5

آنهایی که امروز با ما مذاکره می‌کنند دنبال مرده‌خری هستند

  • کد خبر : 159069
  • ۲۵ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۵:۳۵

کسانی که الان با ما مذاکره می‌کنند می‌خواهند مرده‌خری کنند و بهتر است منتظر برداشته شدن تحریم بمانیم اگر چه باید تاکید کنم اولویت ما در صادرات گاز همسایگان ما هستند.

بیژن زنگنه در یک نشست خبری در محل وزارت نفت با بیان اینکه مهمترین کار ما در وزارت نفت از شهریور ۹۲ مسئله تولید گاز بود اضافه کرد: در شبکه گاز کشور روزانه ۱۶۰ میلیون لیتر مکعب کمبود گاز داشتیم و از آن طرف ۱۷ فاز پارس جنوبی را به صورت نیمه تمام در اختیار داشتیم که یک فرصت محسوب می‌شد.

وی با اشاره به وضعیت تحریم‌ها و منابع پایین مالی در نفت گفت: همکاران قبلی ما در وزات نفت حداکثر استفاده را از منابع بانک مرکزی به عنوان سپرده‌گذاری در نیکو انجام داده بودند و بانک مرکزی دیگر پولی نداشت و به همین دلیل ما اولویت‌گذاری را برای ۷ فاز سامان دادیم و تمرکز مدیریتی و مالی در این ۷ فاز قرار گرفت چون به گاز نیاز داشتیم.

وزیر نفت ادامه داد: برای سال ۹۳ تصمیم گرفتیم ۱۰۰ میلیون متر مکعب در روز  گاز اضافه وارد مدار کنیم که کار سنگینی بود و کسی باور نمی‌کرد و ما را به سخره می‌گرفتند اما همه از پیمانکار تا کارفرما خواستند و تلاش کردند تا آخر سال به ۱۲۵ میلیون متر مکعب  افزایش تولید رسیدیم به گونه‌ای که در فاز ۱۲، سه سکو وارد مدار شد و در فاز ۱۵ و ۱۶ دو سکو آماده و یک سکو وارد مدار شد و از فاز ۱۷ هم بخشی از گاز به مدار آمد.

*جزئیات برداشت گاز از پارس جنوبی

وی اضافه کرد: امسال تولید فاز ۱۵ و ۱۶ ثبیت می‌شود، فاز ۱۷ به تولید کامل می‌رسد، فاز ۱۸ به دلیل مشکلات صدرا سکو ندارد و اما تلاش می‌کنیم گاز ۶-۷-۸ را در آن پالایش کنیم؛ در عین حال تلاش می‌کنیم در فازهای ۱۹ و۲۰-۲۱ که در مجموع ۴ فاز متعارف هستند تا آخر سال از دریا گاز را به خشکی بیاوریم.

زنگنه اظهار داشت:‌برآورد ما این است که اگر تا اوایل زمستان ۴۰ تا ۵۰ میلیون متر مکعب در روز گاز از فازهای ۱۹ و ۲۰-۲۱ بیاوریم کار بزرگی کرده‌ایم که با توجه به تثبیت ۷ فاز اولویت‌دار در مجموع بیش از ۲۰۰ میلیون متر مکعب گاز به تولید کشور اضافه می‌شود.

وی اضافه کرد: با استفاده از بند ق مشکلات مالی را حل کردیم و صندوق توسعه پول کافی را به ما پرداخت می‌کند.

وزیر نفت تاکید کرد: همه آنچه می‌گویم با فرض ادامه تحریم است و اگر تحریم‌ها برداشته شد کار ما ساده‌تر، روان‌تر و سریع‌تر انجام خواهد شد.

وی ادامه داد:اولویت تولید نفت ما در میادین غرب کارون خواهد بود که شامل آزادگان شمالی و جنوبی یادآوران و یاران است و ظرف سه سال آینده ۷۰۰ هزار بشکه در روز از این میادین تولید خواهد شد.

