سید حسن هاشمی در حاشیه همایش معاونان آموزشی دانشگاههای علوم پزشکی کشور، گفت: امیدواریم آموزش پزشکی دچار تحول شود چون آموزشی که میدهیم مشابه ۳۰ سال گذشته است، البته به معنی این نیست که دانش ما مانند گذشته باشد اما سبک آموزشی و طول دوره آن باید تغییر کند.
وی ادامه داد: در تربیت متخصص هم باید تجدیدنظر شود، همچنین در اعتبار بخشی مراکز، مأموریت محور شدن دانشگاهها، تلاش در جهت استقلالشان و پیشگیری از گسترش بیرویه آموزش عالی از جمله برنامههایی است که باید دنبال شود.
هاشمی تصریح کرد: مجلس ۳۰ درصد ظرفیت تربیت دانشجو را به مناطق محروم داده است و ما برای اینکه آسیبی ایجاد نشود، طرحی پیشنهاد دادیم که تصویب شد و بر اساس آن دانشگاهها به ویژه مناطق محروم بتوانند طی ۱۰ سال آینده به نحوی نیرو تربیت کنند که نیازی به اعزام نیروی طرحی نباشد.
وزیر بهداشت در مورد طرح آمایش سرزمینی آموزش پزشکی گفت:در دو جلسه گذشته شورای عالی انقلاب فرهنگی برای این طرح صحبت شده و قرار شده کارگروه مرتبط کار را نهایی کند و به صحن شورای انقلاب فرهنگی ارائه دهد.
وی طرح نیروی انسانی را از مشکلات فارغالتحصیلان دانست و گفت: سه تا ۵ سال به صورت اجباری باید به مناطق محروم بروند و در مناطق خاص نیز مدت زمان طرح ۳ برابر شده که این باید سامان پیدا کند.به همین دلیل در طرح تحول سلامت نیز مدت زمان طرح کاهش پیدا میکند و متخصصانی که در مراکز دولتی صرفاً ارائه خدمت میکنند، برای بومیگزینی متعهد میشوند.
وی تصریح کرد: دانشگاهها نیز ظرف ۱۰ سال نیروهای مورد نیاز خود را باید تأمین کنند. در واقع طرح خدمت باید برای کسب مهارت فارغالتحصیلان پزشکی باشد چرا که به آنها ظلم می شود و باید مدت زمان زیادی را در قالب طرح بگذرانند.
وی گفت: دلیل این طرحهای طولانی یا دولت پول نداشته است که هزینه و تعرفه را ارتقاء دهد یا نیرو کم بوده است که در این زمینه بیشتر به دلیل کمبود اعتبار بوده است. همچنین معاونت جدیدی برای نیروی انسانی ایجاد خواهد شد.
وزیر بهداشت در رابطه با جابجایی اعتبارات به دلیل کاهش پول نفت، گفت: دولت در این زمینه با آیندهنگری تصمیم خوبی در رابطه با بودجه گرفته است، به طوری که افزایش ۷۰ درصدی در بودجه درآمدهای اختصاصی در نظر گرفته شده که به معنی آن است که خدمات را باید بیشتر ارائه کنیم نه اینکه گرانتر باشند. ما به مردم قول دادهایم که هزینهها بیشتر نشود.
هاشمی ادامه داد: در حوزه بیمهها نیز ۱۳ تا ۱۵ درصد اعتبارات آنها افزایش یافته بنابراین رشد بودجه ما کاذب است و بودجه ما را متورم نشان میدهند. با این وجود در طرح تحول سلامت دولت منابع پایداری را در نظر گرفته و امیدواریم مجلس نیز آن را دنبال کند.
وی افزود: در بعضی از زمینهها به خصوص در تأمین نیروی انسانی اورژانسها و مراکزی که تا پایان سال ۹۴ قول دادهایم افتتاح شوند و در حوزه پرستاری و خدمات با کمبود مواجهایم و مشکل داریم.
هاشمی در مورد بکارگیری پزشکان به عنوان رؤسای بیمارستانها گفت: این اتفاق در حالی رخ داده که حتی برای مسئول مالی قوانینی وضع شده که پزشک و عضو هیأت علمی باشد ما داریم قانون را اصلاح میکنیم و در حال حاضر حوزه سلامت از مهمترین بخشهای خدمترسانی است و حرف اول را اقتصاد درمان میزند و بیشترین نقش را اقتصاددانان دارند.
وی گفت: بعد از آموزش و پرورش این حوزه بیشترین اعتبار را جذب میکند اما گرایش به این سمت که کارشناسان و افراد غیر پزشک رئیس بیمارستان شوند، سخت است، با این وجود بکارگیری غیر پزشکان در بیمارستانهای دولتی مشکلی ندارد اما در بیمارستانهای آموزشی میتواند رئیس بیمارستان پزشک باشد.
وزیر بهداشت در مورد وضعیت آمبولانسهای کشور، گفت: در حال حاضر اکثر آمبولانسهای ما وارداتی هستند، در داخل کشور شاسی آمبولانس ساخته نمی شود و صرف گذاشتن کپسول اکسیژن و برانکارد نمیتوانیم بگوییم تولید داخل داریم، اما به دلیل حاشیههایی همچنان خرید آمبولانس به تأخیر افتاده است.
هاشمی گفت: معتقدم آمبولانس باید از بهترین نوع در خدمت مردم باشد و اینکه نیاز عمومی و ملی با تأخیر ترمیم شود، جای تعجب دارد.
وی ادامه داد: ۱۰ ماه است که گرفتار خرید آمبولانس هستیم ما تولید داخل نداریم، آنچه وجود دارد مونتاژ و عمدتاً وارداتی است، تجهیزات آن به کشور میآید. وزارت بهداشت قراردادهای متعددی دارد که هنوز عملیاتی نشده و اصرار بر این است که تولید داخل باشد و از همان مسیر تهیه شود، اما آنچه که هست از خارج وارد میشود.
وی گفت: در حال حاضر ۳ هزار دستگاه آمبولانس کمبود داریم.
وی در مورد تهیه فیلم اتاق عمل به کارگردانی مهران مدیری گفت:مدیری از هنرمندان توانمند کشور است و خوشحالم که لبخند را بر لب مردم مینشاند و این روزها مردم به خندیدن و خوشحال شدن نیاز دارند اما اینکه دیوار جامعه پزشکی کوتاه است، مورد سؤال ما است.
وی ادامه داد: باید خواسته رهبر که رعایت حرمت همه اقشار به ویژه پزشکان است مورد توجه قرار گیرد و بخش مهمی از درمان که اعتماد بیمار به پزشک است، خدشهدار نشود و به آنچه که به این اعتماد آسیب بزند، به شدت مخالف هستیم و باید برای جامعه پزشکی ارزش قائل شویم.
فارس/هاشمی همچنین در مورد دریافت چند باره ویزیت از سوی پزشکان در مطب، گفت: این موضوع به ارتباط بین پزشک و بیمار برمیگردد اگر درمان نیمهکاره مانده نیازی به دریافت مجدد ویزیت نیست اما اگر مراجعه جدید باشد، بیمار باید حق ویزیت را بپردازد چنانچه نسخه یا آزمایشی نوشته شده و خدمت به بیمار تمام نشده، باید بدون هزینه خدمترسانی انجام شد.