«بیژن نامدار زنگنه» که در راس هیات عالیرتبه در پکن بسر می برد، سفر دو روزه خود به پایتخت چین و دیدار و گفت و گو با مقامات عالی این کشور در حوزه انرژی را در توسعه مناسبات اقتصادی بسیار سودمند ارزیابی کرد.
وی شامگاه جمعه و در خاتمه دومین روز نشست های خود با مقامات انرژی چین در گفت وگو با خبرنگاران ایرنا و واحد مرکزی خبر، از نتایج مثبت دیدارهای انجام شده سخن گفت و مذاکرات صورت گرفته را در بسط و تعمیق همکاریهای دو جانبه مهم دانست.
زنگنه اظهار داشت: در ملاقات های صورت گرفته، مجموع نظرات خود را با تاکید بر این نکته که «ایران علاقمند به تداوم و توسعه همکاری با طرف چینی است»، به آنان اعلام کردیم.
وی گفت: به آنان یادآور شدیم که جمهوری اسلامی ایران همانند قبل و حتی بیشتر از گذشته دوستدار تداوم همکاری در همه زمینه های بخش انرژی اعم از پایین دستی و بالا دستی است.
وزیر نفت کشورمان همچنین اعلام کرد که تداوم همکاری در بخش تجارت نفت و میعانات گازی از دیگر نکات مطرح شده به طرف های چینی بود که با استقبال آنان همراه شد.
زنگنه یادآور شد: در دیدارهای صورت گرفته با مسوولان ارشد انرژی چین، همچنین وجود برخی مشکلات در بعضی از پروژه ها به آنان خاطرنشان شد که پس از بررسی و تبادل نظر، تفاهمات اصولی و خوبی نیز حاصل شده است.
وزیر نفت تاکید کرد که کار درازمدت با چین برای انرژی ایران ضروری بوده و مشکلات موجود هم با صبر، حوصله و درایت قابل حل است.
وزیر نفت کشورمان خاطرنشان کرد: رابطه ایران با چین، یک رابطه رو به توسعه در همه زمینه ها است و نیت دو کشور نیز تداوم و ارتقای این همکاریها در عالی ترین سطوح است.
گفتنی است، زنگنه طی دیروز و امروز سه دیدار مهم با سه مقام عالیرتبه چین در حوزه انرژی داشت که توسعه همکاریها و مناسبات میان دو کشور، محور اصلی گفت وگوهای او و طرف های چینی عنوان شده است.
وی عصر امروز با «جو جینگ پینگ» رئیس شرکت ملی نفت و گاز چین (سی.ان.پی.سی) و «نورلی بکری» رئیس سازمان انرژی چین که عالی ترین مقام چین در حوزه انرژی محسوب می شود، دیدار کرد.
او همچنین روز گذشته – پنجشنبه – در اولین ملاقات خود، میهمان «فو» رئیس شرکت «سینوپک» بزرگترین شرکت پالایش نفت چین بود که وزیر نفت کشورمان در این دیدار با ابراز علاقه بر گسترش همکاری در حوزه های مختلف انرژی، انتظارات ایران در جهت اجرای تعهدات از سوی طرف چینی را مورد تاکید قرار داد.
بیژن نامدار زنگنه، روز گذشته نیز در گفت وگویی با خبرنگاران ایرنا و واحد مرکزی خبر، از توسعه و گسترش همکاری های دو کشور ایران و چین در حوزه های مختلف انرژی بعد از برداشته شدن تحریم ها خبر داده بود.
وی از چین به عنوان یکی از بزرگترین و مهمترین شرکای ایران در بخش نفت یاد کرد و گفت: این کشور به عنوان یکی از بزرگترین برداشت کننده نفت ایران در شرایط تحریم، مناسبت ترین همکاری را با جمهوری اسلامی داشت و ما می خواهیم این همکاری پس از رفع تحریم ها نیز تداوم داشته باشد.
وزیر نفت ایران همچنین تصریح کرد که در مرحله جدید؛ همکاری ها در بخش برداشت نفت و کارهای توسعه ای با توجه به علاقه و حضور شرکت های چینی در کشورمان، پررنگ تر نیز خواهد شد.
بر اساس آمارهای گمرک چین، ایران سال گذشته پس از عربستان سعودی، آنگولا و دیگر کشورها، ششمین صادرکننده بزرگ نفت به چین بود.
صادرات نفت ایران به این کشور آسیایی سال گذشته با ٢٨ درصد افزایش نسبت به سال ٢٠١٣ میلادی به حدود ۵۵٠ هزار بشکه در روز، رسیده است.
چین در زمان حاضر به بزرگترین شریک تجاری جمهوری اسلامی ایران در منطقه آسیا و یکی از بزرگترین شرکای تجاری جمهوری اسلامی ایران در سطح جهانی تبدیل شده است.
اداره گمرک چین نیز در گزارشی که در ماه مارس (بهمن – اسفند ۹۳ ) منتشر کرد، حجم کل مبادلات تجاری تهران – پکن در سال ۲۰۱۴ میلادی را ۵۱ میلیارد و ۸۵۰ میلیون دلار اعلام و تاکید کرد که این رقم نسبت به مدت مشابه سال قبل – ۲۰۱۳ میلادی – با رشد ۷۲ درصدی همراه بوده است.
وزیر نفت و هیات همراه، اوایل بامداد شنبه (به وقت محلی) پکن را مقصد تهران ترک کرد.