وی افزود: مجوزهای لازم برای بیع متقابل از طریق بند ق را برای این پروژه‌های از شورای اقتصاد گرفته‌ایم، ۲۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری در این پروژه‌ها نیاز داریم که بخشی از منابع مورد نیاز ما در صندوق‌ توسعه ملی مسدود شده است.

*در قراردادهای جدید نفتی ایران شرکت خارجی حتما باید شریک ایرانی داشته باشد

زنگنه در ادامه اظهار داشت: ساختار جدید قراردادهای بالادستی نفت و گاز ایران در حال نهایی شدن و نظرخواهی حقوقی است تا برای تثبیت در دولت ارسال شود که پایه جدیدی برای جذب سرمایه و بیش از آن صاحبان فناوری خواهد بود.

وی تصریح کرد: هر شرکت خارجی باید حداقل یک شریک ایرانی داشته باشد و یک شرکت در ایران ثبت کند تا ظرفیت مدیریت ما در طرح‌های بزرگ بالا برود و به فناوری برسیم.

وی با تاکید بر اینکه این ساختار برای انتقال فناوری مناسب است گفت: شرکت ایرانی شریک با خارجی سوری و پادوی شرکت خارجی نخواهد بود.

وزیر نفت تاکید کرد: در برنامه ششم همه میادین مشترک نفتی و گازی با اهمیت فعال می‌شوند و کار در آنها آغاز می‌شود.

*سیاست‌های پالایشی وزارت نفت در سال جاری

زنگنه در ادامه در خصوص سیاست‌های پالایشی وزارت نفت گفت: در نیمه دوم سال جاری یک واحد از پالایشگاه ستاره خلیج فارس وارد مدار می‌شود که نیاز ما به واردات بنزین را رفع کرده و مشکل کیفی ما در گازوئیل و بنزین را حل می‌کند و در عین حال امسال صادرکننده گازوئیل خواهیم بود.

وی افزود: مالکیت ستاره خلیج فارس به سهامداران غیر از نفت از جمله سازمان تامین اجتماعی تعلق دارد و ما به آنها کمک می‌کنیم و تصدی مستقیم در این پروژه‌ها نداریم.

وی ادامه داد: احداث ۸ پالایشگاه میعانات گازی به ظرفیت ۴۸۰ هزار بشکه در روز در عسلویه آغاز خواهد شد که بخش عمده‌‌ آنها به بخش خصوصی و بخشی به نهادهای عمومی غیردولتی واگذار شده است و با بهره‌برداری از آنها هیچ میعاناتی برای صادرات نخواهیم داشت و میعانات ما به محصول تبدیل می‌شود و بخشی از آن محصول نهایی و بخشی از آن محصول میانی خواهد بود و به عنوان خوراک پتروشیمی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

وزیر نفت اضافه کرد: امیدواریم پالایشگاه دوم آبادان و آناهیتا در کرمانشاه امسال فعال شود؛ مشکل عمده آنها فاینانس است و بقیه تلاش ما در حوزه صنعت پالایش بهبود کیفیت فرآورده است.

*با اجرای دو پروژه بزرگ گازرسانی ۹۵ درصد جمعیت کشور از گاز بهره‌مند می‌شوند

زنگنه در ادامه در تشریح فعالیت‌های گازرسانی وزارت نفت در سال جاری گفت: گازرسانی به سیستان و بلوچستان پارسال شروع شده و از بند ق در این زمینه استفاده کردیم و برای سرمایه‌گذاری ۲ میلیارد دلاری آن مناقصه رفتیم که بازپرداخت این از طریق بیع متقابل از محل صرفه‌جویی در مصرف فرآورده خواهد بود.

وی افزود: این پروژه بین ۲٫۵ تا ۳ سال به بهره‌برداری می‌رسد که گاز ابتدا به زاهدان سپس کنارک و زاهدان و بعد از آن به زابل و خاش خواهد رسید و این خط همان خطی است که باید گاز را به پاکستان صادر کند.

