در ادامه گفتوگو با وحید هاشمیان را میخوانید:
* تیم ملی فوتبال ایران کمتر از یک هفته دیگر باید در تاشکند به مصاف ازبکستان برود. این دیدار را چطور ارزیابی می کنید؟
ازبکستان تیم خوبی است و بازیکنان خوبی هم در اختیار دارد. در دوره قبلی هم با این تیم همگروه بودیم و در خانه آنها به پیروزی رسیدیم. البته در خاطرم هست که در تهران مقابل ازبکستان متحمل شکست شدیم. ازبکستان همیشه فوتبال خوب و تاثیرگذاری را انجام میدهد و الان هم تیم صدرنشین گروه محسوب میشود. طبیعتا بازی سختی پیش روی آنها داریم. بعد از این دیدار هم باید در تهران به مصاف کره جنوبی برویم و با توجه به این که مسیر بازگشت ما از ازبکستان نزدیکتر است، فکر میکنم شرایط ما با کره جنوبی برابر است. همه می دانند که بازی برابر کره جنوبی هم سخت است و مسالهای نیست که بخواهم درباره آن صحبت کنم.
* با توجه به صدرنشینی ازبکستان در گروه ما این موضوع کارمان را برای دیدار برابر ازبکستان سخت نخواهد کرد؟
در مسیر صعود به جام جهانی کسب هر امتیاز بسیار اهمیت دارد. بنابراین نمی توانیم بگوییم که بازیکنان در یک دیدار انگیزه دارند و در دیدار بعدی انگیزه لازم را ندارند. در مقابل تیمهایی هم که حتی فکر میکنیم قدرتمند نیستند، اگر با تمام توان ظاهر نشوید شاید شکست بخورید. من فکر میکنم در آسیا تیمها به یکدیگر نزدیک شدهاند، اما طبیعتا بازی در خارج از خانه سخت تر از بازیهای خانگی است.
* مدتی است مربیان لیگ در مصاحبههای خود انتقاداتی را نسبت به تعطیلات لیگ مطرح میکنند، نظر شما در مورد تعطیلات لیگ ایران چیست؟
هم تیم ملی و هم باشگاهها در این موضوع حق دارند. نتیجه تمام لیگ ایران، تقویت تیم ملی و حضور این تیم در جام جهانی است. مربیان تیم ملی هم مسئولیت بسیار سنگینی را بر روی دوش خود دارند. به خاطر همین مسئولیت آنها میخواهند اردوهای بیشتری را برگزار کنند تا با استفاده از این اردوها بتوانند بازیکنان را با یکدیگر هماهنگ کنند. آنها میخواهند تغذیه، استراحت و همچنین آمادگی جسمانی بازیکنان را تحت نظر داشته باشند. از طرف دیگر هم باشگاهها که برخی از آنها بازیکنان ملی پوش بیشتری در تیم ملی دارند با تعطیل شدن لیگ هماهنگی که در تیمشان دارند را از دست میدهند و البته تیمهایی که بازیکنان تیم ملی هم ندارند مشکل دارند، زیرا بدنسازی انجام دادهاند و تمریناتشان مختل میشود. این که شما بخواهید یک تیم را از نظر بدنی، روانی و همین طور تمرینی در شرایط مسابقه نگه دارید واقعا سخت است. به اعتقاد من در این میان بهترین کار این بود که پیش از این که برنامهای تدوین میشد، مربیان باشگاهها، مربیان تیم ملی، سازمان لیگ و همین طور مدیران فدراسیون جلسهای را برگزار میکردند و از به وجود آمدن این مشکلات جلوگیری میکردند.
* در حالی که معمولا کیروش اردوهای بلند مدت را برای تیم ملی در نظر میگیرد، اما این موضوع در اروپا رواج ندارد. نظر شما درباره مقایسه ای که میان برگزاری اردوهای تیم ملی و همین طور برگزاری اردوهای تیمهای ملی اروپایی میشود چیست؟
فوتبال ما شباهتی به فوتبال اروپا ندارد. به همین خاطر مقایسه فوتبالمان با اسپانیا، آلمان و فرانسه سخت است. فوتبالیستهای ما که در این کشورها بازی میکنند از کودکی تاکتیک و تکنیک را یاد میگیرند و خیلی از این بازیکنان در تیمهای پایه در کنار یکدیگر بازی کردهاند. واقعیت این است که شرایط تیم ملی ایران با تیمهای ملی اروپایی متفاوت است. ما اگر میخواهیم مقایسه ای را انجام بدهیم باید ببینیم قطر، ازبکستان، کره جنوبی و تیمهای همگروه ما چه کارهایی برای آماده سازی خود انجام میدهند. آیا آنها هم ۴۸ ساعت پیش از مسابقه اردو تشکیل میدهند و یا اردوهای طولانی مدتی را برگزار میکنند.
