علی جنتی روز شنبه در نشست شورای هماهنگی حقوقی دستگاههای اجرایی که با حضور معاون حقوقی و مشاور رسانهای رییس جمهوری و جمعی از مدیران و معاونان حقوقی دستگاههای اجرایی کشور در مجموعه فرهنگی باغ زیبای وزارت ارشاد برگزار شد افزود: در قرآن بیش از ٧٩۵ مرتبه و در خطبههای نهج البلاغه بیش از ۶٠ بار درباره توجه به انسان و حقوقی که برعهده انسانها قرار گرفته صحبت شده و مطالبی منتشر شده است.
وی اضافه کرد: بارزترین آنها نیز نامه حضرت علی (ع) به مالک اشتر است که در آن حقوق حاکم نسبت به مردم و مسئولیت شهروندان نسبت به حاکمان به خوبی تبیین شده است.
به گفته جنتی، این یک رساله جهانی برای همه انسانهاست و هر جا بیان شود مایه غرور و افتخار مسلمانان به شمار میآید.
عضو کابینه دولت یازدهم خاطرنشان کرد: قانون اساسی جمهوری اسلامی نشات گرفته از همین منابع و سایر منابع اسلامی است.
جنتی تصریح کرد: دولت تدبیر و امید از ابتدا بر حقوق شهروندی تاکید داشت و همواره نیز بر احیای آن پافشاری دارد.
وی موضوع حقوق شهروندی را نوپا خواند و گفت: در فرهنگهای حقوقی، جزیی به عنوان حقوق شهروندی ملاحظه نمیشود و در طول چند دهه گذشته این امر مورد توجه قرار گرفته است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: گاهی حقوق شهروندی با حقوق اساسی و حقوق بشر مترادف قرار گرفته، لذا در جایی که حقوق شهروندی اعلام میشد؛ مخصوص جغرافیا و چارچوب خاصی در کشور به شمار میرود.
جنتی گفت: در کشور ما علی رغم این که در قانون اساسی بر حقوق ملت و شهروندی تاکید شده در این زمینه نارساییهای زیادی وجود دارد.
وی افزود: با شرایط امروز ما خیلی از مواد قانون اساسی درباره حقوق شهروندی اجرا نمیشود یا خلاف آن عمل میشود.
*در دولت یازدهم حضور بانوان در پستهای مدیریتی زیاد شده است
عضو کابینه دولت یازدهم تصریح کرد: ما که شعار شایسته سالاری می دهیم باید از همه کسانی که اعتقاد به نظام، اسلام و قرآن دارند و دارای کارایی و تخصص کافی هستند در امور مختلف استفاده کنیم، به عنوان مثال درمورد برخورد با بانوان و استفاده از آنها در پست های اجرایی می توان گفت؛ در دولت یازدهم حضور بانوان در پست های مدیریتی خیلی زیاد شده است.
جنتی گفت: این خود یک گام رو به جلو به شمار می رود اما نیاز است که در این زمینه ها بیشتر تلاش و همواره از زنان شایسته و متخصص در امور مختلف استفاده شود.
به گفته وی براساس شایسته سالاری باید از همه آنها که شهروند این کشور محسوب می شوند در پست های متفاوت استفاده و مورد توجه قرار گیرند.
وی در ادامه به برخی از اقدامات وزارت ارشاد در دولت یازدهم درمورد مسائل حقوقی در این وزارتخانه اشاره کرد و گفت: قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات از سال ٨٨ بلاتکلیف مانده بود که با تلاش این دولت به تصویب رسید و کارهای آن انجام و می توان گفت یکی از اساسی ترین کارهایی که در این دولت انجام شده همین تصویب و اجرایی شدن آیین نامه های این قانون است.
جنتی یادآور شد: براساس این قانون همه دستگاه های اجرایی کشور موظفنند در سه سال آینده آن را اجرا و تمامی اطلاعات را با شفافیت کامل روی سایت خود قرار داده و به درخواست شهروندان پاسخ مثبت دهند.
وی گفت: حتی اگر کسی کار پژوهشی بخواهد بکند دستگاه های اجرایی موظفند چنانچه کار آنها بیش از ۶ ماه هم طول کشید با آن همکاری کنند.
جنتی افزود: براساس این قانون دیگر نیازی به مراجعه حضوری نیست و افراد می توانند از طریق سیستم الکترونیک به اطلاعات مربوطه دست یابند.
وزیر ارشاد یادآور شد: در این وزارتخانه معاون مطبوعاتی مسئول پیگیری و اجرای این قانون است که به نمایندگی از ما در دستگاه های اجرایی حضور یافته و این قانون را به خوبی تبیین می کند تا دستگاه ها آمادگی لازم را برای اجرای آن در آینده نزدیک داشته باشند.
*همه امور طی ۲ سال آینده به تشکلها واگذار خواهد شد
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی توجه به حقوق شهروندی؛ کاهش تصدی گری دولت و واگذاری امور به تشکل ها و بخش خصوصی در این وزارتخانه را گامی دیگر برشمرد و گفت: تاکنون برخی امور به بخش خصوصی و تشکل ها واگذار شده و به تدریج در دو سال آینده نیز همه امور به آنها واگذار خواهد شد و فقط دولت و وزارت ارشاد نقش نظارتی خواهد داشت.