وزیر نفت اضافه کرد: سال گذشته طرح ۴٫۷ میلیارد دلاری گازرسانی به شهرهای کوچک و روستاهای باقیمانده را کلید زدیم که با اجرای همه این پروژه‌ها بیش از ۹۵ درصد جمیعت از گاز طبیعی استفاده خواهند کرد و مصرف داخلی فرآورده‌های مایع بنزین و گازوئیل حمل و نقل و اندکی نیز کشاورزی منحصر خواهد شد و مصرف سوخت مایع در بخش‌های صنعتی و خانگی بسیار کاهش می‌یابد.

وی به اشتغال‌زایی قابل توجه پروژه‌های گازرسانی با توجه به ساخت تجهیزات آن در داخل کشور اشاره کرد و گفت: ظرف ۲ سال و نیم به ۱۳ تا ۱۴ هزار میلیارد تومان منابع نیاز داریم که عمده این منابع با کمک بانک‌ها  تامین شده‌اند و بقیه را هم باید رایزنی کنیم که  اختصاص بدهیم.

*طرح‌های پتروشیمی به فاینانس خارجی نیاز دارند

زنگنه در ادامه گفت: با پیشرفت پارس جنوبی امسال یک و نیم میلیون تن اتان جدید به عنوان خوراک به پتروشیمی‌ها اختصاص خواهد یافت و کمبود خوراک جبران می‌شود.

وی ادامه داد: ۷۵ میلیارد دلار طرح پتروشیمی تعریف شده و عمده منابع آن باید از طریق فاینانس خارجی تامین شود؛ اگر چه بخشی از این منابع از طریق فاینانس چین تامین شده اما کفایت نمی‌کند.

*دو برنامه وزارت نفت برای توسعه فن آوری نفت

وی اظهار داشت: برای توسعه فناوری دو حرکت بزرگ انجام داده‌ایم که اگر تحریم‌ها برداشته شود این دو حرکت تقویت خواهند شد.

وزیر نفت اضافه کرد: حرکت اول همکاری بی‌سابقه با دانشگاه‌ها در بالا دست نفت است که میادین برای افزایش بازیافت در اختیار دانشگاه‌هایی قرار می‌گیرند که رشته‌های بالادستی دارند و برای این کار قرارداد بستند.

وی با تاکید بر اینکه روال جدیدی در دانشگاه‌ها در حال ایجاد است که بی‌سابقه است گفت: حرکت عظیمی برای بنیانگذاری تولید فناوری در دانشگاه‌ها انجام دادیم قابل گسترش به پایین‌دستی است تا بتوانند مثلا فناوری تبدیل گاز طبیعی به متانول، اوره، پروپیلن و اتیلن را بومی‌سازی کنند.

وی ادامه داد: حرکت دوم ما ساخت داخل ۱۰ خانواده اصلی کالاهای مورد نیاز نفت است؛ اقلام پرشمار و پرارزش نفت را که خیلی برای تامین آنها اذیت می‌شدیم دنبال کردیم که ساخت داخل همراه با خرید داشته باشیم یعنی به اندازه‌ای از آنها خرید می‌کنیم که تولید برای سازندگان اقتصادی شود.

زنگنه تصریح کرد: اگر تحریم‌ها برداشته شود در بخش اول از دانشگاه‌های بزرگ خارجی و در بخش دوم از شرکت‌های برند و صاحب تکنولوژی استفاده می‌کنیم.

*اختصاص گازوئیل بر اساس بارنامه در سال جاری

وی با اشاره به راه‌اندازی بورس انرژی برای عرضه نفت خام و فرآورده در شرایط تحریم و بعد از آن گفت: قاچاق سوخت چند کانال اصلی دارد و مصرف‌کننده‌های مهم سوخت از جمله گازوئیل مشخص است.

وی ادامه داد: یکی از راهکارها برای مقابله با قاچاق صادرات رسمی است و اگر مثلا افغانستان به سوخت نیاز دارد و سوخت رسمی به آن صادر نمی‌شود به صورت قاچاق خواهد رفت.

