به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، پایگاه اطلاعرسانی «هیل» وابسته به کنگره آمریکا با اشاره به تصمیم کنگره برای به رأی گذاشتن لایحه تحریمهای ایران گزارش کرد که حامیان این لایحه اطمینان دارند که میتوانند ۶۷ رأی لازم برای تصویب این لایحه را به دست آورند که در آن صورت «باراک اوباما» رئیسجمهور آمریکا نمیتواند آن را وتو کند.
سناتور «رابرت منندز» دموکرات و سناتور «مارک کرک» جمهوریخواه به سرعت در تلاش هستند تا لایحه تحریمهای ایران را در سنا به رأی گذارند و هیچ توجهی به هشدارهای مقامات دولت اوباما ندارند که تأکید دارند تحریمها علیه ایران میتواند مذاکرات هستهای با ایران را از مسیر اصلی خارج کند.
یکی از مشاوران ارشد کنگره روز دوشنبه (دیروز) در اینباره گفت: «ما همچون گذشته، شانس مبارزه برای جلب حمایت محکم و گسترده (نمایندگان کنگره) را در اختیار داریم».
کمیته امور بانکداری، مسکن و امور شهری در صدد است روز پنجشنبه هفته جاری در خصوص لایحه تحریمهای ایران به بحث و گفتوگو نشیند و آن را به رأی گذارد.
در حالیکه هنوز مشخص نیست که این لایحه چه زمانی در سنا به رأی گذاشته می شود، اما سناتور «میچ مک کانل» رهبر اکثریت جمهوریخواهان سنا خواستار رأیگیری هرچه سریعتر بر روی این لایحه است.
این در حالی است که مقامات کاخ سفید به شدت با این لایحه مخالف هستند و ابراز نگرانی کردهاند که تصویب این لایحه، فرصتهای رسیدن به توافق طولانیمدت با ایران در زمینه برنامه هستهای تهران را از بین ببرد.
طرفداران این لایحه بدون توجه به این هشدارها استدلال کردهاند که این اقدامات تنبیهی تنها زمانی اجرایی میشود که ایران از مذاکرات کنارهگیری کند یا اینکه مفاد هرگونه توافق احتمالی را نقض کند.
کاخ سفید احتمالاً زمانیکه این لایحه برای رأی گیری به سنا فرستاده شود، به دموکراتهای سنا اعمال فشار آورد تا از رأی دادن به آن خودداری کنند.
اگر تمامی ۵۴ جمهوریخواه سنا به این لایحه رأی دهند، تنها به ۱۳ رأی دموکراتها برای جلوگیری از حق وتو اوباما نیاز دارند و این در حالی است که ۱۲ نفر از دموکراتها از جمله منندز پیشتر از نسخه قبلی همین لایحه حمایت کرده بودند و همچنان این ۱۲ نفر در سنا فعالیت دارند.
این لایحه تحریمهای ایران به بروز تنشهایی میان اوباما و منندز که یکی از اعضای عالیرتبه کمیته روابط خارجی سنا است، منتهی شده است.
به گزارش روزنامه آمریکایی «نیویورکتایمز»، اوباما و منندز طی جلسهای که جمعه شب برگزار شده بود، درباره موضوع تحریمهای جدید علیه ایران به بحث پرداختند و کار آنها به مشاجره لفظی کشیده است و منندز در این جلسه اعلام کرد که از سخنان اوباما رنجیده خاطر شده است.
در این نشست که با حضور سناتورهای دموکرات در هتل هیلتون بالتیمور صورت گرفته، اوباما تأکید کرده که در صورت تصویب طرح تحریم های جدید علیه ایران که از سوی رابرت منندز دموکرات و مارک کرک جمهوری خواه مطرح شده، آن را وتو خواهد کرد.
حامیان لایحه تحریمها دست از پیشبینی موفقیت در تصویب لایحه تحریمهای ایران برداشتهاند اما میگویند که همچنان در ذهن خود به دنبال به دست آوردن رأی لازم برای سلب حق وتوی اوباما هستند.
یکی از مشاوران سنا با اشاره به چهار نمونه قبلی که کنگره لایحه تحریمها را به تصویب درآورد و موفق شد رأی کافی برای غلبه بر حق وتوی اوباما به دست آورد، میگویند: ما به دنبال قانونی هستیم….ما تعامل دو حزبی در خصوص این موضوع داریم.
سناتور «باب کیسی» دموکرات از ایالت «پنسیلوانیا» و یکی از حامیان لایحه تحریمها علیه ایران هفته گذشته به «بلومبرگ» اعلام کرد که از پیشبرد لایحه تحریمها قبل از مهلت ۳۰ ژوئن برای نهایی شدن مذاکرات ایران و ۱+۵ (آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه، چین بعلاوه آلمان) حمایت میکند.
کیسی و دیگر حامیان دموکرات لایحه تحریمهای ایران اخیراً لحن تندی در خصوص تحریمهای ایران اتخاذ کردهاند و ابراز نگرانی کردهاند که ایران پیشتر تحریمهایی که علیه این کشور وضع شده است را نقض کرده است.
کیسی و سناتور «چارلز شومر» دموکرات و «ریچارد بلومنتال» و «کریستن گیلیبرند» در نامه ۲ ژانویه به «جک لو» وزیر خزانهداری آمریکا نوشتند: «در حالیکه تلاشهای دیپلماتیک را ادامه میدهیم، حائز اهمیت است که تحریمهای کنونی آمریکا (علیه ایران) به شدت اجرا شود».
شومر یکی از حامیان لایحه تحریمهای منندز-کرک علیه ایران است و سناتور «باب کاردین» از دیگر حامیان این لایحه روز یکشنبه گفت که از وضع تحریمها علیه ایران حمایت میکند اما پاسخ درستی درباره زمانبندی که برای این تحریمها ترجیح میدهد، ارائه نکرد.
با اینحال هیل گزارش کرد که هنوز مشخص نیست که لایحه تحریمها بتواند حمایت به اتفاق آراء جمهوریخواهان را به دست آورد.
سناتور لیندسی گراهام روز یکشنبه در مصاحبهای با شبکه «ان بی سی» اعلام کرد که اگر اوباما موافقت کند که هرگونه توافق احتمالی با ایران به تأیید کنگره درآید، حاضر است لایحه تحریمهای ایران را به تعویق اندازد.