جنتی با اشاره به واگذاری نمایشگاه بین المللی کتاب تهران در دوره گذشته به بخش خصوصی و تشکل های نشر گفت: در صدد هستیم جشنواره های فیلم، تئاتر، موسیقی و … را به تدریج به بخش خصوصی و تشکل ها واگذار کنیم.
*با پرداخت یارانه به افزایش سرانه مطالعه کمک میکنیم
وزیر ارشاد با اشاره به ارائه مجوز به مخاطبان و شهروندان گفت: از ابتدای فعالیت دولت یازدهم چهار هزار نشریه و پایگاه خبری مجوز انتشار گرفته اند که این میزان بیشتر از مجموعه مجوزهایی است که از ابتدای انقلاب تا سال ٩٢ صادر شده است.
به گفته جنتی، این در حالی است که از طریق اشتراک گذاری کمک کرده ایم ۵٠ درصد حق اشتراک مطبوعات نیز به شهروندان پرداخت شود تا میزان علاقه آنان به مطالعه افزوده شود.
وی گفت: در حوزه کتاب نیز برای ارتقای سطح علمی، دانش و گسترش کتاب خوانی و افزایش سرانه مطالعه یارانه های فراوانی به این حوزه پرداخت کرده و خواهیم کرد.
*عدالت فرهنگی اولویت اول وزارت ارشاد
عضو کابینه دولت یازدهم در ادامه با اشاره به این که در شعارها و برنامه خود که به مجلس ارائه شد، به بحث عدالت فرهنگی تاکید داشته و همواره آن را یکی از اولویت های کاری قرار داده ام، گفت: بر این باورم که امکان دسترسی به امور فرهنگی برای همه شهروندان در سراسر کشور باید از طریق عدالت فرهنگی برقرار شود.
وی گفت: علی رغم تنگناهای مالی دولت تلاش کردیم اعتبارات را به مناطق کم برخوردار نیز هدایت کرده و همگان در هر نقطه کشور از امکانات و عدالت فرهنگی بهره مند شوند.
*کاهش مجوزها و فرآیندها
وزیر ارشاد در ادامه یکی دیگر از موضوع های توجه به حقوق شهروندان را، کاهش زمان مجوزها و فرآیند آنها عنوان کرد و گفت: زمانی که من به این وزارتخانه آمدم بیش از ١۴٠ مورد مردم باید برای مجوز گرفتن به وزارتخانه مراجعه می کردند لذا بیشتر آنها به منظور سهولت کار و دسترسی آسان شهروندان حذف شده و فرآیندها را نیز کوتاه کردیم.
به گفته جنتی، پیشتر برای مجوز گرفتن یک نشریه گاه ۵ سال افراد در نوبت قرار می گرفتند اما امروز با برگزاری بدون وقفه و مستمر جلسات هیات نظارت بر مطبوعات این مدت به ۵ ماه کاهش یافته و در خصوص مجوز موسسات فرهنگی امروز از مدت دو سال به دو ماه کاهش یافته که این دو ماه نیز برای انجام مراحل استعلام ها است.
*توجه به گسترش دولت الکترونیک
عضو کابینه دولت یازدهم در ادامه به توجه دولت به موضوع دولت الکترونیک که از اولویت های این وزارتخانه نیز بوده اشاره کرد و گفت: در این وزارتخانه در زمینه فناوری اطلاعات مشکلات و عقب ماندگی زیادی داشتیم که با مجموعه تلاش ها و اقدامات توانستیم بیشتر آنها را مرتفع کرده و امروز تمام مسائل و امور را به ویژه درمورد صدور مجوزها و سیر مراحل قانونی، اعلام امور انجام شده در حوزه های فرهنگی، هنری و … از طریق سایت به روز اعلام کنیم.
وی تصریح کرد: بر این باوریم هر اندازه بتوانیم مراجعات را کم کنیم در جهت شفاف سازی و کم کردن فساد کار کرده و گام های موثری برداشته ایم.
نشست شورای هماهنگی حقوقی دستگاه های اجرایی کشور با حضور الهام امین زاده معاون حقوقی رییس جمهوری، محمدرضا صادق مشاور رسانه ای رییس جمهوری، حسین نوش آبادی معاون حقوقی وزیر ارشاد و جمعی از مدیران و معاونان حقوقی دستگاه های اجرایی کشور در مجموعه فرهنگی باغ زیبای وزارت ارشاد برگزار شد.
در حاشیه نشست شورای هماهنگی حقوقی دستگاه های اجرایی کشور جنتی در جمع خبرنگاران حاضر شد و به سئوالات آنان پاسخ داد.