وزیر نفت گفت: از اول اردیبهشت به کامیون‌ها و اتوبوس‌های خارج شهری بر اساس بارنامه گازوئیل اختصاص خواهد یافت و در مرحله دوم که سال دیگر اجرا می‌شود تمام خودروهای گازوئیل‌سوز داخل و خارج شهری به GPS  مجهز شده و در بر اساس پیمایش به آنها سوخت اختصاص خواهد یافت که این کار جلوی چند میلیون لیتر در روز قاچاق گازوئیل را می‌گیرد.

وی اضافه کرد: با گسترش گازرسانی تحویل گازوئیل به نیروگاه‌ها و صنایع نیز کاهش خواهد یافت و از این طریق هم بخشی از قاچاق کنترل می‌شود.

*مجموع اموال داخلی بابک زنجانی به ۵۰۰ میلیون دلار نمی‌رسد

زنگنه در ادامه با بیان اینکه بابک زنجانی ۲٫۷ میلیارد دلار پول نفت را پس نداده است، گفت: وی بازداشت شده و قوه قضائیه تلاش‌های قابل تقدیری در این خصوص داشته است و آقای جعفری دولت‌آبادی دادستان کل کشور به من وکالت دادند تا اموال داخلی زنجانی به نقت منتقل شود که بر این اساس اموال وی به بهای روز به نفت منتقل خواهد شد اما اموال آنقدرها نیست که بدهی وی را جبران کند.

وی تصریح کرد:‌اغلب این اموال قبل از گرفتن پول نفت در مالکیت زنجانی بوده است و وی هنوز نگفته پول نفت را کجا برده و چه کرده است.

وی با بیان اینکه مجموع اموال داخل وی به ۵۰۰ میلیون دلار هم نمی‌رسد، گفت: اموال دندانگیر وی دو فقره زمین در الهیه و شهرک غرب است و شرکت هواپیمایی به وی آنقدر بدهی و وام دارد که در انتهای آن چیزی نمی‌ماند.

زنگنه با بیان اینکه ناجا ۵۰ تا ۶۰ میلیون دلار از پول نفتی را که فروخته داده و ۲۰۰ میلیون را نداده که در دست پیگیری است گفت: اموال بابک زنجانی بر اساس وکالت خودش به دادستانی و سپس به ما منتقل شده است؛ عمده این اموال به اسم دیگران است که در واقع آنها به ما وکالت دادند و تسویه بقیه بدهی وی به وزارت نفت به پیدا کردن پول بر می‌گردد.

*ذخیره‌سازی ۲۰ میلیون بشکه از میعانات گازی ایران روی دریا

وزیر نفت در ادامه اظهار داشت: ما در بالا دست صنعت نفت در سال جاری به ۲۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری نیاز داریم اما آنچه گیرمان می‌آید ۱۰ تا ۱۲ میلیارد دلار است.

وی با بیان اینکه ما ۲۰ میلیون بشکه میعانات گازی روی آب داریم گفت: تولید میعانات ما تابع بازار نیست و تابع قدرت تولید ماست که به تدریج آن را می‌فروشیم اما ذخایری روی آب به طور کلی یک اهرم بازاریابی و اثرگذاری روی بازار است.

*تخفیف ۵ درصدی خوراک نفت به پالایشگاه‌ها ۳٫۴ میلیارد دلار می‌ارزد

وی در پاسخ به پرسش فارس در خصوص رانت تخفیف در قیمت خوراک گاز پتروشیمی‌ها گفت: تکلیف خوراک‌های مایع در قانون مشخص شده است که ۵ درصد تخفیف می‌گیرند و در عین حال قانون برای سال جاری یک اختیار تخفیف ۱۰ درصدی هم به وزیر نفت اعطا کرده که من امسال در مورد پالایشگاه هرمز به شرط انتقال آن به جاسک در سقف ۴ دلار برای مدت ۱۰ سال با این تخفیف موافقت کردم تا جاسک فعال شود.

