مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با اعلام اینکه گازپروم برای مشارکت در طرح توسعه میدان آذر باید با پیمانکاران ایرانی این پروژه مذاکره کند، تصریح کرد: از نظر شرکت ملی نفت ایران فرصت گازپروم برای حضور در توسعه میدان آذر به پایان رسیده است.
معاون وزیر نفت با تاکید بر اینکه برای اجرای طرحهای نفتی به هیچ وجه منتظر شرکتهای خارجی نمی مانیم، اظهار داشت: گازپروم روسیه در صورت تمایل می تواند در طرح توسعه سایر پروژه های شرکت ملی نفت ایران مشارکت داشته باشد.
این عضو هیئت مدیره شرکت ملی نفت با بیان اینکه طرح توسعه میدان مستقل نفتی چنگوله یکی از طرحهای پیشنهادی به گازپروم روسیه برای مشارکت و سرمایه گذاری است، تاکید کرد: ذخیار میدان نفتی چنگوله در مقایسه با آذر به مراتب قابل توجه تر است.
به گزارش مهر، قرارداد طرح توسعه میدان مشترک نفتی آذر ۱۹ مهر ماه امسال توسط شرکت ملی نفت ایران به کنسرسیومی متشکل از پیمانکاران داخلی واگذار شد.
بر اساس این قرارداد یک میلیارد و ۹۰۰ میلیون دلاری باید این میدان مرزی به صورت زودهنگام در مدت ۳۶ ماه آینده با ظرفیت تولید روزانه ۳۰ هزار بشکه نفت توسعه یابد و در نهایت تولید میدان آذر به روزانه ۶۵ هزار بشکه برسد.
میدان نفتی آذر سال ۱۳۸۴ با مشارکت شرکتهای استات اویل هیدروی نروژ و لوک اویل روسیه در ۲۰ کیلومتری جنوب شرقی شهرستان مهران در استان ایلام با ذخیره قابل برداشت ۴۰۰ تا ۶۵۰ میلیون بشکه نفت خام کشف شد.
با توجه به اینکه قرارداد استات اویل هیدرو و لوک اویل در بلوک نفتی آذر از نوع “اکتشاف – توسعه” امضا شده بود این کنسرسیوم از این امتیاز شرکت ملی نفت ایران برخوردار بود که توسعه میدان را در اختیار بگیرد.
در نهایت پس از نزدیک به دو سال مذاکره بنا به دلایل نامشخصی کنسرسیوم روسی – نروژی از طرح توسعه میدان مشترک نفتی آذر انصراف دادند و مذاکرات با سایر پیمانکاران داخلی و خارجی آغاز شد.
در بین شرکتهای علاقمند به توسعه میدان آذر یکی از شرکتها گازپروم روسیه بود که در سه سال گذشته مذاکرات متعددی با این غول گاز جهان برای توسعه میدان مشترک نفتی آذر (مشترک با بدرای عراق) انجام شد که در نهایت هفته گذشته روسها رسما از توسعه آذر کنار گذاشته شدند.
در مدت سه سال گذشته گازپروم روسیه هیچگاه به طور شفاف مواضع و سیاست خود را در قبال توسعه میدان نفتی آذر اعلام نکرد و به عبارت دیگر با وقت کشی مانع تعیین تکلیف توسعه این میدان نفتی توسط ایران شد.
از سوی دیگر در حالی شرکت ملی نفت ایران مشغول مذاکره با گازپروم بود که این شرکت روسی بهمن ماه سال ۱۳۸۸ در قالب کنسرسیومی متشکل از شرکت دولتی نفت ترکیه (پی.تی.ای.او) و کوگاز کره جنوبی قرارداد نیمه مشترک آذر (میدان بدرا) را با وزارت نفت عراق امضا کرد.
بر این اساس این کنسرسیوم بین المللی قصد دارند تا پایان سال ۲۰۱۳ میلادی روزانه تا سقف ۱۵ تا ۲۰ هزار بشکه نفت خام برای عراق از محل توسعه میدان مشترک نفتی با ایران تولید داشته باشند.
منبع: مهر