علیرضا زاکانی نماینده مردم تهران و رئیس کمیسیون ویژه بررسی برجام در مجلس شورای اسلامی شب گذشته با حضور در گفتوگوی ویژه خبری به تشریح آخرین وضعیت بررسی برجام در این کمیسیون پرداخت.
زاکانی با بیان اینکه آنچه که آمریکاییها به برجام نگاه میکنند و کاری که انجام شده به عنوان یک مرحله از مراحل مختلف است، اظهار داشت: آنها در این مرحله بنا دارند در بخشهایی ما را به رکود و حالت ایستایی و در بخشهایی نیز به یک برگشتپذیری جدی برسانند ضمن این که نهایتاً آنها زیرساختهای اساسی تحریم خود را حفظ میکنند و خود را برای گامهای بعدی شان مهیا نگه میدارند.
وی با بیان اینکه در حوزه تحریمها سه نوع برخورد در برجام صورت گرفته است، یادآور شد: برخی از تحریمها قطعنامههای شورای امنیت است، شش قطعنامه را در یک قطعنامه ۲۲۳۱ جمع کردند و در خصوص تحریمهای اتحادیه اروپا نیز آنها بنای لغو دستورالعملهای اجرایی را دارند اما زیرساختها بر اساس مصوباتشان راجع به تحریمها نگه خواهند داشت و در خصوص آمریکا نیز یک وعدههایی از سوی آمریکا صورت گرفته و آنها به نوعی قصد دارند تحریمها را تعلیق کنند.
رئیس کمیسیون ویژه بررسی برجام در مجلس تأکید کرد: آمریکا با تعلیق تحریمها به گونهای درصدد است که زیرساخت تحریمها را حفظ کند و لذا نوع برخورد با ما در موضوع تحریم کاملاً شفاف و مشخص است.
*کمیسیون ویژه برجام در پایان گزارشی به صحن علنی مجلس ارائه خواهد کرد
وی با بیان اینکه ما در حال حاضر بر روی برجام کار کارشناسی انجام میدهیم، تصریح کرد: با توجه به این موضوع بیش از آنکه میگوییم نیاز به شنیدن و دقت داریم چرا که رسالت بزرگی بر عهده مجلس شورای اسلامی است و بنا داریم یک دقت نظر اساسی در برجام و قطعنامه داشته باشیم و نهایتاً کمیسیون ویژه برجام در پایان گزارشی را به صحن علنی مجلس ارائه خواهد کرد.
*نوع تعهدات ما تعهداتی است که بازگشتپذیری سریع در رابطه با آنها وجود نخواهد داشت
زاکانی در بخش دیگری از این برنامه در خصوص نوع تعهدات ما و غرب اظهار داشت: تعهدات ما تعهداتی است که با اقدام در آن راستا، بازگشتپذیری سریع وجود خارجی نخواهد داشت ضمن اینکه بخشی از تعهدات ما اساساً بازگشتپذیر نخواهد بود.
رئیس کمیسیون ویژه بررسی برجام در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: آنها برای تعلیق تحریمها یک اراده، دستورالعمل و ابلاغ لازم دارند و برای بازگرداندن مجدد تحریم نیز باز به همان اراده و ابلاغ لازم دارند ضمن اینکه مکانیزم خودکاری برای بازگرداندن تحریمها در برجام در نظر گرفته شده لذا مسیری که دنبال میشود مسیر کاملاً مشخصی است که بازگشتپذیری را برای ما در بخشهایی سخت و در بخشهایی نیز قابل امکان میکند.
*با روش خاصی برجام را بررسی میکنیم/ انشاءالله هفته اول مهر گزارشمان را به مجلس ارائه خواهیم داد
وی درباره اینکه آیا برجام موافقان و مخالفانی در کمیسیون ویژه بررسی برجام دارد یا خیر نیز اظهار داشت: این موضوع طبیعی است اما موافقتها و مخالفتها در کمیسیون ویژه با این نگاه دیده نمیشوند که بخواهد دو دستگی در کمیسیون به وجود آورد بلکه ما با یک روش خاصی برجام را بررسی میکنیم تا سر موعد مقرر که وعده دادیم انشاءالله هفته اول مهر بتوانیم گزارشمان را به نمایندگان مجلس ارائه دهیم.
زاکانی تأکید کرد: در مسیری که ورود کردیم مسیر مسیری کاملاً علمی و دقیق است.