وی ادامه داد:‌در مورد آناهیتا هم از این مجوز استفاده کردم که اگر چه توجیه فنی نداشت اما چون ساخت پالایشگاه در آن منطقه مورد تاکید نظام است این کار را انجام دادیم که البته باید تاکید کنم که مالکان آن خصوصی نیستند و به بخش دولتی تعلق دارند اما امسال آن اجازه را نداریم و تخفیف برای آنها همان ۵ درصد قانون است.

زنگنه تصریح کرد:‌باید یادآوری کنم که ۵ درصد تخفیف سالیانه ما به پالایشگاه‌ها در قیمت خوراک یعنی نفت تحویلی به آنها سالانه ۳٫۳ تا ۳٫۴ میلیارد دلار می‌شود.

*قیمت گاز پتروشیمی‌ها بر اساس قیمت‌های سال گذشته محاسبه می‌شود

وی با بیان اینکه مجلس برای سال ۹۳ قیمت خوراک گاز پتروشیمی را تصویب کرد و ما دخالتی در آن نداشتیم گفت: دوستان خصوصی فعالیت کردند که قیمت ۶ یا ۷ سنتی را تصویب کنند اما بدل خوردند و ۱۳ سنت تصویب شد.

وزیر نفت تاکید کرد: من معتقدم گذاشتن قیمت دراز مدت و فیکس کردن آن عاقلانه نیست چون قیمت‌ها تغییر می‌کند.

وی افزود: در قانون جدید مقررات مالی دولت اختیار درباره قیمت خوراک به دولت داده شده است و ما هنوز درباره آن بحثی نکرده‌ایم و به هیمن دلیل همان قیمت‌های پارسال برقرار است؛ اما کلا معتقدم زندگی باید بدون رانت باشد.

*برای گرفتن رانت در قیمت خوراک فشار می آورند

زنگنه تصریح کرد: متاسفانه در کشور ما از این موارد وجود دارد و برای گرفتن رانت فشار می‌آورند و این فشار بیشتر از طرف خصولتی‌ها وارد می‌شود تا خصوصی‌ها اما نظر شخصی من این است که تعهداتی به دوش دولت نگذاریم که تا ۱۵ سال دچار مشکل شویم و بگویند رانت طولانی‌مدت اختصاص داده‌ایم.

وی ادامه داد: می‌گویند عربستان و قطر گاز ارزان می‌دهند اما عربستان  و قطر به چه کسی گاز ارزان داده است، اگر یک میلیون متر مکعب گاز ارزان خریدید بیایید از ما گاز ارزان‌تر بخرید.

*کاهش فعالیت‌ها در نفت شیل هنوز بر عرضه و تقاضا موثر نیست

وزیر نفت در ادامه در پاسخ به پرسشی درباره تاثیر نفت شیل بر قیمت‌های نفت گفت: می‌گویند قیمت نفت متعارف را بالا نبرید که نفت شیل با توجه به گران‌تر بودن تولید آن اقتصادی نشود؛ قیمت تولید شیل در میادین مختلف از ۴۰ تا ۹۰ دلار است که با کاهش فعلی قیمت‌ها بخشی از گران‌ترها از بازار خارج و شتاب افزایش تولید کم می‌شود اما به طور کامل متوقف نخواهد شد.

وی با طرح این پرسش که قیمت مطلوب برای نفت ایران چند دلار است گفت: اگر قیمت نفت ۷۰ یا ۱۰۰ دلار باشد شیل بیشتری وارد بازار می‌شود و اگر ۶۰ دلار باشد شیل کمتری وارد بازار می‌شود اما در حال حاضر با قیمت‌های فعلی توقف شیل‌ها به اندازه‌ای نبوده که بتواند بر عرضه و تقاضا اثر بگذارد.

*اغلب مخالفان کاهش تولید اوپک به صف موافقان پیوسته‌اند

وی در پاسخ به پرسشی درباره شرایط تولید نفت ایران بعد از تحریم گفت: ما بعد از چند ماه می‌توانیم به  تولید قبل از تحریم برسیم چنانکه پارسال میدان به میدان تست تولید کردیم و این تست نشان داد به سرعت می‌توانیم تولید را برگردانیم.

