***بمبافکن رادارگریز “PAK-DA” چه ویژگی هایی دارد؟
بمب افکن راهبردی “PAK-DA” محصول کشور فدراسیون روسیه است که شرکت “توپولوف” طراحی آن را بر عهده دارد. کارشناسان و تحلیلگران نظامی معتقدند که بمب افکن مذکور در سال ۲۰۲۵ تا ۲۰۳۰ میلادی به خدمت ارتش روسیه در خواهد آمد.
در سال ۲۰۰۸ میلادی گزارش ها نشان از تلاش ارتش روسیه برای ارتقا بمب افکن های راهبردی خود داشت و در این مسیر ؛ “مسکو” به دنبال طراحی بمب افکن راهبردی “PAK-DA” بر اساس خصوصیات جنگنده “توپولوف-۱۶۰” بود.
البته برخی منابع رسانه ای سخنان “ولادیمیر پوتین” رئیس جمهور فدراسیون روسیه را پایه سخنان خود قرار می دهند و می گویند که این جنگنده بدون الگو گرفتن از مدل های قبلی قرار است طراحی و تولید شود. در سال ۲۰۱۲ میلادی “دیمیتری مدودوف” نخست وزیر روسیه با اشاره به اهمیت تولید بمب افکن راهبردی “PAK-DA” ؛ این نوع هواپیماها را مورد نیاز برای ارتش روسیه دانسته بود.
در ۳۰ اوت ۲۰۱۳، یک منبع در وزارت دفاع روسیه گفته بود که بمب افکن راهبردی “PAK-DA” با انواعپیشرفته از سلاح های هدایت شونده دقیق، از جمله سلاح مافوق صوت مجهز شده است. در سال ۲۰۱۴ “آندری بوگینسکی” از مقامات ارشد روسی نیز گفت : روسیه در تلاش برای به دست آوردن سرمایه گذاری چین در پروژه ساخت “PAK-DA” است.
نسل جدید بمب افکن های راهبردی روسیه ، توپولف pak da می باشد به روسی ( ПАК ДА) مخفف перспективный авиационный комплекс дальней авиации (perspektivnyi aviatsionnyi kompleks به معنی “حمل و نقل هوایی آینده نگر پیچیده برای حمل و نقل هوایی دوربرد”می باشد .
بمبافکن رادارگریز “PAK-DA” که اولین نمونه در نوع خود است، میتواند با سرعت پنج برابر سرعت صوت پرواز کرده و در کمتر از دو ساعت از روسیه به هر نقطه از زمین دسترسی پیدا کند. این جت فراصوت همچنین میتواند از جو خارج شود و از فضا حملات اتمی را راهاندازی کند.
به گفته مقامات روسی، موتور کاربردی این جت تا سال ۲۰۲۰ تولید خواهد شد. نمونه آزمایشی PAK-DA در ماه سپتامبر در انجمن فناوری نظامی بینالمللی ۲۰۱۶ ارتش در نزدیکی مسکو به نمایش در خواهد آمد.
**تولید آزمایشی نمونه های اولیه بمبافکن رادارگریز “PAK-DA” در سال ۲۰۱۴
در سال ۲۰۱۴ میلادی مقامات روسی از تولید آزمایشی نمونه های اولیه بمبافکن رادارگریز “PAK-DA” خبر دادند . سرهنگ “سرگئی کاراکایف”، فرمانده نیروهای موشکی راهبردی روسیه، اخیرا ساخت موتور آزمایشی برای این بمبافکن را تائیدکرده و آزمایشات آن را موفقیت آمیز خواند.
بر اساس گمانه زنی ها ، شعاع عملیاتی حدود ۳۵۰۰ کیلومتر با بار کامل، وزن لود ۱۰۰ تا ۱۲۰ تن، ۴ موتور و امکان استفاده از برخی از تجهیزات از پروژه “سوخو پک فا” مانند ارتباطات هوایی و موتورهای این جنگنده رادار گریز را دارد.
این موتور در دو حالت کار خواهد کرد که در حالت اول، از سوخت کروسان برای پرواز معمولی و در حالت دوم از متان و اکسیژن برای تامین نیروی جت به منظور صعود در فضا استفاده خواهد کرد. این موتور توسط شرکت انگلیسی Reaction Engines ساخته خواهد شد.
در ابتدا تصور میشد که این جت برای انتقال بار به یک ایستگاه مداری بینالمللی طراحی شده؛ اما به نظر میرسد در مرحله تحقیق و توسعه، برنامه آن تغییر یافته است.
روسیه همچنین چندی پیش مجددا با پهپادهای سرنشیندار و بیسرنشین جنگی خود خبر ساز شده بود که میتوانند تجهیزات الکترونیکی هواپیماهای دشمن را از بین ببرند. این پهپادها تا سال ۲۰۲۵ آماده خواهند شد.
در مجموع بمبافکن رادارگریز “PAK-DA” یک محصول نظامی راهبردی برای روسیه است که با قابلیت پیمایش بیش از ۳ هزار کیلومتر ، می تواند یک برگ برنده برای کرملین در مقابل جنگنده های آمریکایی و حتی شرق اروپا باشد.
گزارش از محمد زرچینی