3

ایران مقتدرترین مجلس دنیا را دارد/ بدون احزاب دموکراسی محقق نمی‌شود

  • کد خبر : 150013
  • ۲۴ آذر ۱۳۹۳ - ۱۲:۱۵

بنده وقتی در مجالس اول و دوم و سوم بودم سالی یک بار خدمت امام (ره) مشرف می شدیم و گاهی امام می فرمود مجلس سعی کند از کارشناسان بیرون استفاده کند تا در طرح ها و لوایح نظر کارشناسی بدهند.

افق نیوز/حجت الاسلام علی اکبر ناطق نوری سخنران افتتاحیه سومین همایش ملی نقش پژوهش در فرایند قانون گذاری بود. این همایش به همت مرکز پژوهش های اسلامی مجلس و ساختمان مجلس مشروطه در حال برگزاری است و ناطق نوری به عنوان موسس این مرکز به همایش نقش پژوهش در فرایند قانون گذاری دعوت شده است.

ناطق نوری طی سخنانی در این همایش بیان کرد: از دیرباز این بحث بین حکما، بزرگان و فلاسفه مطرح بود که برای ساختن جامعه ای سعادتمند چه عواملی مطرح است برخی معتقد بودند که صرف مجریان لایق می تواند یک جامعه را به سعادت برساند برخی دیگر اما مجری شایسته را دخیل نمی دانستند و سعادت جامعه را در گرو قوانین و نظامات متقن ارزیابی می کردند.

وی ادامه داد: برخی هم مثل ما که بر پایه اسلام موضوعات را ارزیابی می کنیم معتقد هستند هر دو عامل همراه با هم برای رسیدن به جامعه ای بهتر و سعادتمند لازم است و به تعبیری باید گفت هم کتاب لازم است و هم پیامبری شایسته تا جامعه ای به کمال برسد.

رییس اسبق مجلس شورای اسلامی سپس مجلس ایران را از متقدترین مجالس دنیا ارزیابی کرد و گفت: بنده به عنوان کسی که ۲۰ سال سابقه کار پارلمانی را دارم می توانم به عنوان یک کارشناس درباره مجلس نقطه نظراتی را داشته باشم و از همین منظر می گویم که مجلس ایران از نظر قانون اساسی جزو مقتدرترین مجالس دنیاست.

وی توضیح داد: کنگره آمریکا که به عنوان پارلمانی مقتدر شناخته می شود هم قابلیت انحلال دارد و هم بخشی از قوانین آن امکان دارد که وتو شوند اما قانون اساسی هیچ ماده ای برای انحلال مجلس ایران ندارد و همچنین وقتی مصوبات مجلس به تایید شورای نگهبان رسید و تبدیل به قانون شد هیچ کسی نمی تواند آن را وتو کند.

ناطق نوری افزود: در زمان بازنگری قانون اساسی من در مجلس خبرگان نبودم اما دوستان نقل کردند که در آن زمان برخی پیشنهاد امکان انحلال مجلس را مطرح کردند و یکی از کسانیکه به شدت با آن مخالف کرد مقام معظم رهبری بود.

وی گفت: مجلس بدون قانون گذاری در دیگر قوا نظارت می کند و حق دخالت و اظهار نظر در هر امری را دارد مثلا نماینده ها می توانند به عدم کفایت سیاسی رییس جمهور رای دهند همانگونه که در مجلس اول یک سال پس از پیروزی انقلاب این اتفاق افتاد.

رییس بازرسی دفتر رهبر معظم انقلاب تاکید کرد: بنابراین نمایندگانی که انتخاب می شوند اختیارات زیادی دارند و مسئولیت سنگینی بر دوش آنهاست. در همین راستا باید سازوکار بهتری برای انتخاب آنها تدوین شود.

ناطق نوری مجلس را مظهر دموکراسی و آزادی خواند و گفت: متاسفانه ابزار مناسب برای تحقق مناسب این مظهر وجود ندارد.

رییس اسبق مجلس ادامه داد: خبرگان که رهبر این کشور را انتخاب می کنند و رییس جمهور و نمایندگان را مردم عادی از همه رده ها و طبقات انتخاب می کنند اما همه این مردم خبره نیستند و نمی دانند که چه کسی شایستگی حضور در این مناسب را دارند و به همین دلیل است که وقتی آسیب شناسی می کنیم می بنیم مردم ما روی موج حرکت می کنند اما نمی شود کشور را روی موج اداره کرد.

ناطق نوری با تاکید براینکه در کشور ما به جز نبود ابزار مشکل بلدنبودن قاعده بازی نیز مطرح است، اظهار کرد: در دنیا این روند قاعده دارد در برخی کشورها آیین نامه و مقررات حاکم است و برخی دیگر نیز فرهنگ آن را دارد مثلا اگر یک جناح رای بیاورد تا حد مشخصی می تواند از جناح دیگر حذف کند.

وی ادامه داد: به عنوان مثال رییس جمهور می تواند معاونان، مشاوران و وزرا را حزب خودش انتخاب کند اما از وزرا به پایین که بدنه کارشناسی کشور است را حق ندارد تغییر دهد در حالیکه می بینیم در کشور ما وقتی جناحی رای می آورد وابستگان به جناح مخالف را ته فراش مدرسه را هم عوض می کنند.

او تاکید کرد: حالا ۳۵ سال از انقلاب گذشته است و ما دیگر مبتدی نیستیم و این استدلال که «می خواهیم روی سر مچل اوستا شویم» قابل قبول نیست.

ناطق نوری با تاکید بر اینکه نیاز اصلی کشور تحقق احزاب است، خاطر نشان کرد: مردم باید به مرکزیت و راس یک حزب اعتماد کنند و سپس به کاندیدایی که آن حزب از بین متخصصان انتخاب می کند رای دهند.

وی تاکید کرد: از این بی قاعدگی آسیب کمی ندیدیم و نمی شود با این شرایط کشور را اداره کرد.

میزان/او سپس به چگونگی شکل گیری ایده تشکیل مرکز پژوهش های مجلس اشاره کرد و گفت: بنده وقتی در مجالس اول و دوم و سوم بودم سالی یک بار خدمت امام (ره) مشرف می شدیم و گاهی امام می فرمود مجلس سعی کند از کارشناسان بیرون استفاده کند تا در طرح ها و لوایح نظر کارشناسی بدهند. این ایده در ذهن من بود تا زمانیکه در مجلس چهارم به عنوان خدمتگزار رییس مجلس شدم .

ناطق نوری ادامه داد: در آن زمان این انگیزه منجر به اقدام برای تشکیل مرکز پژوهش ها شد در آن زمان با دکتر جواد لاریجانی موضوع را بررسی کردیم و در سال ۷۲ مصوبه برای آن داشتم و درسال ۷۴ طرحی به مجلس آوردیم که این مرکز ردیف بودجه مشخصی داشته باشد.

وی تاکید کرد: آقای جواد لاریجانی از پژوهشگران برجسته کشور دعوت کرد و این مرکز شکل گرفت و بعدها تکامل پیدا کرد به ویژه در دو دوره اخیر که دکتر علی لاریجانی مسئولیت مجلس را برعهده دارند و کاظم جلالی که یک محقق پرتلاش دانشگاهی است آن را اداره می کند.

لینک کوتاه : https://ofoghnews.ir/?p=150013

برچسب ها

نوشته های مشابه

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 1در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۱
  1. مجلس مقتدر نه مجلس غلام حلقه به گوش و بله قربان گو.

قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

آمار کرونا
[cov2019]