زیستن در برخی از کشورهای جهان بی شباهت به زندگی در برزخ نیست؛ زندگی در این کشورها ریسک بالایی دارد اما زن بودن در این کشورها خودبخود ریسک زندگی کردن را بالا می برد. حال تصور کنید در این جامعه زن باشید و قرار باشد به عنوان پلیس هم انجام وظیفه کنید! محاسبه ریسک عمل با خودتان! این کشور بعد از آنگولا، دارای بالاترین نرخ مرگ و میر در دنیاست و بیشترین نرخ مرگ زنان هنگام زایمان در مقیاس جهانی در این کشور رخ می دهد. از هر هزار نوزاد هنگام تولد، ۱۵۰ نفر آنها به سن یک ماهگی نمی رسند و ۷۷ درصد جمعیت ۳۰ میلیونی افغانستان در روستاها زندگی می کنند. هر زن به طور متوسط شش بچه بدنیا می آورد آن هم در حالی که برای هر پنج هزار نفر فقط یک پزشک وجود دارد. از هر ۱۰۰ نفر فقط ۲۸ نفر سواد خواندن و نوشتن دارند و این آمار در مورد زنان فاجعه بارتر است: از هر ۱۰۰ زن افغان فقط ۱۲ زن. نشریه فارن پالیسی به همین مناسبت از زندگی یکی از پلیس های زن افغان گزارشی تهیه کرده که با هم مرور می کنیم:
“شاپیرا شیرزای” افسر پلیس ۳۵ ساله افغان حدود دو دهه است که در نیروی پلیس خدمت می کند. وی زمانی که ۱۴ ساله بود به عقد افسر پلیس در استان بلخ درآمد و تصمیم گرفت همپای همسرش کار کند. وی در ابتدا به عنوان یکی از محافظ های زندان مشغول خدمت شد و هم اکنون در ورودی شهر مزار شریف در پست بازرسی پلیس کار می کند. وی صبح ها کار می کند تا بتواند عصرها در کنار شش فرزندش باشد.
شیرزای هر روز چند چیز را به در کیف دستی خود حمل می کند و می گوید مهمترین آنها یک قوطی پر از نمک است. وی سلاح یا کلت کمری با خود حمل نمی کند و تنها وسیله دفاعی اش یک قوطی است که آن را پر از نمک کرده است. وی می گوید یکبار یک راننده تاکسی خلافکار قصد حمله به وی را داشت و او با پاشیدن نمک به چشمان فرد خاطی او را دستگیر کرده است. شیرزای دو گوشی موبایل هم با خود دارد. یکی برای تماس با دیگران و دیگری برای ضبط صحبت های افراد متهم و دستگیر شده پلیس. یک کارت هویت اداره پلیس هم همراه اوست، کارتی که نوشته وی پسر فلانی در این اداره مشغول خدمت است. اما او پسر کسی نیست. دختر پدرش است اما کارت اینگونه صادر شده است. وی می گوید نمی تواند زیاد لباس رسمی پلیس را بپوشد و ترجیح می دهد با لباس معمولی و بدون برقع سرکار حاضر شود.
وی همیشه همراه خود دو چاقوی کوچک ضامن دار، یک ناخن گیر و یک قیچی همراه خود حمل می کند. می گوید برای پاره کردن کیف یا کیسه های مشکوک افراد خلافکار به اینها نیاز دارد. چندی پیش یکی از افسران رده بالا و مشهور زن پلیس افغان توسط نیروهای طالبان کشته شد. شیرزای با غم و اندوه از همکار خود یاد می کند و امیدوار است که شش فرزندش به این زودی ها بی مادر نشوند.