در می آید. (۴)
دادستان انقلاب ویژه امور صنفی : محتکران باید اعدام شوند
حجت الاسلام سید علی اصغر ناظم زاده رئیس دادگاه ویژه امور صنفی و آقای صادقی دادستان دادسرای امور صنفی در یک مصاحبه با خبرگزاری پارس نظرات خود را درباره نحوه برخورد با تروریست های اقتصادی اعلام کردند. جواد صادقی دادستان صنفی در مورد راه حل مبارزه با گرانفروشی گفت : تعاونی ها عامل بسیار مهمی در کنترل نرخ و توزیع صحیح کالاها هستند که در این رابطه باید هیئت مدیره بسیاری از تعاونی ها به علت عدم صلاحیت برکنار شوند و مجددا انتخابات واقعی انجام شود .
وی افزود : با محتکران و کسانی که قصد تخریب اقتصاد کشور را دارند باید با توجه به شرایط جنگی کشور قاطعانه برخورد کرد و در صورت اثبات نیات پلیدشان آن ها را به مجازات مرگ محکوم کرد .
ناظم زاده نیز در این مصاحبه گفت : تروریست های اقتصادی افرادی هستند که اموال مردم را به صورت ارز از مملکت خارج می کنند و یا با بست و بندهای ایادی خود کارخانه ها را به تعطیلی می کشانند و احیانا اجناس مورد احتیاج جامعه را مخفی می کنند تا به انقلاب ضربه وارد کنند طبیعی است که این افراد تروریست اقتصادی هستند که باید با آن ها به شدت رفتار شود . (۵)
جامعه روحانیت مبارز تهران در هیچ جای کشور شعبه ندارد
جامعه روحانیت مبارز تهران اعلام کرد که تاکنون در هیچ نقطه از کشور شعبه سازمان ، حوزه ، اعضای مجمع عمومی و هیئت اجرایی ندارد . (۶)
خرید و فروش زمین ممنوع است
نماینده دادستان انقلاب اسلامی مستقر در بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در اطلاعیه ای تاکید کرد خرید و فروش زمین ممنوع است . بر اساس این اطلاعیه کلیه معاملات زمین به طور وکالتی و غیر وکالتی به علت ممنوعیت خرید و فروش زمین کان لم یکن محسوب و طرفین معامله طبق قانون متجاوزین به بیت المال تحت پیگرد قانونی قرار خواهند گرفت. (۷)
پی نوشت:
۱- اطلاعات ، ۴ آذر ۱۳۶۰ ، صفحه ۳
۲- اطلاعات ، ۴ آذر ۱۳۶۰ ، صفحه ۱۶
۳- جمهوری اسلامی ، ۴ آذر ۱۳۶۰ ، صفحه ۳ ، هر چند رگه های انحراف از سال ها پیش در عرفات روشن و محرز بود ولی سال ۱۹۸۸ را باید سال تغییرات رسمی سیاستهای “عرفات” دانست. “عرفات” در این سال در سخنرانی خود در مقر سازمان ملل در ژنو خاطر نشان کرد، سازمان آزادیبخش فلسطین از تروریسم حمایت نمیکند، چراکه تمام احزاب و گروهها در خاورمیانه خواهان زندگی در محیطی امن و مسالمتآمیز هستند که این مسئله شامل ملت فلسطین، اسرائیل و همسایههای آنان نیز میشود.
به این ترتیب سازمان آزادی بخش فلسطین در سال ۱۹۸۸ حق موجودیت اسرائیل را به رسمیت شناخته و قطعنامه ۲۴۲ شورای امنیت را پذیرفت.
در ادامه عرفات، شعار “فلسطینی کردن قضیه فلسطینی و استقلال تصمیم گیری فلسطینی” را مطرح کرد تا این مسئله از جهت عربی و اسلامی خود جدا شود، اینگونه بود که رژیم صهیونیستی توانست تنها با مردم فلسطین در داخل فلسطین روبرو شود و آمریکا مجاب شد، عرفات تنها کسی است که میتواند به رژیم صهیونیستی مشروعیت ببخشد و با آن همکاری کند.
دفاع عرفات در سال ۱۹۹۰ در بحران کویت از “صدام حسین”، دیکتاتور عراق، موجب شد تا حمایت از او در کشورهای عربی خلیج فارس ناگهان افت کند، به طوری که آرمان فلسطینیان هرگز تا این اندازه به حاشیه رانده نشده بود.