* در این مقطع زمانی که کمتر از یک هفته تا دیدار ایران مقابل ازبکستان زمان باقی مانده است، همچنان از تعطیلات لیگ انتقاد میشود. آیا به نظر شما الان زمان مناسبی برای انتقاد است؟
من در این مورد اطلاع کافی ندارم و نمیتوانم اظهار نظر دقیقی داشته باشم، اما تیم ملی فوتبال ایران یک بازی حساس پیشرو دارد. همه ما از مشکلات زیادی که در فوتبالمان داریم، ناراحتیم، اما وقتی اسم تیم ملی ایران به میان میآید همه چیز را کنار می گذاریم و فقط از تیم ملی حمایت میکنیم، زیرا نتیجه فوتبال ما در گرو این بازیها است. شاید در میان این نتایج آدمهای غیرفوتبالی هم سود ببرند، اما ما همه چیز را کنار می گذاریم و از تیم ملی حمایت میکنیم. البته از طرفی هم نباید فقط به خاطر تیم ملی باشگاهها متضرر شوند.
* در مقطعی که خود شما در تیم ملی حضور داشتید و با این تیم در مرحله مقدماتی جام جهانی بازی می کردید، آیا در نزدیکی بازیها انتقاداتی به تیم شما مطرح میشد؟
انتقاد همیشه وجود دارد. این از جذابیتهای فوتبال است. هیچ تیم ملی در دنیا وجود ندارد که همه تیمها را ببرد. شاید چند تیم در باشگاهها باشند که شرایط ایدهآلی در این زمینه داشته باشند. همین تیم ملی آلمان که قهرمان جام جهانی شد، بعد از کسب نتایج بد در مسابقات یورو انتقادات زیادی به این تیم وارد شد. جذابیت فوتبال به نحوی است که هر کسی انتقادات خود را به راحتی مطرح کند. البته گاهی اوقات انتقادات منصفانه نیست و گاهی اوقات انتقادات مفید است. در مقدماتی جام جهانی ۲۰۰۶ از تیم ملی انتقاد میکردند که چرا کم گل می زند و تدافعی بازی میکند.
* همین تدافعی بازی کردن یکی از انتقاداتی است که برخی از کارشناسان آن را درباره تیم ملی مطرح میکنند. نظر شما درباره سبک بازی کارلوس کیروش چیست؟
خاصیت بازیکنان ایرانی بیشتر هجومی است. مشکل ما همیشه این بوده بازیکنان میل به هجوم داشتهاند و به غیر از خط دفاع کمتر در کارهای تدافعی حاضر شدهاند. کار تاکتیکی کیروش در مقابل تیمهای آرژانتین و یا بعضی تیمها خیلی خوب بود. به طوری که در کارهای تدافعی عالی عمل کردیم، اما به اعتقاد من تیم کیروش در کار هجومی مشکل کارهای ترکیبی را دارد. به اعتقاد من اگر میخواهیم دفاع کنیم بهتر است مقابل تیمهای ضعیف دفاع را از زمین حریف شروع کنیم. البته در بازی مقابل تیمهای ضعیف میتوانیم منطقه بازی بیشتر عوض کنیم و کارهای هجومی انجام دهیم و حرکات ترکیبی در کارمان بیشتر باشد. البته اگر میخواهیم سیستم تدافعی را در دستور کار قرار بدهیم و روی ضد حملات کار کنیم باید بیشتر این کار را انجام دهیم تا بهتر کار کنیم.
* اگر در دیدار مقابل ازبکستان نتوانیم به پیروزی برسیم و یک تساوی کسب کنیم آیا این تساوی راضی کننده خواهد بود؟
بازی مقابل ازبکستان بسیار سخت است و مساوی نتیجه بدی برای ما نخواهد بود ، زیرا این بازی در خانه حریف برگزار میشود و یک دیدار برگشت هم در ورزشگاه آزادی پیشرو داریم. ما با چین هم باید در آزادی بازی کنیم. بنابراین کسب یک امتیاز از تاشکند بد نیست. البته اگر ببریم واقعا خوشحال می شویم.
* آخرین وضعیت شکایتتان از باشگاه پرسپولیس به کجا رسید؟ آیا این موضوع را پیگیری میکنید؟
کار ما به مراجع قانونی کشیده شده است. وکیل من پیگیر کارهایم است. تا آن جایی که من می دانم حق با من است و رای هم صادر شده است، اما متاسفانه فدراسیون و سازمان لیگ در گذشته و در حال حاضر رای صادر شده را اجرا نمیکنند. آنها تیمهای بدهکار را حمایت میکنند، اما همین آقایان مقابل فیفا و طلبکاران خارجی با احترام برخورد میکنند و با عذرخواهی طلبشان را میدهند، اما این دوستان برای طلبکاران داخلی شاخ و شانه می کشند. آنها حتی مصاحبه کردهاند و گفتهاند که طلبکاران مجبور هستند با ما کنار بیایند و زیر تعهدات خودشان می زنند. من هم همه چیز را به قانون سپرده ام و اگر قانون داخل کشور مشکلم را حل نکند، ظرف چند ماه آینده به فیفا شکایت خواهم کرد، زیرا تا به امروز هم فدراسیون و هم سازمان لیگ و همین طور باشگاه پرسپولیس در این زمینه کم کاری کردهاند.
ایسنا