به گزارش خبرگزاری فارس از اراک، کیانوش امینی پیش از ظهر امروز در جمع خبرنگاران با اشاره به اهمیت پیشگیری از تنبلی چشم گفت: تنبلی چشم یکی از علل نابینایی و کمبینایی خفیف تا شدید است، به طوری که تنبلی چشم شایعترین علت نابینایی یک چشمی در افراد زیر ۲۰ سال و دومین علت کاهش بینایی در کودکان است.
وی تصریح کرد: آمار نشان میدهد شیوع آمبلیوپی در جهان ۲ تا ۵ درصد است که در ایران شیوع این بیماری ۱٫۴ درصد برآورد شده است.
به گفته وی طبق آمار به دست آمده در سال گذشته میزان شیوع این اختلال در استان مرکزی ۰٫۴۴ درصد بوده است.
معاون امور پیشگیری بهزیستی استان مرکزی با بیان اینکه تنبلی چشم با تشخیص به موقع قابل درمان است، بیان داشت: این بیماری اگر به موقع تشخیص داده و درمان نشود، فرد را از یک یا هر دو چشم بسیار کمبینا یا نابینا خواهد کرد و هر چه درمان چشم تنبل بیشتر به عقب بیفتد، احتمال به دست آوردن بینایی کامل کمتر میشود، به طوری که پس از ۷ تا ۱۰ سالگی، درمان تأثیر زیادی در بینایی نخواهد داشت.
امینی پیرامون روشهای پیشگیری و درمان این بیماری گفت: تنها راه پیشگیری از تنبلی چشم تشخیص به موقع عوامل ایجاد کننده آن است و نکته مهم در درمان تنبلی چشم این است که هر چه سن کودک کمتر باشد شانس درمان بیشتر است و مدت درمان نیز کوتاهتر میشود و هر چه درمان چشم تنبل بیشتر به عقب بیفتد احتمال به دست آوردن بینایی کامل نیز کمتر میشود.
وی با اشاره به اینکه بهترین سن برای درمان تنبلی چشم قبل از پنج سالگی است. ادامه داد: معمولاً تا ۱۲ سالگی نیز درمان امکانپذیر است، اما مدت درمان طولانیتر است و پس از ۱۲ سالگی معمولاً درمان تأثیر زیادی بر بینایی نخواهد داشت.
کارشناس مسئول دفتر پیشگیری از معلولیتها نیز با اشاره به روش اجرای این طرح گفت: به منظور کاهش شیوع و بروز آمبلیوپی، دفتر پیشگیری از معلولیتهای سازمان بهزیستی کشور با مشارکت فعالانه جامعه، برنامه کشوری غربالگری و تشخیص زودرس آمبلیوپی و سایر اختلالات بینایی کودکان سه تا شش ساله را در پایگاههای دایمی سنجش بینایی در طول سال و در پایگاههای غیر دایمی از اول تا سی آبان به مدت یک ماه با همکاری وزارت آموزش و پرورش اجرا میکند.
مریم پارسی افزود: این برنامه در سه سطح اجرا میشود، در سطح اول، کودک توسط مربی، معلم یا بهورز در محل مهد، خانه بهداشت یا مدرسه مورد معاینه دید قرار گرفته، در صورتی که مشکوک تشخیص داده شود برای معاینات تخصصیتر به سطح دوم برنامه یعنی اپتومتریست ارجاع داده میشود و مورد معاینه قرار میگیرد.
وی تصریح کرد: آن دسته از کودکان بیمار که نیاز به معاینات دقیقتری داشته باشند توسط اپتومتریست به سومین سطح برنامه که معاینه توسط چشمپزشک است، ارجاع داده میشوند و به این ترتیب تمامی کودکان مشکوک به آمبلیوپی و سایر اختلالات بینایی غربال شده و پس از تشخیص قطعی تحت درمان به موقع قرار میگیرند.
به گفته وی آن دسته از کودکان مبتلا که بضاعت کافی برای تأمین هزینههای درمان را ندارند، از طرف سازمان مورد حمایت قرار میگیرند.
وی در خصوص اجرای برنامه پیشگیری از تنبلی چشم در سال جاری گفت: برنامه پیشگیری از تنبلی چشم از ابتدای سال جاری در سطح استان با تعداد ۷۰ پایگاه دائم بینایی و تعداد ۵۵۸ پایگاه غیر دائم و پایگاه سیار، ۱۹ اپتومتریست، ۵ چشم پزشک و ۳ دستگاه غربالگر بینایی کودکان در سطح استان به مرحله اجرا در آمده و از ابتدای سال تاکنون ۵۰ هزار و ۸۵۸ کودک ۶-۳ سال تحت سنجش بینایی قرار گرفتهاند که از این تعداد ۳۹ هزار و ۷۳۸ کودک در مناطق شهری و تعداد ۱۱ هزار و ۱۲۱ کودک در مناطق روستایی بوده است.
پارسی ادامه داد: دختران معاینه شده ۲۴ هزار و ۷۸۸ نفر و پسران ۲۶ هزار و ۷۱ نفر بودهاند که ۳۵ هزار و ۷۳۰ نفر در پایگاههای ثابت و تعداد ۱۵ هزار و ۱۳۱ نفر در پایگاههای سیار سنجش بینایی تحت غربالگری قرار گرفتهاند.
وی بیان داشت: از این تعداد ۲۴۰ هزار و ۴۶۰ نفر به وسیله دستگاه غربالگر بینایی و تعداد ۲۶ هزار و ۸۱۴ نفر توسط تابلوی E چارت مورد معاینه قرار گرفتهاند که در حال حاضر پوشش برنامه در کل استان ۸۲ درصد است که پیشبینی میشود تا پایان سال میزان پوشش برنامه به ۹۰ درصد برسد.