وی تصریح کرد: اوپک آنقدر بالغ و با تدبیر است که وقتی ایران به سهم قبلی خود باز می‌گردد جوری خود را تنظیم کند که بازار نفت آسیب نبیند چنانکه محافظه‌کارترین افراد اوپک هم معتقد نیستند باید بیش از ۳۰ میلیون بشکه نفت در اوپک تولید شود.

وزیر نفت ادامه داد: ما معتقدیم ۵ درصد از این ۳۰ میلیون بشکه باید کم شود و سهم بازار چیزی نیست که ما به راحتی از آن بگذریم.

وی تصریح کرد: ما در اجلاس قبلی اوپک ۸ موافق کاهش تولید بودیم که در مقابلمان ۴ کشور مخالف کاهش تولید بودند اما الان موافقان کاهش تولید بیشتر شده است و ۲٫۵ کشور دیگر هم به صف موافقان پیوستند و می‌گویند بیچاره‌ شده‌ایم؛ اگرچه به هر صورت تصمیمات در اوپک بر اساس اجماع گرفته می‌شود و حتی یک رای می‌تواند تصمیم جدید را وتو کند.

*در اوپک کسی خواب نیست که بتوان با مذاکره بیدارش کرد

وی با اشاره به موضع محکم عراق در کنار ایران برای کاهش تولید نفت گفت: سهمیه‌بندی اوپک از نظر حقوقی از بین نرفته است چون یک قطعنامه قطعی دارد در حالی که سقف تولید ۳۰ میلیون بشکه‌ای تنها یک بیانیه مطبوعاتی است و نمی‌تواند جای آن را بگیرد.

زنگنه تاکید کرد: جلسه آینده اوپک ممکن است خیلی سخت و خیلی ساده باشد و حد وسط ندارد چون همه تعاملات و تضادهای سیاسی کشورها آنجا منعکس می‌شود و این نیست که عده‌ای افراد اقتصادی نشسته باشنند و اقتصادی تصمیم بگیرند بلکه مواضع سیاسی کشورشان را منتقل می‌کنند و همه هم می‌دانند چه می‌خواهند و کسی خواب نیست که بشود بیدارش کرد.

وی تصریح کرد: تصور نمی‌کنم حتی اگر کسانی بخواهند قیمت نفت را از این پایین‌تر بیاورند نمی‌توانند چنانکه آنهایی که می‌خواستند به ما ضربه بزنند تمام تلاششان را کرده‌اند و برآیند آن در همین حدود قیمت فعلی تثبیت شده است.

*چین شریک راهبردی نفت ایران بوده و خواهد بود

وزیر نفت در ادامه با بیان اینکه روسها و چینی‌ها نگران بودند که بعد از تحریم‌ها با آنها کاری نداشته باشیم، گفت: کسانی که در دوره تحریم با ما دوستی کردند به همان نسبت با آنها دوستی خواهیم کرد ضمن اینکه چین در هر صورت یک شریک و دوست راهبردی برای ایران است چرا که بزرگترین دریافت‌کننده نفت ما بوده و خواهد بود و در عین حال درخواست نفت آنها رو به افزایش است.

وی تصریح کرد: چین بعد از تحریم یک شریک راهبردی برای ما خواهد ماند و معنی شریک راهبردی نه این است که ما وا می‌دهیم و نه این است که ما امرمان را به آنها تفویض می‌کنیم؛ چین برای ما نقطه‌ای است که به هیچ عنوان نمی‌توانیم از آن صرفنظر کنیم.

زنگنه در خصوص فاینانس چین گفت: ما در این دولت تلاش می‌کنیم پول خودمان را به خودمان وام ندهند، فاینانس ما سقف ندارد و عملاً یک به سه است.

وزیر نفت با تأکید بر اینکه ما به چینی‌ها انحصار نمی‌دهیم گفت: چینی‌ها در دوره تحریم کنار ما بودند و ممکن است در بعضی پروژه‌ها اولویت را به آنها بدهیم.

