مشکلات مالی باشگاهها که لیگ برتر ایران را با خطر تعطیلی روبه رو کرده از یک سو و احتمال کاهش سهمیههای ایران در لیگ قهرمانان آسیا از سوی دیگر از مهمترین مباحث این روزهای فوتبال ایران است.
مهدی تاج نایب رئیس فدراسیون فوتبال در این زمینه با خبرنگار ورزشی گفت و گویی انجام داده که در زیر میخوانید:
فارس: هواداران استقلال و پرسپولیس نگران حذف این دو تیم از لیگ قهرمانان آسیا هستند، مسئلهای که عزیز محمدی آن را مطرح کرده چقدر جدی است؟
نگرانیهایی که محمدی مطرح کرده، جدی است. تا ۲۰ مهر مهلت داریم که مدارک باشگاهها را برای تایید به AFC ارسال کنیم و در روزهای باقیمانده باید این کار را انجام بدهیم. بنابراین امکان حذف دو باشگاه پرسپولیس و استقلال از لیگ قهرمانان آسیا وجود دارد. البته فقط بحث حذف این دو تیم تنها مطرح نیست و بحث کاهش سهمیه ایران در لیگ قهرمانان آسیا هم در میان است. مسئولان در وزارت ورزش به دنبال حل مشکل پرسپولیس و استقلال و ثبت اسامی اعضای هیئت مدیره در ثبت شرکتها هستند و امروز و فردا این مدارک تهیه میشود.
فارس: بحث دیگری که رئیس سازمان لیگ مطرح کرده مشکل مالی باشگاهها و کمبود نقدینگی در لیگ برتر است. در این مورد هم توضیح میدهید؟
بحث کمبود نقدینگی در فوتبال ما کاملا جدی است. در بهترین اگر بتوانیم در فدراسیون در تمامی لیگها از لیگ برتر فوتبال، فوتسال، لیگ آزادگان ۳۵ تا ۴۰ میلیارد تومان درآمدزایی کنیم و کل باشگاهها نیز بتوانند از تبلیغات روی پیراهن و سایر منابع در حدود ۲۰ تا ۲۵ میلیارد تومان درآمد در سال داشته باشند؛ جمع درآمد باشگاهها و فدراسیون در یک سال رقمی در حدود ۷۰ میلیارد تومان میشود.
این ارقام را میتوانید چک کنید و مطمئن باشید بیش از این امکان درآمدزایی نیست. این در حالی است که ۱۸ باشگاه لیگ برتری ما هر کدام در یک فصل رقمی در حدود ۱۰ میلیارد تومان هزینه دارند و معنایش این است که فقط لیگ برتر ما ۱۸۰ میلیارد تومان هزینه در یک فصل دارد. بنابراین همخوانی بین درآمدها، مصارف و هزینهها وجود ندارد و تمام باشگاهها زیانده هستند و باید در این زمینه فکر جدی کنیم.
فارس: یعنی باید لیگ برتر را تعطیل کنیم؟
نه، تعطیلی لیگ به مصلحت نیست. تفریح بسیاری از مردم دیدن مسابقات لیگ برتر است ضمن اینکه فوتبال ملی ما نیز به لیگ برتر وابسته و لیگ برتر موتور توسعه فوتبال در کشور است. از یک طرف هم نباید سیاهنمایی و خودزنی کنیم. کشور ما فوتبال خوبی دارد و در یک دوره هم به جام جهانی نرفتهایم مثل خیلی از کشورها بنابراین باید برای آینده تلاش کنیم و لیگ پویایی هم داشته باشیم.
فارس: با این وضعیت مالی آیا خصوصیسازی باشگاهها فوتبال را نابود نمیکند؟
خصوصی سازی در همه جا با شیب ملایم انجام میشود و اگر اینگونه نباشد سکتهزاست و آفت میزند. اگر قوانین موجود را درست تفسیر کنیم امکان کمک به باشگاهها وجود دارد و نباید نهادهایی که کمک میکردند دست از کمک بردارند زیرا قوانین برای کمک موجود هست. فقط اختصاص یک درصد از بودجه طبق تبصره ۴۶ نیست و باید از طروق دیگر این اقدام انجام شود آن هم در یک جو آرام و مناسب زیر این مسایل به دور از حاشیه و پیغام رسانهای قابل حل است. این مشکلات را باید با تعامل و تفاهم حل کنیم. توسعه فوتبال محصول همفکری اهالی فوتبال با مجلس و دولت است.
فارس: هفته آینده دیدار با بحرین را پیش رو داریم. در این باره صحبت کنید.
با کیروش جلسهای گذاشتیم. او بسیار امیدوار و با روحیه است و این مسئله خیلی خوب است. دژاگه نیز مشکلش حل میشود در بازیهای بعد از بحرین میتواند به تیم ملی ایران کمک کند. کیروش این بازیکن را میخواهد. جلسهای با مسئولان نظام وظیفه در مورد تمامی فوتبالیستها سرباز و دانشجو داشتیم و جلسه خوبی هم بود.
فارس: دیدار با بحرین را چطور میبینید؟
بحرین همیشه کثیف بازی میکند و قطعا کیروش به این مسئله هم فکر کرده است.
فارس: آنها جوسازی زیادی کردهاند و بحث ناظر امنیتی هم مطرح شده است؟
این مسئله خیلی مشکل خاصی نیست. وزارت امور خارجه و تمامی مسئولان پیگیر هستند.
فارس: حق پخش تلویزیونی بین باشگاهها تقسیم میشود؟
تاکنون هرمقداری که بابت حق پخش دریافت کردهایم بین باشگاهها تقسیم شده است البته ما فقط جرایم کمیته انضباطی را در مجموعه درآمدی فدراسیون منظور نکردهایم.
فارس: وضعیت تیم امید و بازگشتش به رقابتهای مقدماتی المپیک به کجا رسید؟
آنچه مسلم است اینکه عراق از بازیکن صغر سن استفاده کرده و قطعا عراق از این مسابقات کنار گذاشته میشود اما اینکه ما به جای عراق معرفی میشویم یا نه و اینکه ازبکستان حاضر میشود با یک تیم دیگر بازی کند یا نه هنوز مشخص نیست و به زودی این مسایل مشخص میشود.
فارس: نظر شما در مورد بحث داوری که در برنامه ۹۰ پیش آمد چیست؟
باید اجازه بدهیم همه در مورد داوری حرف بزنند. در مورد فهرست داوران الیت مسایل مطرح شده بود که غیاثی به خوبی آنها را توضیح داد و به گمانم همه پذیرفتند. دپارتمان داوری باید از همه قابلیتها و توانمندیهای داوری استفاده کند.
فارس: دپارتمان داوری واقعا روی داور خاصی نظر دارد؟
خیر ما به دنبال استفاده از تمام توان داوری کشور هستیم.
فارس: چرا محسن قهرمانی در دربی قضاوت نکرد؟
قهرمانی یکی از بهترین داوران ما است و به دلیل اینکه قضاوت او در دربی رسانهای شد و برخی سایتها و روزنامههای قرمز و آبی نسبت به آن موضع گرفتند. دربی به قهرمانی داده نشد زیرا در آن صورت تماشاگران با پیش فرض برای دیدن دربی به ورزشگاه میآمدند و ممکن بود مشکلاتی برای داور ایجاد شود.