نخست آنکه پیشنهاد بدون غرض شخصی و جناحی و تنها از روی اصلاح امور صورت بگیرد و دیگر آنکه براساس رعایت آداب انتقاد صورت بگیرد که اگر اینگونه باشد بیان انتقاد به ذهن مورد نقد واقع شده نیز محبوب خواهد آمد و بی تردید مورد بررسی و عمل خواهد گرفت. از همین رو بسیاری از رسانه ها نیز به بیان انتقاد خود میپردازند.
بهانه و دغدغه این مطلب رخدادهایی است که این روزها بر معصومه ابتکار رییس سازمان حفاظت از محیط زیست میگذرد. سازمانی که علیرغم وجود کم و کاستهای مختلف در حوزه محیط زیست، با عملکرد نسبتا مطلوبی در طول مدت دو سال حضور دولت تدبیر و امید همراه بوده است.
داستان از آنجا شروع میشود که کارکنان سازمان حفاظت محیط زیست روز دوشنبه ۴ آبان ماه حرکتی اعتراضی گلایههای خود در خصوص حقوق و مزایای را با تجمع در مقابل ساختمان این سازمان در محل پارک پردیسان نشان دادند.
تا اینجای کار حرکت به نوعی خودجوش و صنفی به نظر میآید اما نکته ماجرا زمانی عیان میشود که صبغه سیاسی آن نمود پیدا میکند و بر سبقه آن رجحان مییابد و دستمایه انتقادهای بیپایه و اساس مخالفان دولت اعتدال و دلواپسان زیست محیطی قرار میگیرد چراکه نگاهی به گذشته این اتفاق نشان میدهد این تجمع در روزهای نخست اردیبهشت سال ۹۱ و زمانی که سکان سازمان محیط زیست در دستان محمدجواد محمدی زاده در دولت دهم قرار داشت نیز تکرار شده بود و وقتی کارمندان این مجموعه اعتراض خود را با فیش های حقوقی خود که در مقابل اضافه کار و حق ماموریت عدد صفر درج شده بود و رقم دریافتی مبلغ ناچیزی را نشان میداد با وعده محمدی زاده مبنی بر اینکه « بخشی از وجوه کسرشده از کارکنان پس از تعطیلات اجلاس غیرمتعهدها پرداخت خواهد شد»، این اعتراض به کار خود پایان داد.
آن روز البته بسیاری از رسانهها و افرادی که امروز دلواپس کارمندان سازمان حفاظت از محیط زیست هستند زبان در دهان گرفتند و سکوت را در حفظ جایگاه خود در برابر دولت محمود احمدی نژاد، بهترین ابزار دانستند.
به عنوان مثال رسانهای اصولگرا که در روزهای مدیریت محمدی زاده در قبال ماجرایی از این دست سکوت پیشه کرده بود این روزها با مطالبی تحت عناوینی «سوءمدیریت ابتکار و مدیران میانی»، بی محابا مدیران این سازمان را مورد هجمه خود قرار میدهد تا شاید بتوانند از آب گلآلود شدهای که رنگ و بوی صنفی دارد، ماهی برکناری «ابتکار» را صید کنند.
همانگونه که بیان شد انتقاد از هر شخص و سازمان و مجموعهای نه تنها ناشایست نیست بلکه جای تقدیر هم دارد اما اینکه تلاش شود تا این انتقادها همیشگی و دایمی و با رویکرد اصلاحی باشد بسیار پسندیده خواهد بود نه آنکه با جناحبندیهای سیاسی همراه شود.