وی با تأکید بر اینکه چین بابت فروش نفت به ایران بدهی ندارد، گفت: بدهی ۲٫۸ میلیارد دلاری شرکت شل اگر تحریم برداشته شود بلافاصله به حساب ما واریز می‌شود و قدری پول نفت در هند داریم که هنوز به آن دسترسی پیدا نکردیم و ۴ یا ۵ میلیارد دلار هم پول خود شرکت ملی نفت در هند است که تکلیف آن مشخص نیست.

*میدان مشترکی که توسعه آن برای ایران غیر اقتصادی شده باشد نداریم

زنگنه در ادامه گفت: ما در دریای خزر یک میدان کشف شده غیرمشترک به نام سردار جنگل داریم اما عمق آب‌ها در آنجا ۷۰۰ متر است که تکنولوژی لازم را برای توسعه میدان‌هایی در این عمق نداریم و ترجیح می‌دهیم ابتدا میادین مشترک جنوب را  توسعه دهیم و میادین خزر را به دوران بعد از تحریم‌ها موکول کنیم.

وی اظهار داشت: در میادین مشترک زحمات زیادی کشیده شده است که باید قدردان آن باشیم  و اگر منابع داشته باشیم تا سه سال آینده کل پارس جنوبی تمام می‌شود و میادین برق کارون را فشار گذاشته‌ایم تا به پایان برسد و برنامه ما این است که در همه میادین مشترک که اهمیت دارند در برنامه ششم فعالیت شروع شود.

وی در پاسخ به پرسش فارس تصریح کرد: هنوز میدان مشترکی نداریم که به طور کامل از ظرفیت اقتصادی توسعه خارج شده باشد و توسعه آن غیراقتصادی باشد.

*نتوانستیم از توافق ژنو برای تسهیل مشکلات نفت استفاده کنیم

وزیر نفت در ادامه با تاکید بر اینکه ما برای تهاتر کالا و نفت با روسیه قراردادی را امضا نکرده‌ایم گفت: ما با روسیه قراردادی را امضا کرده‌آیم اما این قرارداد شامل تهاتر کالا و نفت نبوده است.

وی در خصوص صحبت رئیس جمهور در خصوص افزایش ۲۰۰ هزار بشکه‌ای ظرفیت نفت گفت: منظور ایشان افزاییش تولید نفت در ۵ ماه آخر ۹۳ نسبت به ۵ ماه  اول ۹۲ بوده است و ظرفت تولید ما نسبت به قبل تغییری نکرده و ۳٫۸ میلیون بشکه در روز است.

وی در پاسخ به پرسشی اظهار داشت: ما به دلایلی که نمی‌توانم توضیح بدهم نتوانستیم از توافق ژنو در مورد نفت و بیمه‌ نفتکش‌ها استفاده کنیم چرا که مجبور بودیم بعضی موارد را افشا کنیم و تمایلی به این کار نداشتیم.

*آنهایی که امروز با ما مذاکره می‌کنند دنبال مرده‌خری هستند

زنگنه در ادامه گفت: همواره اروپا از جمله بازارهای ما بوده است و هست اما قبل از برداشته شدن تحریم اتفاق جدی نمی‌افتد؛ کسانی که الان با ما مذاکره می‌کنند می‌خواهند مرده‌خری کنند و بهتر است منتظر برداشته شدن تحریم بمانیم اگر چه باید تاکید کنم اولویت ما در صادرات گاز همسایگان ما هستند.

وی در ادامه گفت:‌صادرات برق یکی از زمینه‌های متنوع‌سازی انرژی است اما صادرات برق نباید رقبیب صادرات گاز شده و باعث ادعای طرف مقابل برای کاهش ارزش گاز شود.