*درباره هیچ فیلم نقد رفاقتی ندارم
وی در پاسخ به سئوالی که آیا شما درباره بعضی فیلم ها نقد شخصی و رفاقتی دارید پاسخ داد: فیلمی که قرار است اکران شود ابتدا در شورای اکران مشاهده و توسط اعضای آن مشاهده و مجوز داده می شود سپس پس از آماده شدن توسط شورای صدور پروانه هم که در آن افراد فرهیخته که با مبانی اسلامی، فرهنگی و هنری آشنا هستند فیلم ها مشاهده شده، نظرات اعمال و مجوز صادر میشود.
وزیر ارشاد گفت: ممکن است درباره برخی فیلم ها اختلاف نظر هم باشد اما پس از ارائه توضیحات و اصلاحات انجام گرفته فیلم ها مجددا در صورت تایید توسط این شورا مجوز می گیرد.
وی گفت: برخی فیلم ها را بنده تا جایی که اجازه بدهد مشاهده کرده و گاها نظراتم را هم برای اصلاح آنها می دهم مگر فیلمی مشکل خاصی داشته باشد که نتواند اکران شود؛ در غیر این صورت درباره هیچ فیلمی نقد رفاقتی ندارم.
*بارها گفتهام فیلم رستاخیز از نظر محتوا مشکلی ندارد
عضو کابینه دولت یازدهم در ادامه در پاسخ به سوال خبرنگاری که گفت درویش، کارگردان فیلم رستاخیز نسبت به سخنان اخیر سخنگوی وزارت ارشاد واکنش نشان داده گفت: من بارها گفته ام فیلم رستاخیز از نظر محتوا مشکلی ندارد و حتی این فیلم در چند کشور نیز اکران شده و اکنون نیز هر کشوری بخواهد می تواند به زبان های دیگر دوبله و اکران شود.
جنتی گفت: به کارگردان فیلم رستاخیز اعلام کردهایم که اصلاحات لازم را در فیلم در خصوص نشان ندادن چهره حضرت علی اکبر (ع) و حضرت ابوالفضل (ع) انجام داده و سپس اگر مشکلی از این نظر نباشد فیلم اکران شود.
*پافشاری کارگردان برای اکران با این وضعیت مشکل او است
وی یادآور شد: فتوای مراجع بر ا ین ست که جایز نیست چهره ائمه در فیلم نشان داده شود. جنتی گفت: این فقط نظر من نیست بلکه نظر رییس جمهور و حتی سایر مسوولان کشور است.
وزیر ارشاد گفت: این که کارگردان فیلم پافشاری دارد برای اکران آن با این وضعیت، مشکل او است.
*به هنرمندان گفتیم اجازه ندهند آثارشان از رادیوهای ضد انقلاب پخش شود
رییس شورای فرهنگ عمومی کشور در ادامه در پاسخ به سوالی که برخی رسانه های غربی آثار هنرمندان به ویژه خوانندگان را پخش می کنند گفت: نپیوستن به کنوانسیون بین المللی مالکیت معنوی عاملی شده که انها به راحتی می توانند از تولیدات و محصولات فرهنگی و هنری ما سوء استفاده کنند.
جنتی گفت: ما به دوستان هنرمند گفتیم که اجازه ندهند آثارشان در برخی شبکه ها به ویژه رادیوهای ضد انقلاب و لس آنجلسی پخش شود.
وزیر ارشاد تصریح کرد: اگر احساس شود مواردی با هماهنگی هنرمندی در اختیار این شبکه ها قرارداده شده طبیعتا محدودیت های خاصی قائل می شویم در غیر این صورت اگر بدون اجازه آنها باشد خود هنرمند در کشول مشکلی نخواهد داشت.
*فروش فیلمها براساس آمار و واقعیت است
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه در پاسخ به سئوالی که میزان فروش برخی فیلمها از جمله محمد (ص) خلاف واقعیت گفته میشود و بیشتر از میزان فروش اعلام می گردد گفت: دلیلی ندارد میزان فروش سینماهای کشور خلاف آنچه که میزان فروش بوده اعلام کنند چرا که میزان فروش سینماها روزانه براساس آمار و فروش بلیط محاسبه و اعلام می شود.
جنتی گفت: به نظر من لزومی ندارد که در رابطه با فیلمی بخواهند خلاف آن چه که میزان فروش بوده اعلام کنند.
*تنگناهای مالی دلیل دیربازسازی شدن تئاتر شهر
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه در پاسخ به این که چرا روند بازسازی مجموعه تئاتر شهر کند پیش می رود گفت: متاسفانه تنگناهای مالی و کمبود بودجه در دولت دلیل اصلی کندی روند بازسازی این مجموعه است.
جنتی اظهار امیدواری کرد تا مجموعه تئاتر شهر با تلاش و اقدامات عوامل مختلف تا دهه فجر آماده بهره برداری شود.
رییس شورای فرهنگی عمومی کشور خاطر نشان کرد: خوشبختانه با همکاری شهرداری در فرهنگسرای خاوران یک پردیس تئاتر درست شده و امکان خوبی برای اجرای برنامه ها و نمایش تئاتر و … فراهم شده است.
به گفته وی شاید دوری از مرکز شهر عاملی است که هنرمندان کمتر از این مجموعه استقبال میکنند.