طبق ابلاغ جدید دیوان عدالت اداری، نامه سال ۸۶ وزارت کشور باطل شده و ارائه قلیان با هر نوع تنباکو در قهوه خانه ها ممنوع شد.
هیئت عمومی دیوان عدالت اداری، نامه وزارت کشور در سال ۱۳۸۶ را مبنی بر اینکه “استفاده از قلیان در قهوهخانهها مجاز است و فرماندهی انتظامی فقط از ارائه قلیان با تنباکوهای اسانسدار در قهوهخانهها جلوگیری کند”، غیرقانونی دانست و آن را ابطال کرد.
بنا بر این گزارش متن رای شماره ۳۱۱ هیئت عمومی دیوان عدالت اداری در این زمینه به شرح زیر است:
نظر به اینکه مطابق قانون جامع کنترل و مبارزه ملی با دخانیات مصوب ۱۵/۶/۱۳۸۵ و آییننامه اجرایی قانون مذکور، عرضه مواد دخانی در اماکن عمومی ممنوع اعلام شده و به موجب ماده ۱۸ قانون مزبور، تصویب آییننامه اجرایی قانون به عهده هیئت وزیران محول شده و هیئت وزیران نیز به موجب بند ۸ ماده ۱ آییننامه اجرایی قانون، قهوهخانهها را در زمره اماکن عمومی قلمداد کرده است و در قانون و آییننامه اجرایی آن بین توتون و تنباکوی اسانسدار و فاقد اسانس تفاوت و تفکیکی لحاظ نشده است. لذا نامه شماره ۱۱/۱/۱۶۰۱۰۱ مورخ ۷/۱۲/۱۳۸۶ وزیر وقت کشور مبنی بر مجاز بودن ارائه قلیان در قهوهخانهها و ممنوعیت عرضه قلیان صرفا با توتونهای اسانسدار به دلیل اینکه عرضه قلیان در قهوهخانهها با هر نوع توتون و تنباکو توسط قانونگذار منع شده است، با استناد به بند ۱ ماده ۱۹ و ماده ۴۲ قانون دیوان عدالت اداری، رای به ابطال آن حکم صادر و اعلام میشود/مهر
کشور ما تنوع گیاهی بیشتری از کل قاره اروپادارد و همینطور گیاهان دارویی. چرا بجای تنباکو که گیاهی سمی است (بطوریکه از آن سم گیاهی ضد شته تهیه می شود) از گیاهان دارویی بی ضرر و یا لااقل کم ضرر استفاده نکنیم؟ همانگونه که می دانید قلیان و چپق در طب سنتی ما کاربرد درمانی داشته و متناسب با نوع بیماری، گیاهان مربوطه را در آنها قرار می دادند. کسانی که طبع خشک داشتند از قلیان(که طبع تری دارد) و کسانی که طبع تری داشتند از چپق(که طبع خشکی دارد) استفاده می کردند. انگلیسیهای شرور با توطئه ای حساب شده تنباکوی سمی را جایگزین گیاهان قبلی کردند. حال باید ما بیدار شویم و بجای استفاده از روش سلبی از روش جایگزین مناسب استفاده کنیم زیرا معتادان به قلیان و پیپ اهمیت زیادی به نوع گیاه نمی دهند بلکه از نظر روانی بیشتر عمل به عادت و استفاده از بوی خوش دود گیاه مورد نظرشان میباشد.