کارمندان اغلب وقت خود را در اداره می گذرانند،معمولا غذاهای آماده،چرب و مملو از نمک مصرف میکنند و بنابراین در معرض ابتلا به انواع بیماریها هستند.
افق به نقل از برنا تغذیه ارتباط مستقیمی با کارایی قشر کارمند که اتفاقا درصد زیادی از جمعیت شاغلان کشور را هم تشکیل می دهند دارد. همه کارشناسان و مشاوران تغذیه بر این باور هستند که تغذیه صحیح در بهبود کارکرد کارمندان، سلامت جسمی آنها و در نتیجه سلامت روحیشان نقش پررنگی دارد.
البته اگر هر کدام از کارمندان به جدول غذایی خود رجوع کنند، با انبوهی از انواع غذاهای چرب و مضری که در طول روز کاری خود مصرف می کنند مواجه میشوند.مصرف انوع پیتزا، ساندویچ، غذاهای طبخ شده در رستورانها،تنقلات بعضی از عادتهای غذایی غلط رواج یافته در بین کارمندان است.
اما بیشتر کارمندان اطلاع ندارند که در واقع با مصرف بی رویه و دایمی این دسته از غذاها مشغول مصرانه مبتلا کردن خود به انوع بیماریهای جسمی و روحی هستند. چاقی، اختلالات استخوانی، انواع آرتروزها، انواع اختلالات عصبی، روحی روانی و چاقیهای موضعی تنها گوشهای از بیماریهایی هستند که میزان ابتلا به آنها در کارمندان بیشتر از هر قشر و دسته دیگری است.
اما لازم نیست با خواندن این مطلب تنها استرس و افسردگی بگیرید که تا چند سال دیگر یا شاید چند ماه دیگر یکی از این بیماریها انتظارتان را می کشند و تنها باید سعی در تغییر عادتهای غذایی خود داشته باشید.به همین بهانه با مصطفی نمکیان، کارشناس ارشد تغذیه گفتوگو کردیم که در ادامه توصیههای این مشاور تغذیه را میخوانید.
زندگی صنعتی،تغذیه سنتی
بزرگترین مشکل در این حوزه این است که صنعتی شدهایم اما تغذیهمان از رشد جامانده است؛یعنی زندگیمان صنعتی شده در حالی که تغذیهمان هنوز سنتی است. شکل زندگی کارمندی باعث شده است که غذاهای آماده و انواع فست فودها به تعدد در وعدههای غذایی جای بگیرند و این باعث افزایش درصد دریافت چربی و انرژی و به طبع آن چاقی، فشار خون، بیماریهای قلبی عروقی در آنها می شود.
زندگی در محل کار؛آفت زندگی شهری
اصولا کارمندان بخش زیادی از زندگی خود را در محیط کار میگذارنند و این مساله باعث می شود از مصرف سبزیجات و میوه تازه دور بمانند.غذاهایی که استفاده می کنند اغلب حاضری و تهیه شده از بیرون و رستورانها است؛ این غذاها معمولا چرب هستند و نمک زیادی دارند. در کنار آن از نوشیدنیهای پرکالری مثل نوشابههای قندی که میزان دریافت قند بدن را افزایش میدهند،استفاده میکنند. در نتیجه این فرایند میزان دریافت ویتامینها و مواد معدنی به حداقل خود می رسند.در نهایت این عادتهای غذایی به همراه کم تحرکی و زندگی پشتمیز نشینی زمینهساز بیماریهای قلبی عروقی و مسایل مختلف دیگر می شود.
غذا داروی ماست
توصیه میکنم کارمندان به روز زندگی کنند، یعنی تغذیهشان از اولویتهای زندگیشان باشد. غذا داوری ما است و دارو غذای ما. کارمندان تمام انرژی خود را برای دریافت سرمایه صرف می کنند، در حالی که در آینده نه چندان دور باید همین میزان سرمایه را صرف درمان و بازگرداندن سلامتیشان صرف کنند. بنابراین در این زمینه پیشگیری توصیه می شود.
میان وعده میوه را فراموش نکنید
برای این مهم حتما از میانوعدههای میوه استفاده کنند و این برای کارمندان قابل انجام است چون در جای مشخص و ثابتی مشغول به کار هستند. مصرف میانوعده میوه را در ساعت ۱۰ صبح به صورت عادتی نهادینه شده برای خود تبدیل کنند. حتما سبزیجات تازه و سالاد را در وعده ناهار خود بگنجانند. سعی کنند از غذاهای سالم و مقوی مثل نان و پنیر و سبزی، نان و پنیر و خیار و گوجه و نان و پنیر و مغز گردو استفاده کنند. کارمندان حتی میتوانند از این نوع از غذاها هفتهای یکبار در وعده ناهار استفاده کنند.
کره و خامه برای صبحانه،سم است
در مورد وعده صبحانه نیز باید گفت معمولا کارمندان در وعده صبحانه خود از کره و خامه استفاده می کنند، در حالی که درست نیست و باید مصرف آبمیوههای تازه و شیر را در آن بگنجانند. مصرف روزانه سه تا چهار لیوان شیر یا ماست کم چرب توصیه می شود. لبنیات کم چرب را در رژیم غذایی خود بگنجانند و ترجیحا از مصرف پنیرهای خامهای اجتناب کنند و در هفته پنج عدد تخممرغ مصرف کنند. بهترین زمان برای خوردن صبحانه ساعت ۷یا ۸ صبح است. از نانهای سبوسدار مثل نان جو و سنگک استفاده شود. غذاهای ایرانی مثل عدسی، لوبیا و شیربرنج می توانند صبحانه خوب و مفصلی باشند.
سوءهاضمه در کمین
وقفهای که در بین وعدههای ناهار و صبحانه کارمندان پیش می آید بزرگترین مساله است که باعث میشود کارمندان درگیر مشکلات تغذیهای یا سوءهاضمه شوند و در صورتی که اگر در ساعت ۱۰ صبح میانوعدهای مصرف کنند این مشکل برطرف میشود. شیر کم چرب نیز میتواند به عنوان میانوعده مصرف شود. جایگزین کردن خرما و کشمش به جای قند در ادارهها که ابتدا تصویب شد و بعد به فراموش سپرده شده اقدام به جایی بود.