دیپلماسی انرژی ایران در مدتی که از عمر دولت یازدهم می گذرد ،آنقدر فعال بوده است که علی رغم نیامدن هیچ شرکت اروپایی به صنعت نفت در طول این مدت و لغو چندین باره رونمایی از نسل جدید قراردادهای صنعت نفت در کنفرانس لندن، خبرهایی از بی نتیجه ماندن مذاکرات و سرمایه گذاری برخی از کشورهای آمریکای لاتین در صنعت نفت ایران و بالعکس به گوش می رسد.
بر این اساس سال گذشته دفتر منطقه ای شرکت ملی نفت ایران در سانتاکروز اکوادر تعطیل و برخی از فعالیتهای مشترک نفتی با کشورهای منطقه آمریکای جنوبی مانند ونزوئلا، اکوادر، بولیوی و نیکاراگوئه به حالت تعلیق درآمد.
اخیرا نیز خبری از لغو احداث پتروشیمی ونیران با مشارکت ونزوئلا در دو کشور ایران و ونزوئلا شنیده شده است.
مدیرعامل شرکت پتروشیمی آپادانا اخیرا اعلام کرده است بر اساس برنامه ریزی صورت گرفته قرار بود دو کارخانه پتروشیمی با مشارکت و سرمایه گذاری ایران و ونزوئلا در ٢ کشور ساخته شود، اما با توجه به منصرف شدن ونزوئلا از ایجاد مجتمع پتروشیمی در کشور خود، در عمل تمایلی از خود نسبت به سرمایه گذاری در مجتمع پتروشیمی در ایران نیز نشان نداد، از این رو بوده است که تاکنون طرف ایرانی فعالیتهای خود را متوقف نکرده است و نسبت به طرف ونزوئلایی، سرمایه گذاری، مشارکت و فعالیت بیشتری در طرح ایرانی مصروف داشته است.
به گزارش فارس محمود احمدی نژاد و هوگو چاوز، روسای سابق جمهوری اسلامی ایران و ونزوئلا هفت سال قبل در عسلویه کلنگ ساخت یک مجتمع پتروشیمی تولیدکننده متانول را به زمین زدند.
بر اساس این توافق تهران – کاراکاس که از آن به عنوان بزرگترین قرارداد در دست اجرای نفتی این کشور به شمار می رود قرار بود در مدت سه سال یک مجتمع تولید متانول با ظرفیت سالانه یک میلیون و ۶۵۰ هزار تن در سایت دوم منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس ساخته شود.
برای اجرای این پروژه پتروشیمیایی، پس از تاسیس شرکت مشترک “ونیران”، شرکت پتروشیمی بینالملل ایران ۴۹ درصد، سرمایه گذاری صنایع پتروشیمی یک درصد، پکی ون ونزوئلا ۴۹ درصد و شرکت سرمایه گذاری ونزوئلا (آی.پی.اچ.ال) یک درصد سهم این طرح را در اختیار گرفتند.
از سوی دیگر مطابق با برآوردهای انجام گرفته به منظور ساخت این مجتمع ۱٫۶ میلیون تنی متانول به حدود ۵۰۰ میلیون دلار سرمایه گذاری نیاز بود که مذاکرات متعددی در تهران و کاراکاس در خصوص نحوه تامین منابع مالی این پروژه پتروشیمیایی انجام شد.
این گزارش در پایان اضافه می کند بر اساس تصمیمات جدید اتخاذ شده، شرکت پتروشیمی بین الملل (متعلق به شرکت هلدینگ خلیج فارس) جایگزین شرکت ونیران (مشارکت ونزوئلا) در پتروشیمی ونیران شده است.