رئیس کمیسیون ویژه بررسی برجام در مجلس شورای اسلامی یادآور شد: هفته گذشته هیئت رئیسه کمیسیون ویژه برجام انتخاب شدند و قبل از ورود به بحث برجام ما یک روشمندی خاصی را برای بررسی برجام تعیین کردیم.
*از متخصصین کشور میخواهیم که نظرات خود را در خصوص برجام با ما مطرح کنند
وی با تأکید مجدد براین موضوع که بیش از هر چیز نیاز به شنیدن و ورود تخصصی داریم، گفت: بنای جدی داریم که از متخصصین کشور استفاده کنیم و نظر موافقان و مخالفان تخصصی را از عناصر دانشگاهی و صاحبنظران کشور دریافت کنیم و پس از شنیدن نظرات آنها نظرات را جمعآوری کنیم و نتیجه ما را به یک سلسله سؤالات و مقدماتی برساند که آن مقدمات را رسماً از دولت پاسخگو باشیم.
زاکانی با بیان اینکه ۵ کمیته تخصصی در کمیسیون ویژه برجام شکل گرفته است، گفت: هفتهای سه روز و هر روز پنج ساعت جلسه کمیسیون داریم ضمن اینکه کمیته ها نیز بعد از ظهر تشکیل جلسه میدهند.
*هفته آینده از آب سنگین اراک بازدید خواهیم کرد
رئیس کمیسیون ویژه بررسی برجام در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه هفته ای یک روز از سایتهای هستای کشور بازدید خواهیم کرد، گفت: هفته گذشته از فردو و نطنز بازدید کردیم و هفته آینده نیز از اب سنگین اراک بازدیدی خواهیم داشت.
وی با اشاره به اینکه یک جلسه بسیار جدی مهربانانه پربار و مهربانانهای در کمیسیون برگزار شد، تصریح کرد: روز شنبه از تیم مذاکرهکننده قبلی دعوت به عمل آوردیم و دلیلمان این بود که در کلیات مباحثمان را مبنای پیگیری قرار دهیم به طوری که ۱۲ سال گذشته را به صورت دوی ماراتون میبینیم.
زاکانی با اشاره به اینکه جلیلی و دوستانش کاری را در شورایعالی امنیت ملی دنبال کردند، ادامه داد: روز یکشنبه مجدداً تیم مذاکرهکننده را دعوت خواهیم کرد.
رئیس کمیسیون ویژه بررسی برجام در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه از جلیلی، شمخانی و صالحی دعوت به عمل آوردهایم افزود: روز دوشنبه خدمت عراقچی و تخت روانچی بودیم به طوری که کلیت آن روز حدود ۵ ساعت به طول انجامید و در چارچوب تعیین شدهای به جلو رفتیم.
وی با اشاره به اینکه ۷ گام تعریف کردهایم، گفت: در گام اول که ۱۶ روز اقدام به جمعآوری نتایج دیگران خواهیم کرد لذا روز هفدهم برای استماع قرار دادهایم.
زاکانی با اشاره به اینکه با مجموعههای مختلف ارتباط برقرار کردهایم افزود: هفته آینده از رئیس دفتر رئیسجمهور دعوت به عمل خواهیم آورد تا درباره موارد اقتصادی موضوع گزارشی ارائه دهند.
*تیم مذاکرهکننده هستهای روز یکشنبه در کمیسیون ویژه برجام حضور خواهند یافت
رئیس کمیسیون ویژه بررسی برجام در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه از رئیس کل بانک مرکزی دعوت به عمل خواهیم آورد ادامه داد: تیم مذاکرهکننده هستهای روز یکشنبه در کمیسیون ویژه برجام حضور خواهند یافت.
وی با اشاره به اینکه تیم مذاکرهکننده جمع بندی اول را ملاحظه خواهند کرد، گفت: نقاط ضعف و ابهام را بررسی خواهند کرد.
زاکانی با اشاره به اینکه کار منطقی و گام به گام خواهد بود، افزود: از نظر بررسی معتقدیم که این مسئله امری ملی است و نباید برخورد سیاسی، سلیقه ای و غیرقانونی با برجام شود.
*برخورد با برجام باید تخصصی باشد
رئیس کمیسیون ویژه بررسی برجام در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه برخورد با برجام باید تخصصی باشد افزود: قانون اساسی تفسیر را به شورای نگهبان محول کرده است.
وی با تأکید بر اینکه ابعاد مختلف دفاعی-امنیتی در کمیسیون برجام در حال بررسی است، بیان کرد: اگر دوستان مجلس بیان میکنند بررسی این موضوع به مصلحت نیست باید اذعان کنم که این مسئله خلاف قانون اساسی و تفسیر شورای نگهبان است و ربطی به این دولت و آن دولت ندارد.
