در ادامه گزارش آمده است، دولت آمریکا آماری از اموال بلوکه شده ایران ارائه داده است که براساس آن حدود ۵۰ تا ۵۵ میلیون دلار به ایران بازگردانده میشود چراکه بخش زیادی از ارقامی که تیتر میشوند تعهد ایران یا بدهی خارجی هستند.
بلومبرگ افزود، روحانی سعی دارد مبلغ را تا جایی که میشود بزرگ جلوه دهد. یکی از مشاوران حسن روحانی رئیس جمهور ایران گفته بود که دولت به مبلغ ۱۰۰ میلیارد دلار دست یافته است اما اگر هم این خبر درست باشد، هنوز بانکی برای انتقال این مبلغ به ایران آغاز به کار نکرده است بنابراین عملا هیچ مبلغی به ایران منتقل نشده است.
نویسنده بلومبرگ همچنین نوشت، در حال حاضر آنچه در تهران دیده میشود، حس خستگی فزایندهای است که به دلیل عدم مشاهده تغییرات محسوس، در میان مردم وجود دارد. در نشستی که از سوی بانک مرکزی ایران و شرکت حقوقی «اُپن ایران» برگزار شد همه سوالها به این ختم شد که چه زمانی بانکهای اصلی انگلیسی، آلمانی و فرانسوی انتقال پول به ایران را آغاز میکنند تا معاهدات ایران با کشورهای بزرگ اروپایی که طی ماههای اخیر به امضا رسیدند، آغاز به کار کنند.
در این گزارش آمده است، بانکهای آمریکایی به دلیل تحریمهای پیش از هستهای که همچنان بر قوت خود باقیست، نمیتوانند پولهای ایران را آزاد کنند. هیچ کدام از بانکهای بزرگ اروپایی هم از ترس جریمه آمریکا، جرات حرکت در این راستا را ندارند. دلیل این مساله این است که امکان شکسته شدن توافق هستهای و بازگشت تحریمها وجود دارد یا حتی ممکن است آمریکا برای شرکتهایی که از تحریمهای ایران سود میبرند، رویکردی تندرو در قبال پرداخت پول به ایران اتخاد کند.
بلومبرگ با نقل قول از «پیتر میر» یک بانکدار سابق و رئیس اجرایی انجمن خاورمیانه –که یک انجمن تجاری در انگلیس است – نوشت که پرداخت پول به ایران ۶ ماه زمان نیاز دارد. وی ضمن اشاره به توافقاتی که بسیاری از بانکهای اروپایی مجبور به امضای آن با وزارت دادگستری آمریکا هستند گفت که در این میان برخی بانکهای خصوصی ایران مانند بانک خاورمیانه و بانک ملت تمهیداتی را برای ارتباط با موسسات کوچکتر اروپایی در نظر گرفتهاند اما این تنها به انتقال بخش کوچکی از پولهای بلوکه شده ایران میانجامد.
بلومبرگ افزود، آنچه بیش از مسایل باقی مانده مربوط به تحریمها جالب بود این است که قیمت ارزان نفت ممکن است دولت ایران را مجبور کند به مالیات روی آورد تا برنامههای خود برای سرمایهگذاری را اجرایی کند. مدیران اجرایی شرکتهای ایرانی امیدوارند که ماموران مالیاتی به بررسی دقیقتر فاکتورها پرداخته و جلوی دور زدن سیستم مالیاتی را بگیرند.
بلومبرگ در ادامه نوشت، چندی پیش حسن روحانی خواست شرکتهایی که متعلق به سپاه پاسداران و موسسات خیریه مذهبی هستند از حالت معاف از مالیات خارج شوند. البته این امر به راحتی مقرر نخواهد شد.