پایگاه خبری سی ان ان (CNN) در گزارشی تحت عنوان “ایران طرح عربستان سعودی برای محدود سازی تولید نفت را جوک خواند” به بررسی طرح سعودی در این رابطه و عکس العمل ایران پرداخته است.
در این گزارش آمده است: «قدرت های نفتی جهان هنوز در اختلافی عمیق باقی مانده اند. بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران، روز سه شنبه ایده مطرح شده از سوی عربستان سعودی برای محدود سازی تولید نفت را یک “جوک” خواند.
مسخره کردن محدود سازی سقف تولید توسط ایران در حالی صورت می گیرد که مقامات ارشد سعودی در همان زمان در آمریکا، این طرح را در بوق و کرنا کرده اند.»
در ادامه این گزارش با اشاره به اظهارات روز گذشته وزیر نفت عربستان در سفر به آمریکا آمده است: «علی النعیمی، وزیر نفت عربستان سعودی، در سخنرانی روز سه شنبه خود در کنفرانس نفتی هوستون گفت: “محدود سازی تولید، شروع یک فرآیند است.” النعیمی در این سخنرانی که به صورت مستقیم توسط شبکه سی ان بی سی پوشش داده می شد، گفت: “شاید تمامی کشورها نه، اما بیشتر تولید کنندگان نفت، تولیداتشان را محدود خواهند کرد.” او در ادامه افزود که ایران نیز باید تولیدات خود را کاهش دهد.
در حالی که ایران در ابتدا از این طرح حمایت کرده بود، اظهارات روز سه شنبه زنگنه حاکی از عدم تمایل این کشور به کاهش تولیدات است. وی روز سه شنبه عنوان کرد: “این شبیه جوک است که به ما می گویند ما تولیدمان را بالای ده میلیون بشکه در روز فریز می کنیم و شما هم در یک میلیون بشکه فریز کنید.”»
چندی پیش پایگاه انگلیسی بی بی سی (BBC) در خبری تحت عنوان “ایران از ثابت نگه داشتن تولید نفت حمایت کرد اما تعهدی نداد” اظهارات زنگنه پس از مطرح شدن ایده کاهش سطح تولید نفت پرداخته و ضمن انعکاس نظر برخی کارشناسان، از “بازی هوشمندانه عربستان مقابل ایران” سخن به میان آورد.
بی بی سی در این گزارش به نقل از “پال استیونز” از موسسه امور بین المللی رویال در چتهم هاس و کارشناس بازارهای نفت می نویسد: «پیش از تحریم های سال ۲۰۱۲ ایران روزانه حدود ۴.۴ میلیون بشکه نفت تولید می کرد. مقام های ایرانی قبلا گفته اند که مایلند تولید را در سه ماه آینده به روزانه ۴ میلیون بشکه افزایش دهند. توافق عربستان و روسیه “اصلا هیچ اعتباری ندارد” و یک حرکت استراتژیک از سوی عربستان سعودی است. روسیه – که عضو اوپک نیست – به توافق های پیشین در مورد میزان تولید عمل نکرده است.»
در ادامه این گزارش به نقل “سباستین مارلیر” تحلیلگر در “اکونومیست اینتلیجنس یونیت” آمده است: «به اعتقاد من سعودی ها در حال یک بازی هوشمندانه هستند؛ در ظاهر نشان می دهند که مایل به همکاری هستند و با لجاجت به استراتژی دردآور اشباع بازار برای کنار زدن تولیدکنندگانی که نفت را با هزینه بیشتر تولید می کنند نچسبیده اند. این استراتژی، بار مسئولیت خودداری از کاهش تولید را به گردن رقیب اصلی شان یعنی ایران می اندازد.»