در ۱۳ سپتامبر ۱۹۹۳، “عرفات” و “اسحاق رابین”، نخستوزیر وقت رژیم صهیونیستی پس از مذاکرات محرمانه با میانجیگری دیپلماتهای نروژی در محوطه کاخ سفید “اعلامیه اسلو” را امضا کردند که در این توافقنامه به فلسطینیان اجازه خودگردانی در نوار غزه و شهر “رام الله” در کرانه باختری را می داد و در مقابل سازمان آزادی بخش فلسطین وجود رژیم صهیونیستی را به رسمیت می شناخت. اما مسائل بنیادی همچون شهرکهای صهیونیستی و شهرک نشینان صهیونیست، آینده فلسطینیان ۱۹۴۸ (سال تاسیس دولت اسرائیل و آواره شدن فلسطینیان) و قدس همچنان بلاتکلیف به حال خود رها شده بود.
در همین راستا عرفات در ژوئیه ۱۹۹۴ به فلسطین اشغالی بازگشت و دولت خودمختار فلسطین را تشکیل داد. رابین در نوامبر ۱۹۹۵ توسط یک یهودی دست راستی تندرو ترور شد و اسرائیل از تخلیه سرزمینهای اشغالی و آنچه به نام روند صلح خوانده میشد، صرف نظر کرد تا در سال ۲۰۰۰، با برگزاری اجلاس کمپ دیوید عملا فرآیند صلح اسلو به پایان برسد.
تاثیرات توافق اسلو در اقتصاد فلسطین
آنچه که عاید فلسطینی ها شد دستیابی به دولتی با خودمختاری در کمتر از ۸۰ درصد مساحت کرانه باختری و کمتر از ۲ درصد مساحت اراضی فلسطینی بود. اراضی فلسطینی به گونه ای تقسیم شد که تبدیل به تکه پاره هایی در میان شهرک های اسرائیلی و مناطق نظامی اسرائیل به اضافه افزایش شهرک ها و مصادره اراضی و تداوم تسلط اشغالگران بر اراضی، ثروت های طبیعی، گذرگاه ها و مرزها می شد.
درباره تاثیر این توافقنامه در بعد اقتصادی می توان گفت میزان بیکاری میان نیروی کار فلسطین حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد شد که طبعا ناشی از تدابیر امنیتی شدید اشغالگران بر کارگران فلسطینی بود. در واقع میزان درآمد هر فلسطینی در کرانه باختری و نوار غزه حدود ۳۰ درصد پس از اجرای توافقنامه اسلو کاهش یافت.
دستگیری دو هزار فعال فلسطینی
تاثیر این توافقنامه در زمینه امنیتی نیز قابل توجه است. توافقنامه اسلو و الحاقات آن ضربه دیگری بر ملت فلسطین وارد کرد که تبعات آن هنوز پایان نیافته است. بر اساس آمارهای مختلف تشکیلات خودگردان فلسطینی اقدام به دستگیری فلسطینی ها و حتی کشتن آنها در حین دستگیری شان کرده است.
در واقع می توان گفت اسرائیل به نوعی دست تشکیلات خودگردان را در این زمینه باز گذاشت. تشکیلات خودگردان فلسطینی دستگیری های گسترده ای را علیه اعضای حماس و دیگر گروه های مقاومت آغاز کرد و در کمتر از شش ماه دو هزار فعال فلسطینی دستگیر شدند.
تشکیلات خودگردان فلسطینی در برقراری امنیت شهروندان فلسطینی چندان موفق نبود چرا که مقامات رژیم صهیونیستی به سلسله ترورهای خود علیه فعالان مقاومت ادامه دادند و بعضا با همدستی دشمن اسرائیلی در این زمینه توطئه چینی می کردند.
قدرت گرفتن دولت اسرائیل
در مقابل شکست هایی که تشکیلات خودگردان فلسطین در زمینه های سیاسی، امنیتی و اقتصادی می خورد صهیونیست ها موفقیت های زیادی بدست آوردند و توانستند طی سال هایی که حزب کارگر بر سر کار بود در زمینه اقتصادی و سرمایه گذاری موفق عمل کنند.
دولت اسرائیل توانست از سوی ۱۰ کشور طرفدار فلسطین در درگیری های اسرائیل و فلسطین به رسمیت شناخته شود و روابط نظامی، تجاری و سیاسی اش را با کشورهای عربی و اسلامی مستحکم تر کند.
رژیم صهیونیستی همچنین بخش مهمی از مشکلات حمایتی و امنیتی اش را به سیستم های امنیتی تشکیلات خودگردان فلسطین محول کرد، در حالیکه اشغالگران به طور مستقیم یا از طریق مزدورانشان در اراضی فلسطینی فعالیت می کردند.
دریافت جایزه صلح نوبل
“عرفات” تا زمانی که علیه اشغالگران صهیونیستی مبارزه میکرد، به عنوان یک تروریست معرفی میشد. اما در ۱۴ اکتبر ۱۹۹۴ به همراه “اسحاق رابین” (نخست وزیر وقت) و “شیمون پرز” (رئیس جمهور وقت) و به خاطر انعقاد قرارداد اسلو جایزه صلح نوبل را دریافت کرد.
