به گزارش خبرگزاری افق به نقل از روابط عمومی پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی، رضا ضرغامی عضو هیأت علمی این پژوهشکده که به مدت ۵ سال به تحقیق و پژوهش در زمینه دستیابی به پروتکل تکثیر خرمای رقم مجول به شیوه فناوری کشت بافت گیاهی مشغول است در این باره گفت: برای تولید ارقام خرما از طریق جنین زایی غیر جنسی از سالهای گذشته تاکنون طرحهای متعددی توسط پژوهشکده انجام گرفت که با موفقیت های چشم گیری همراه بود.
وی افزود: اکنون می توان اعلام کرد که پروتکل تکثیر خرمای مجول از روش جنین زایی غیر جنسی در ارقام تجاری موجود است و پژوهشکده در صورت تمایل شرکت های خصوصی به دریافت پروتکل های موجود در چارچوب قراردادهای رسمی حاضر به آموزش و تحویل آن است.
عضو هیأت علمی پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی افزود: نخل خرما میتواند از طریق جنسی (بذر) تکثیر شود که عمدتا منجر به تولید درختانی با میوه نامرغوب می شود و یا به طریق غیر جنسی از پاجوش ها استفاده خواهد شد.
وی تاکید کرد:تکثیر غیر جنسی مناسب تر است، زیرا درختانی دقیقا مشابه پایه مادری و میوه ای با همان کیفیت تولید می کنند، اما تعداد پاجوشی که توسط هر نخل خرما تولید می شود بسیار کم، متغیر و غیر قابل کنترل است، به همین دلیل استفاده از تکنیک های ریزازدیادی بویژه روش جنین زایی غیرجنسی و اندام زایی مستقیم در مورد ارقام تجاری و بومی و همچنین ارقام نر از اهمیت خاصی برخوردارند.
ضرقامی گفت: رقم خرمای مجول رقمی وارداتی به کشور بوده و تعداد معدودی از آن در کشور موجود است و از آنجایی که از کیفیت بالایی برخوردار است تکثیر آن به روش فناوری کشت بافت گیاهی بسیار سودمند و قابل بهره برداری است.
وی با اشاره به اینکه بعد از ۸ سال جنگ تحمیلی بالغ بر ۷۰ درصد نخلستان های کشور زیر آتش رژیم بعث عراق نابود شد تاکید کرد : خوشبختانه کشاورزان و محققان کشور در احیای این نخلستان ها تلاشی بی وقفه داشته و ثمره آن این است که امروزه کشور در رقابت با بازار جهانی این محصول با تولید ۱ میلیون و ۵۰۰ هزار تن خرما در جایگاه دوم بعد از کشور مصر قرار دارد .
رضا ضرغامی در پایان گفت: طرح تکثیر غیر جنسی خرمای مجول پروژه تحقیقاتی مستمر ۴ دانشجوی ارشد و دکتری است که ثمره آن چاپ مقالات متعدد در مجلات و کنگره های داخلی بود. امیدوارم این پروتکل بتواند در زمینه های تحقیقاتی و ارائه دانش فنی به شرکت های خصوصی، به ایجاد کار آفرینی در کشور منجر شود.
گفتنی است تجاری سازی تحقیقات، اجرای پژوهش های فناوری بنیان، انتقال فناوری و دانش فنی منتج از آن به عرصه تولید، دلایل اصلی قرارگیری نام رضا ضرغامی عضو هیأت علمی پژوهشکده در فهرست فناوران برتر سال سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی است.