همچنین اخیرا میان نعمت زاده و ترکان در موضوع قاچاق از مناطق و بنادر آزاد مجادله ای پیش آمد. پیش از این اظهارنظر صالحی درباره برجام با واکنش رئیس جمهور مواجه شده بود که خواسته بود سوالات سیاسی مربوط به برجام را نه از صالحی بلکه از ظریف و تیم وی بپرسند. اختلاف در تیم اقتصادی دولت هم که اظهر من الشمس است.
این چندصدایی بودن دولت چه تبعاتی دارد؟
دکتر صادق زیباکلام استاد دانشگاه و کارشناس مسائل سیاسی در گفتگو با فرارو گفت: «اینکه در دولت آقای روحانی چند صدایی وجود دارد درست است و هرچقدر هم فردی طرفدار آقای روحانی باشد نمی تواند این موضوع را کتمان کند که نوعی چندصدایی در دولت آقای روحانی وجود دارد.»
وی ادامه داد: «البته این موضوع ضمن آنکه می تواند نقطه ضعف دولت محسوب شود، می تواند از یک جهت نقطه قوت دولت هم باشد. در واقع از این منظر که صداهای مختلفی از دولت شنیده می شود این چندصدایی مطلوب است.»
وی افزود: «به طور مثال در هشت سال دولت آقای احمدی نژاد هیچ وزیری نمی توانست اظهارنظری خلاف نظرات آقای احمدی نژاد داشته باشد و همه صحبت ها صد در صد مطابق اعتقادات و خواسته های آقای احمدی نژاد بود. این موضوع از این جهت که انسجام ایجاد می کند خوب است اما از این منظر که اگر احمدی نژاد در یک موضوع دیدگاه اشتباهی داشته باشد آنگاه تمام هیات دولت آن اشتباه را تکرار می کند موضوع خوبی نیست.»
این فعال سیاسی اصلاح طلب اظهار کرد: «لذا اینکه وزرا تا حدودی اظهارنظر متفاوتی از رئیس جمهور داشته باشند از این منظر خوب است و این موضوع در کشورهای توسعه یافته نیز وجود دارد. اما در عین حال باید نوعی انسجام در مورد مسائل مهم در هیات دولت وجود داشته باشد.»
وی ادامه داد: «به طور مثال درباره بحث لغو کنسرت در مشهد می طلبید با توجه به اهمیت موضوع آقای روحانی و چند نفر از وزرای ایشان درباره آن تبادل نظر کنند که چگونه موضع گیری کنند، نه اینکه آقای جنتی یک موضع، آقای روحانی موضعی دیگر و آقای نوبخت موضعی دیگر بگیرد.»
وی افزود: «همچنین این موضوع هم قابل کتمان نیست که متاسفانه در دولت آقای روحانی تعداد کسانی که جربزه دارند و حاضرند حرف بزنند خیلی خیلی کم است.»
زیباکلام در پاسخ به این سوال که چندصدایی موجود در دولت چقدر می تواند ناشی از ماهیت فراجناحی آقای روحانی و دولت ایشان باشد؟، گفت: «این موضوع کاملا تاثیرگذار است. در اکثر جوامع توسعه یافته احزاب هستند که بعد از پیروزی در انتخابات تشکیل دولت می دهند. وقتی حزب در انتخابات پیروز می شود و تشکیل دولت می دهد نوعی انسجام در میان آنها وجود دارد چون همه اعضای دولت از یک حزب هستند و سال های در کنار هم همکاری کردند و اگرچه بعضا میان آنها هم اختلاف پیش می آید اما این اختلاف خیلی کم است.»
وی ادامه داد: «اما دولت آقای روحانی به هیچ وجه دولتی حزبی نیست و در آن هم افراد محافظه کار، هم اصولگرای معتدل و هم افراد اصلاح طلب و هم تکنوکرات و یا افرادی آکادمیک دیده می شود. لذا این چندصدایی مقداری به ذات آقای دولت آقای روحانی هم برمی گردد که از همان ابتدا منسجم نبود.»
زیباکلام در پاسخ به این سوال که تبعات چندصدایی بودن در دولت چیست؟، گفت: «مسلما از این منظر که مردم شاهد یک موضع واحد و منسجم از سوی دولت در موضوعات مهم نیستند این چندصدایی بودن می تواند تبعات منفی داشته باشد. یعنی به طور مثال مردم متوجه نمی شوند موضع دولت درباره بحث کنسرت در مشهد چیست.»
وی ادامه داد: «یا در مثالی دیگر در همین هفته شاهد بودیم وزیر دفاع درباره حضور هواپیماهای روسی در همدان عنوان کرد این موضوع اصلا ربطی به مجلس ندارد. این در حالی است که یکی از اولین شعارهای این دولت پایبندی به قانون و قانون مداری بوده است.»
وی افزود: «من مطمئنم ته دل خیلی از اعضای کابینه موافق این صحبت آقای دهقان نیست. آقای روحانی که قطعا موافق صحبت آقای دهقان نبود. لذا این چندصدایی باعث می شود دولت نتواند یک موضع صحیح درباره مسائل مختلف اتخاذ کند که باعث می شود به جایگاه و اعتبار عمومی دولت در نزد مردم ضربه بزند.»