دریادار “جان کربی” سخنگوی پنتاگون مدعی شده است که شواهدی مبنی بر انجام عملیات هوایی توسط جنگنده اف ۴ ایرانی در شرق عراق وجود دارد و پنتاگون “دلیلی برای تکذیب چنین حمله هوایی توسط ایران علیه مواضع داعش در دست ندارد.”
سایت انگلیسی بی بی سی فارسی (BBCPERSIAN) نوشته است: روز سهشنبه (۱۱ آذر – دوم دسامبر) برخی رسانهها با انتشار ویدئویی که مربوط به چند روز گذشته است مدعی شدند این تصاویر حمله هوایی جنگنده ایرانی به مواضع گروه دولت اسلامی [تروریست های داعش] در عراق را نشان میدهد.
سخنگوی وزارت دفاع آمریکا تایید کرد: «شواهدی مبنی بر انجام عملیات هوایی توسط جتهای جنگنده اف ۴ – فانتوم – در شرق عراق (استان دیاله) طی چند روز گذشته وجود دارد.»
جان کربی امروز در پاسخ به خبرنگاران گفت: «من گزارشها در این رابطه را دیدهام. ما مدارکی مبنی بر واقعی نبودن این گزارشها در دست نداریم.[!] اما برای تایید رسمی آنها شما (خبرنگاران) باید از مقامهای ایرانی سوال کنید.»
وی ضمن تایید گزارشها در این رابطه وجود هرگونه “هماهنگی و یا همکاری” مشترک میان ایران و آمریکا در این زمینه را تکذیب کرد.
ایران هنوز رسما حضور جنگندههای خود در آسمان عراق را تایید یا تکذیب نکرده است.
وبسایت خبری هافینگتون پست روز سهشنبه در خبری به نقل از یک مقام نظامی آمریکایی نوشت: «ما از آن (حمله هوایی) خبر داریم. نمیتوانم بگویم از این بابت نگرانیم اما آن را زیر نظر داریم.»
در ویدئویی که نخستین بار الجزیره منتشر کرده بود و یک مجله تخصصی امور نظامی در بریتانیا و روزنامه اسراییلی هاآرتص با استناد به آن گزارشهای خود را منتشر کردهاند هواپیمای جنگندهای دیده میشود که هیچ کدام از این رسانهها نتوانستهاند آرم نظامی روی آن را تشخیص دهند اما مدعیاند از آنجا که جنگندههای اف-۴ (فانتوم) تنها در ارتشهای ایران و ترکیه هنوز به کار گرفته میشود و با توجه به اعلام ترکیه در عدم مشارکت جنگ علیه داعش، “تنها کشور باقی مانده” ایران میتواند باشد.
گزارشهای که امروز مدعی وقوع چنین حملات هوایی از سوی جنگندههای ایرانی بودند، آنها را در آسمان استان دیاله (شمال شرق عراق) توصیف کردهاند.
اگر چه حضور مستشاری ایران در مبارزه علیه گروه داعش در عراق ماههاست که آشکار شده اما پرواز جنگندههای نیروی هوایی این کشور در آسمان عراق و در حالی که ائتلاف ضد داعش به رهبری آمریکا در این کشور روزانه مشغول حملات هوایی است، موضوعی است که در صورت صحت تازگی دارد.
تهران و واشنگتن پیشتر تایید کردهاند که در جنگ با داعش با یکدیگر همکاری نمیکنند.
دریادار کربی روز سهشنبه همچنین تاکید کرد: «این که جنگندههای ایرانی اجازه انجام عملیات در آسمان عراق را داشته باشند چیزی است که به دولت عراق به عنوان یک دولت مستقل مربوط میشود.» وی تاکید کرد که عراق خود در مورد حریم هواییاش تصمیم میگیرد و جنگندههای آمریکایی هم با هماهنگی دولت عراق به عملیات در آسمان این کشور میپردازند.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اطلاع آمریکا از انجام چنین عملیاتی گفت: «سیاست ما در زمینه همکاری با ایران در جنگ علیه داعش تغییر نکرده است. ما با ایران همکاری نداریم و پیغام ما امروز برای ایران همان است که پیشتر بر آن تاکید کرده بودیم؛ این که ما از تمامی همسایگان عراق میخواهیم از انجام هر تحرکی که به تنش مذهبی و قومی در عراق دامن بزند، پرهیز کنند.»
همزمان خبرگزاری فارس در ایران به نقل از سرتیپ مسعود جزایری، معاون ستاد کل نیروهای مسلح، نوشته که او هرگونه ‘همکاری’ ایران با ائتلاف ضد داعش به سرکردگی آمریکا را تکذیب کرده است.
به گزارش فارس آقای جزایری در واکنش به گزارشهای امروز رسانههای اسراییلی و آمریکایی ضمن تکذیب هرگونه همکاری با آمریکا گفته است: «اکنون ملت عراق در کنار دولت و ارتش و نیروهای خودجوش، در جبههای وسیع در حال جنگ با بیگانگان و تروریستها هستند که موفقیتهای بسیاری هم به دست آوردهاند و آینده عراق مستقل در گرو همین همکاری و همدلی است و قطعا آمریکا در آینده این کشور جایی نخواهد داشت.»
سایت آمریکایی رادیو فردا (RADIOFARDA) نیز در همین زمینه نوشته است: جان کربی، سخنگوی وزارت دفاع آمریکا گفته است به اعتقاد ایالات متحده این احتمالا نخستین بار است که تهران عملیات هوایی با هواپیمای سرنشیندار که مبدا آن داخل خاک ایران بوده، در عراق انجام داده است.
سایت صدای آمریکا (VOA) وابسته به وزارت خارجه آمریکا آورده است: برخی رسانهها گزارش دادند که ویدئویی از این حملات برای نخستین بار روز یکشنبه از شبکه خبری الجزیره پخش شد که نشان میداد جتهای جنگنده اف۴ (F4) روز سه شنبه ۲۵ نوامبر (۴ آذر ماه) اهداف زمینی گروه داعش را به منظور پشتیبانی از نیروهای عراقی در بازستانی شهرهای کردنشین سعدیه و جلوله بمباران کردند.
تحلیلگران و مخالفان نقش ایران در خاورمیانه میگویند هرچند ایران و آمریکا در حال حاضر با دشمنی مشترک روبرو هستند، اما نگرشهای بلندمدت آنها نسبت به عراق و منطقه یکسان به نظر نمیرسد.