امضای توافقنامه طابا یا اسلو ۲
پس از تشکیل حکومت خودگردان دوره دوم مذاکرات “عرفات” با اسرائیل که مکمل توافقنامه اسلو و تداوم حکومت خودگردان فلسطین بود در سپتامبر ۱۹۹۵ در واشنگتن آغاز شد و در نهایت منجر به امضای توافقنامه “اسلو۲” یا “طابا” بین رابین و عرفات گردید.
براساس این قرارداد حاکمیت بر شهرهای “جنین”، “طولکرم”، “نابلس”، “قلقیلیه”، “رام الله” و بخشی از شهر “الخلیل” به تشکیلات خودگردان داده شد و در قبال آن عرفات مقابل “بیل کلینتون” متعهد شد بندهای مربوط به نابودی اسرائیل را از منشور ملی فلسطین و اساسنامه سازمان آزادیبخش فلسطین حذف کند. همچنین بر ضرورت همکاری های علمی، فرهنگی، اجتماعی و تشویق به گفتگو و جلوگیری از تحریک و تبلیغات خصمانه علیه یکدیگر تاکید می کرد. دو طرف در این توافقنامه تعهد کردند که نظام های آموزشی طرفین باید مشوق فرهنگ صلح بین اسرائیل و فلسطین باشد.
امضای توافقنامه وایریور
مذاکرات ساف و اسرائیل به علت پایبند نبودن رژیم صهیونیستی به مفاد توافقنامههای امضا شده با تواقفی ۱۸ ماهه روبرو شد، اما سرانجام در ۲۳ اکتبر ۱۹۹۸ توافقنامه “وای ریور” بین عرفات و “بنیامین نتانیاهو”، نخست وزیر وقت رژیم صهیونیستی با حضور “بیل کلینتون” امضا شد. این توافقنامه در حقیقت مرحله دوم توافقنامه طابا بود که یکی از محورهای آن عقبنشینی اسرائیل از ۱۳ درصد سرزمینهای کرانه باختری بود.
توافقنامه “وایریور” نیز همانند دیگر توافقنامههای قبلی رژیم صهیونیستی اجرا نشد. پایبند نبودن صهیونیستها به این توافقنامه به این دلیل بود که این رژیم در مذاکرات خود تاکتیک تاخیر را دنبال میکرد تا بتواند با طولانیتر کردن روند مذاکرات از جزءجزء آن امتیازات بیشتری از فلسطینیان کسب کند.
شرکت در اجلاس کمپ دیوید ۲
اجلاس “کمپ دیوید ۲” سال ۲۰۰۰ در آمریکا با حضور آمریکا، رژیم صهیونیستی و تشکیلات خودگردان برگزار شد. موضوعات مورد بحث در این نشست؛ سرنوشت قدس، وضعیت آوارگان ۱۹۴۸ و ۱۹۶۷، اعلام موجودیت کشور مستقل فلسطینی، مرزهای حکومت خودگردان و وضعیت شهرکهای صهیونیستی در کرانه باختری و نوار غزه بود.
“ایهود باراک” یک روز پس از به دست گرفتن زمام امور به عنوان نخست وزیر در رژیم صهیونیستی بر چهار موضوع تحت عنوان خطوط قرمز اسرائیل برای مذاکره در دو روز پایانی مذاکرات صلح تأکید کرد که حاکمیت اسرائیل بر قدس، عدم بازگشت به مرزهای ۱۹۶۷، عدم دادن اجازه داشتن ارتش به تشکیلات خودگردان و حفظ شهرکهای صهیونیستنشین کرانه باختری و نوار غزه بود.
همچنین باراک قبل از شروع مذاکره دور آخر اعلام کرد، اجازه بازگشت به آوارگان ۱۹۴۸ و ۱۹۶۷ را نخواهد داد و این موجب شد، این دور مذاکرات عرفات با اسرائیل نیز با شکست روبرو شود. فلسطینیان بر این مسئله تأکید کردند که تنها راه حل، مبارزه با رژیم صهیونیستی است. به همین دلیل وقتی ارزشهای دینى و مذهبی آنان با دیدار “آریل شارون” (که در آن زمان رهبر حزب لیکود یکی از احزاب راستگرا در اسرائیل بود)، از مسجدالاقصى نادیده گرفته شد، دور دوم انتفاضه و قیام مردمی فلسطینیان در ۲۸ سپتامبر ۲۰۰۰ آغاز شد.
۴- اطلاعات ، ۴ آذر ۱۳۶۰ ، صفحه ۴
۵- اطلاعات ، ۴ آذر ۱۳۶۰ ، صفحه
۶- اطلاعات ، ۴ آذر ۱۳۶۰ ، صفحه ۱
۷- اطلاعات ، ۴ آذر ۱۳۶۰ ، صفحه ۱
پژوهشگر : سید روح الله امین آبادی
مرگ بر اسرائیل
همیشه خواهیم گفت مرگ بر اسرائیل .