*رانت گاز پتروشیمی‌ها نباید در صادرات برق تکرار شود

وی با تاکید بر اینکه داستان رانت گاز پتروشیمِی‌ها نباید در اختصاص گاز برای صادرات برق تکرار شود گفت:‌اصرار می‌کنند گاز را ۱۷ سنت برای صادرات برق اختصاص بدهیم که اصلا این منطقی نیست و یک رانت عظیم ایجاد می‌کند؛ البته نمی‌توانیم الان قیمت دقیق و ثابتی برای گاز مورد استفاده در صادرات برق بدهیم چون تابع قیمت برق است.

وزیر نفت تصریح کرد:‌به تازگی میدان مهم نفت و گاز در کشور کشف نشده است که درباره آن اطلاع‌رسانی شود و در  عین حال اکتشاف باید به قطعیت برسد تا اعلام شود.

*ترکیه دو برابر کردن واردات گاز از ایران را نپذیرفت

وی در خصوص تعاملات گازی ایران و ترکیه با اشاره به شکایت دو بخشی ترکیه از ایران گفت: وقتی آنها دعوای خود را به داوری ارجاع دادند چرا باید با آنها مذاکره کنیم.

وی افزود: البته در دیدار روسای جمهور ایران و ترکیه از طرف ایران پیشنهاد شد که اگر خرید گاز از ایران را دوبرابر کنند قدری تخفیف به آنها بدهند که آنها نپذیرفتند که دریافت گاز از ایران را دوبرابر کنند.

*اعتصاب کاگران حقوق‌نگرفته نفتی به دلیل فشار تامین یارانه نقدی/روزی ۱۲۵ میلیارد تومان برای یارانه پرداخت می‌کنیم

وی با اشاره به فشار وارد بر وزارت نفت برای پرداخت یارانه نقدی گفت: امسال برای اولین بار بعد از ظهر ۲۸ اسفند با گرفتن وام از بانک مرکزی حقوق کارکنان نفت را پرداخت کردیم.

زنگنه افزود: روزانه ۱۲۵ میلیارد تومان در سال گذشته برای یارانه پرداخت کردیم و این در حالی است که به خاطر مشکلات حقوق در بعضی موارد با اعتصاب کارگران مواجه بودیم.

وی در ادامه اظهار داشت: پاکستان می‌گوید به دلیل تحریم نمی‌تواند خط لوله را بکشد و در عین حال بر اساس قرارداد باید خسارت به ایران پرداخت کند، آنها گفتند از ما خسارت نگیرید که ما هم گفتیم بخشی از قرراداد هم دچار مشکل است و بیایید روی آن بحث کنیم که یک جلسه بحث شده اما اگر تحریم برداشته شود برای تاخیر دلیلی وجود ندارد.

*قراردادهای جدید نفتی ایران مشارکت در تولید نخواهند بود

وزیر نفت گفت: در بالا دست نفت به هیچ کس نمی‌توانیم مالکیت بدهیم و طبق قانون و سیاست‌های کلی ابلاغی مقام معظم رهبری مالکیت آن انحصارا در اختیار دولت است.

وی در پاسخ به پرسش فارس تصریح کرد: قراردادهای جدید ما برای توسعه میادین شبه مشارکت در تولید نخواهد بود اگر چه قانون این اجازه را به ما بدهد اما سیاست دولت بستن قرارداد مشارکت درتولید نیست.

فارس/زنگنه در پایان با اشاره به وضعیت مناسب ذخایر و تولید گاز ایران گفت: درباره ظرفیت‌های فنی نفت و گاز هم وضعیت ما هم در منطقه بسیار خوب است و کسی نزدیکمان نیست و اگر بتوانیم ۱۰ گروه کالایی را داخلی‌سازی کنیم و مدیریت‌ها را تقویت کنیم حرف زیادی در جهان برای زدن خواهیم داشت.

 

لینک کوتاه : https://ofoghnews.ir/?p=159069

برچسب ها

نوشته های مشابه

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 1در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۱
  1. ما کلاً دوست نداشته باشیم گاز ملت رو به بک مشت ترک بی ناموس بدید باید با کی صحبت کنیم؟!

قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

آمار کرونا
[cov2019]