یک رسانه آمریکایی در گزارشی با برجسته کردن موضوع کاهش قیمت نفت، موضوع لغو تحریمها را به تعطیلی بخش اعظم برنامه هستهای ایران منوط میکند.
صدای آمریکا در آستانه دور تازه مذاکرات بین ایران و گروه ۱+۵ در ژنو در گزارشی تحت عنوان «خطرات زیاد و انتظارات کم در مذاکرات هستهای با ایران» نقطه نظرات این رسانه آمریکایی را درباره دور تازه گفتوگوها بیان میکند.
در ابتدای این گزارش با تکرار ادعاها درباره برنامه صلح آمیز هستهای ایران میخوانیم: «آمریکا و متحدانش تلاش دیگری برای رسیدن به توافق با ایران انجام خواهند داد تا در ازای لغو تحریمها مانع دستیابی ایران به سلاحهای اتمی شوند».
در این گزارش به نقل از جیمز فیلیپس کارشناس خاورمیانه در بنیاد هریتیج آمریکا بار دیگر به مفهوم ابداعی «گریز هستهای» توسل جسته و ایران به تلاش برای تولید سلاح اتمی متهم میشود. وی میگوید: «در بهترین حالت گروه ۱+۵ یک تمدید زمان مورد نیاز برای گریز هستهای ایران را طولانی کند اما نخواهد توانست تضمینهایی بگیرد که هیچ گریز هستهای در کار نباشد».
«آلن کیسوتر» کارشناس موسسه واشنگتن برای خاورمیانه هم در این گزارش با خوشحالی درباره بهای پایین قیمت نفت اینطور ادعا میکند: «صادرات نفت ایران از ۲٫۵ میلیون بشکه در روز به ۱ میلیون بشکه کاهش یافته است و علاوه بر آن قیمت نفت اکنون ۵۰ درصد کاهش یافته در نتیجه اکنون ایران ۲۰ تا ۲۵ درصد از درآمدی را کسب میکند که قبلا دریافت میکرد».
در ادامه گزارش صدای آمریکا درباره اختلافات دو طرف برای نیل به توافق نهایی هستهای آمده است: «گزارش شده که ظرفیت غنی سازی اورانیوم و سرعت لغو تحریمها، از مهمترین اختلافات بین دو طرف است چرا که برخی میگویند شاید ایران از مذاکرات برای کاهش تحریمها استفاده کند بدون اینکه از بخش اعظم برنامه هستهای خود دست بردارد».
تاکید این رسانه بر لزوم واگذاری «بخش اعظم برنامه هستهای در ازای رفع تحریمها» در حالی مطرح شده که طبق قوانین مصرح در معاهده منع گسترش سلاحهای اتمی،هر کشور عضو از جمله ایران حقوق مشخصی در قبال برنامه هستهای خود داشته و میتواند برنامه خود را گسترش دهد.
این تاکید از سویی میتواند نقض توافق موقت ژنو بین ایران و ۴۵+۱ هم باشد چرا که در این توافق بر لغو کامل تحریمهای ایران تاکید شده است.
در پایان گزارش آمده است: «هم ایران و هم آمریکا ابراز امیدواری کردند که در مذاکرات پیش رو پیشرفت حاصل شود اگرچه احتمالا آنها با رویکرد و نگاه طرف مقابل درباره اینکه پیشرفت چگونه است، موافق نباشند».
این گزارش در حالی منتشر شده که قرار است امروز چهارشنبه محمدجواد ظریف و جان کری پیش از دور تازه مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ با هم در ژنو دیدار کنند تا درباره راههای حل اختلافات برای رسیدن به توافق نهایی هستهای تبادل نظر و گفتگو کنند.