بیان این نکته از آن رو است که نگاهی به گذشته این سوال را به ذهن متبادر میکند که این عزیزان منتقد «داغتر از آش» که گاه نگرانی خود را تحت عنوان دغدغههای زیست محیطی مطرح میکنند آن روزهایی که بنزین آلوده نفس را بر شهروندان تنگ کرده بود، کجا بودند و حال از کجا ناگهان سربرآوردهاند و چرا در قبال مسایلی از این دست که در دولت قبل محیط زیست و سلامت مردم را به خطر انداخته بود، سکوت پیشه کرده بودند؟
در این میان رسانه ملی که با رویکردی میلی همراه است نیز تلاش کرد تا از غافله فرصت جویان انتقاد از دولت باز نماند و تلاش کرد تا با سیاه نمایی این اعتراض صنفی، رنگ و بوی سیاسی به آن ببخشد و شمشیر خویش علیه دولت تدبیر و امید را از رو ببندد.اقدامی که با نامه سرگشاده معصومه ابتکار به رییس سازمان صداوسیما همراه شد.
رییس سازمان محیط زیست در این نامه با اشاره با صنفی بودن اعتراض کارمندان این سازمان و تلاش برای رفع آن با وجود کمبود منابع تاکید کرده است: با وجود این رخداد، شاهد انعکاس گسترده تجمع صنفی تعداد محدودی از کارکنان سازمان حفاظت محیط زیست با رنگ و لعاب و نگرش سیاسی در بخشهای مختلف خبری شبکههای رادیویی و تلویزیونی بهویژه پخش گزارش این تجمع در بخش خبری ۲۰:۳۰ روز دوشنبه ۴ آبان ۱۳۹۴، بودهایم.
وی در ارائه توضیحاتی در این خصوص آورده است: اگرچه پارک پردیسان محوطه عمومی و قابل استفاده برای همگان است اما درب ورود و خروج به پارک و مجموعه اداری سازمان حفاظت محیط زیست کاملا مشخص و تعیینشده است. حضور همکاران گرامی جنابعالی به منظور ضبط و پخش گزارش از تجمع صنفی بهرغم ممانعت نگهبانی صورت گرفته و ایشان با شکستن حریم این سازمان، نسبت به ضبط و تهیه این گزارش جهتدار اقدام نمودهاند که این کار نقض مقررات اداری و حراستی بوده است.
ابتکار در ادامه تصریح کرده است: بهرغم احترام به نقد و منتقدان، متاسفانه رسانه ملی با سوءاستفاده از فضای امن نقادی و آزادی بیان در دولت یازدهم و سازمان حفاظت محیط زیست که منجر به تکلم بدون لکنت کارکنان در فضایی آرام و به دور از شرایط امنیتی شد، نسبت به بهرهبرداری سیاسی از اعتراض صنفی کارکنان اقدام نمود که نوعی تحریک مردم علیه دولت و ترغیب کارکنان دستگاههای دیگر به اقدام مشابه است.
و اما نکته جالب پاسخ های ابتکار آنجاست که سازمان حفاظت محیط زیست همواره از بررسی بیطرفانه و بدون غرضورزی مدیریت محیط زیست کشور طی بازه زمانی ۱۰ ساله ۸۴ تا ۹۴ و مقایسه عملکرد محیط زیستی دو دولت گذشته و دولت فعلی استقبال میکند.
وی در پایان خاطرنشان کرده است: این حرکت صدا و سیما که رسانه ملی نامیده میشود، آن سازمان را در حد یک جریان خاص منتسب به جبهه پایداری تنزل میدهد.
نگاهی به اقدامات رسانههای به اصطلاح منتقد و رسانه بیدار ملی، در حالی صورت میگیرد که رهبر معظم انقلاب اسلامی سال ۹۴ را سال «دولت و ملت، همدلی و همزبانی» نامگذاری نمودهاند.
در حالی که این دلواپسان که هشت سال برای حفظ منافع خود در برابر هر تخلفی سکوت پیشه کرده بودند و در خدمت دولت «پاک دستان» قرار داشتند، امروز عملا در مسیری گام برمیدارند که برخلاف فرمایشات مدنظر رهبر معظم انقلاب و ایجاد شکاف بین دولت و ملت است.اقدامی که به نظر میرسد هدفمند و در راستای تضعیف دولت یازدهم صورت میگیرد.
