باراک اوباما رئیسجمهور آمریکا در مصاحبهای که روز پنجشنبه پخش شد، گفت واشنگتن امیدوار است که مسائل باقیمانده با ایران از طریق دیپلماتیک حل شود، اما در صورت نیاز هم حاضر است از روشهای نظامی بهره گیرد.
اوباما که با شبکه بیبیسی گفتوگو میکرد، در ابتدا در مورد احتمال تقویت فعالیتهای منطقهای ایران پس از توافق هستهای، گفت: «خوب، اولا به خاطر داشته باشید که ما مسیر دستیابی ایران به سلاح هسته ای را بستیم، که این اولویت اول ما بود. به این دلیل که اگر ایران به سلاح هستهای دست مییافت، آنوقت میتوانست همچنان تمام مشکلاتی را که همین الان گفتید درست کند و در عین حال با بمب هستهای نیز از خود محافظت کند و چالش راهبردی به مراتب بزرگتری برای ایالات متحده، برای اسرائیل، برای متحدان خلیج (فارس) ما و برای متحدان اروپایی ما ایجاد کند.»
وی افزود: «ثانیا، این درست است که در یک مذاکره و معاملهای شبیه به این، ایران چیزهایی به دست میآورد. رژیم تحریمها که به امید بریتانیاییها و همینطور چینیها، روسها و دیگران ایجاد کردیم، موجب شد که آنها منابع بلوکه شدهای داشته باشند. خوب آنها، این منابع را بازپس میگیرند. بخش اعظم این منابع صرف بازسازی اقتصادشان میشود.»
اوباما با بیان اینکه احیای اقتصاد شعار دولت ایران بوده و به همین جهت در این راستا حرکت میکند، گفت: «آیا سپاه پاسداران یا نیروی قدس هم منابع بیشتری دریافت میکنند؟ احتمالا، با ارتقا وضعیت اقتصادی. اما چالشی که ما داریم، مثلا در مورد حزبالله، که موشکهایش را به سمت اسرائیل نشانه رفته، کمبود منابع نیست.»
وی افزود: «ایران نشان داده است که حتی با وجود دشواریهای واقعی، برای اولویتهای راهبردی خود هزینه میکند. چالشی که با آن روبرو هستیم، کسب اطمینان از رسیدن به ظرفیت بازدارنده، اطلاعات و این است که دفاعی بسیار قدرتمندتر در برابر این جنگهای نیابتی و اقدامات نامتقارن ایجاد کنیم. ما پیامی روشن به ایرانیها دادهایم. ما داریم توافق هستهای را حل میکنیم، اما هنوز میزان زیادی (از مسائل) باقی مانده که باید روی آنها کار کنیم. امیدواریم برخی را از طریق دیپلماتیک (حل کنیم)، و در صورت لزوم برخی را به صورت نظامی.»
رئیسجمهور آمریکا سپس در پاسخ سوالی در مورد مخالفتها با توافق هستهای، گفت: «خوب، در کنگره که من اطمینان دارم قادر خواهیم بود از پابرجا بودن توافق اطمینان کسب کنیم. در مورد سران کشورهای خلیج (فارس) هم من در کمپ دیوید با آنها دیدار داشتم. من برای آنها منافعمان در کسب اطمینان از اینکه آنها ظرفیت دفاع از خود و اراضیشان را به دست آورند و اینکه اطمینان یابیم فعالیتهای ثباتزدایی که ایران درگیر آنهاست چک میشود، شرح دادم. اما به خاطر داشته باشید، شرکای ما در خلیج (فارس) به عنوان نمونه، با هم بودجه دفاعیای معادل ۱۰ برابر بودجه دفاعی ایران دارند.»
او در پایان در جواب به این سوال که آیا آنها اراده کافی را برای مبارزه را دارند یا نه، گفت: «خوب، مسئله همین است. چالش همین است. به همین خاطر هم مسئلهای که من دائما به آنها تذکر دادهام، این است که شما شریکی قدرتمند و قابل اتکا مانند ایالات متحده دارد. اما نهایتا، اینکه مسائل خاورمیانه چطور حل میشود، هم به تقویت ظرفیت نظامی و همینطور حل مسائل زیربنایی اجتماعی و سیاسی بستگی دارد که ایران را قادر میکند که در میان جمعیت شیعه مشکلآفرینی کند و همیچنین حل برخی موضوعات که به شکلگیری تهدیدی بزرگ و قابل توجهی که از جانب داعش با آن مواجه هستند، منجر میشود.»