زاکانی با اشاره به اصل ۷۴ قانون اساسی اظهار داشت: نسبت ما با دولت از طریق لایحه است.
*طبق قانون دولت باید لایحه جمعبندی مذاکرات هستهای را به مجلس ارائه کند
رئیس کمیسیون ویژه بررسی برجام در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه دوستان دولت ممکن است بگویند این قانون اگر بیاید دست ما را میبندد و تعهد ایجاد میکند درست نیست، گفت: طبق قانون دولت باید لایحه جمعبندی مذاکرات هستهای را به مجلس ارائه کند.
وی با اشاره به اینکه اکنون وظیفه ما به عنوان کمیسیون ویژه برجام این است که نتایج را بررسی کنیم، افزود: کل برجام و قطعنامه را باید بررسی کنیم و گزارش دقیق آن را به صحن مجلس ارائه دهیم.
زاکانی با اشاره به اینکه به صورت کارشناسانه برجام و ابعاد مختلف آن را شامل منافع و مصالح و مضراتش را گزارش خواهیم داد افزود: کاری که ما انجام میدهیم خروجیش در اختیار مجلس نیست بنابراین اگر طرح و لایحهای به مجلس بیاید آن را بررسی میکنیم.
رئیس کمیسیون ویژه بررسی برجام در مجلس با اشاره به اینکه مجلس میتواند شرط بگذارد یا بر اساس ادلهای که در حقوق بینالملل مطرح است اقدام کند خاطرنشان کرد: مجلس میتواند بیانیه تفصیلی بدهد.
وی با اشاره به اینکه راه برای ما بسته نیست، گفت: ما راجع به قطعنامه ورود نخواهیم کرد این در حالی است که در برجام ورود پیدا میکنیم.
زاکانی با اشاره به اینکه از متخصصین کشور در این مسئله به ما کمک خواهند کرد، افزود: جمع متخصصین دانشگاهی و کشور را با نگاه و سلایق مختلف درگیر این موضوع خواهیم کرد.
رئیس کمیسیون ویژه بررسی برجام در مجلس با اشاره به اینکه مجلس اگر دید مضرات برجام بالاست میتواند آن را رد کند، گفت: مجلس هم میتواند تعهد مشروط دهد در صورتی که مضرات آن کمتر از منافعش باشد.
وی با اشاره به اینکه مجلس میتواند بیانیه تفصیلی بدهد گفت: این امر نیازمند کار تخصصی عمیق است و ما آن را بدون عجله و کار شبانه روزی دنبال میکنیم.
زاکانی با اشاره به اینکه بندهای بیانیه تفصیلی را استخراح کردهایم افزود: با ۲۰ حقوقدان به جمعبندی نهایی خواهیم رسید.
رئیس کمیسیون ویژه بررسی برجام در مجلس ادامه داد: از متخصصان کشور میخواهیم که در جمعبندی مذاکرات هستهای به مجلس کمک کنند بنابراین کمیسیون ویژه برجام در پایان گزارش ویژهای به مجلس ارائه خواهد داد.
رئیس کمیسیون ویژه بررسی برجام در مجلس شورای اسلامی گفت: با مجوز به دولت امکانی ایجاد خواهیم کرد تا با بیانیه تفصیلی بتواند کار را به انجام برساند و محدودیتهای زمانی داریم به طوری که از روز توافق و روزی که قطعنامه صادر شد و تا روز اجرا سه ماه فرصت است و این سه ماه یعنی ۹۰ روزی که در برجام آمده است.
* ۷ مهر خروجی کمیسیون را خواهیم داشت
وی با اشاره به اینکه این سه ماه قید زمانی است گفت: کار به گونهای تنظیم شده که ۷ مهر خروجی کمیسیون را داشته باشیم که ۲۰ روز قبل از اتمام سه ماه خواهد بود.
زاکانی با بیان اینکه مجلس بحثهای جدی دارد اما در نهایت اقدام و بحث میکند گفت: ۱+۵ و ایران موظف شدند تا در نهایت اقدام و با دقت در اجرای برجام تمهیدات لازم را بیندیشند اما تا به امروز رئیسجمهور آمریکا و دولتمردانش ثابت کردند که عملاً برجام را نقد کردند.
رئیس کمیسیون ویژه بررسی برجام در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه دولتمردان آمریکا برجام را نقد کردهاند اظهار داشت: مجلس به صورت کارشناسانه اقدام به بررسی برجام میکند.
انتهای پیام/