اما همانگونه که پیشتر نیز بیان شد نکته جالب آنجاست که نگاهی به گذشته نشان میدهد بنزینهایی با اکتان بالا و آلایندگی شدید، ورود ریزگردهای ناشی از ضعیف بودن دستگاه دیپلماسی، پایین رفتن دریاچه ارومیه و خشک شدن زاینده رود که ناشی از عدم مدیریت کارآمد در دولت قبلی بود هیچکدام این رسانههای منتقد را به حرف زدن و گاه حتی بیان خبرهای مربوط به این اتفاقات، وا نداشت.
اما آنهایی که اینچنین خود را دلواپس حفاظت از محیط زیست میدانند و بر طبل لزوم حضور مدیریت کارآمد بر سازمان حفاظت از محیط زیست میکوبند خوب است نگاهی به کارنامه کاری معصومه ابتکار بیندازند.
مدیری که در سال ۲۰۰۶ ا ز سوی سازمان ملل متحد به دلیل تلاشهایش در سازمان حفاظت از محیط زیست ایران به عنوان یکی از هفت «قهرمان زمین» مورد تقدیر قرار گرفت.
همچنین در فهرست روزنامه گاردین در ۵ ژانویه سال ۲۰۰۸ در میان ۵۰ نفر از رهبران محیط زیستی قرار گرفت که میتوانند کره زمین را نجات دهند.
البته این افتخارات به همینجا ختم نشد چراکه در سال ۲۰۱۲ نام معصومه ابتکار برای چندمین بار توسط سالنامه چهرههای منتفذ مسلمان در جهان در فهرست ۵۰۰ چهره با نفوذ جهان اسلام در بخش سیاسی قرار گرفت.
همچنین رییس فعلی سازمان حفاظت محیط زیست از سوی بنیاد جهانی انرژی، به دلیل «تعهد و احساس مسئولیت در قبال حفظ کره زمین» منتخب دریافت جایزه معنوی یک عمر دستاورد این بنیاد شد.
جایزهای که پس از دریافت آن در ۹ بهمن ۱۳۹۲ (۲۹ ژانویه ۲۰۱۴) باعث شد تا ابتکار به عنوان بانوی محیط زیست جهان لقب بگیرد.
تمام این افتخارات در حالی است که در دیدار اخیر رییس و کارمندان سازمان محیط زیست با رهبر معظم انقلاب، ایشان فرمودند: مسئله محیط زیست، مسئله این دولت یا آن دولت، مسئلهی این شخص یا آن شخص و مسئله این جریان و یا آن جریان نیست بلکه موضوعی کشوری و ملی است که باید برای حل مشکلات مرتبط با آن، همه دست به دست یکدیگر دهند.
حال نکته پایانی با دلواپسانی است که این روزها از هر روزنهای برای رساندن صدای ناآشنای خود، بهره میبرند؛ امروز که کشور در فضای رو به رشد پسا تحیم به سر میبرد بهتر است به دنبال رهبر معظم انقلاب در مسیر همکاری و همیاری دولت تا توسعه ایران اسلامی گام برداریم و از سنگریزههای مشکلات داخل، کلوخی برای بهرهبرداری دشمنان نسازیم.
علی اکبر محمودی/ صدای صنعت
” ویل لکل همزه لمزه “(قرآن کریم) وای بر همه طعنه زنندگان و کسانی که روی دیگران اسم میگذارند.
آنها که دم اسلام می زنند اینکار را نمی کنند. چه راست/ چه چپ/ چه اصولگرا/ چه اصلاح طلب
رعایت فرامین الهی یک اصل است و ارزش انسان ها و یا گره های وابسته به آنها میزان رعایت این ارزش هاست. نه سوابق و نام آن ها والسلام