به گزارشجام نیوز، اخیرا موسسه آلیانز در مطالعه ای با محاسبه دارایی های منقول شهروندان (در اصطلاح به اموال و اشیایی گفته می شود که نقل آنها از محلی به محل دیگر امکان پذیر است، بدون اینکه به خود مال و محل آن آسیبی وارد شود. مانند اتومبیل و…) به معرفی شش کشور ثروتمند جهان در سال ۲۰۱۶ پرداخته است.
یک مطالعه جدید در موسسه آلیانز به معرفی کشورهای ثروتمند جهان براساس میزان پس انداز، حقوق یا مستمری ماهانه و میزان سرمایه گذاری شهروندان آنها پرداخته است. طبق این گزارش کشور سوییس توانست عنوان ثروتمند ترین کشور جهان را از آن خود کند و به دنبال آن کشورهایی چون ایالات متحده آمریکا، انگلیس، سوئد، بلژیک و ژاپن قرار دارند.
طبق گزارش مجله آمریکایی «منابع مالی جهانی» عنوان ثروتمند ترین کشور جهان در سال ۲۰۱۵ متعلق به کشور قطر شده بود. در سال ۲۰۱۵ میانگین درآمد خالص سالانه کشور قطر را به ثروتمند ترین کشور جهان تبدیل کرده بود. این کشور جمعیتی حدود ۲میلیون نفر دارد. قطر تا قبل از فروش نفت از طریق ماهیگیری و فروش مروارید با مالیاتی در حد صفر اقتصاد خود را اداره می کرد و تا سال ۲۰۱۵ نیز کمترین نرخ مالیات را داشت. آمار بیکاری در سال ۲۰۱۴ در این کشور ۱/۰ درصد بوده است اما امسال نام کشور قطر در لیست موسسه آلیانز مبنی بر شش کشور ثروتمند جهان به چشم نخورد.
و اما در این مطالعه عنوان ثروتمند ترین کشور جهان به سوییس تعلق گرفت. براساس این مطالعه، هر شهروند سوییسی به طور میانگین ۱۷۰۵۸۹ یورو دارایی دارد و بر همین اساس، ثروتمند ترین شهروند جهان به شمار می رود. سوییس یک کشور کوچک با اقتصادی محکم و استوار است. این کشور حتی به عنوان یک کشور لوکس و موفق سال هاست که در لیست ثروتمند ترین کشورهاست. سیاست، امنیت پولی بلند مدت و ثبات سیاسی به این کشور کمک کرده است تا در زمره بزرگ ترین مراکز اقتصادی جهانی باقی بماند. همان طور که می دانید بیشتر ثروتمندان پول خود را در سوییس نگهداری می کنند، پس دیدن آن در لیست ثروتمند ترین کشورهای جهان جای تعجب ندارد.
طبق این گزارش کشور ایالات متحده آمریکا با ۱۶۰۹۴۹ یورو دارایی به ازای هر شهروند به عنوان دومین کشور ثروتمند جهان در سال ۲۰۱۶ معرفی شد. آمریکا بزرگ ترین اقتصاد با بیشترین آمار میلیاردرهای جهان را دارد همانطور که دارای کارآفرینانی مانند بیل گیتس و وارن بافت است که شرکت هایی عظیم و موفق را بنا کرده اند و ثروتمندان بزرگی در جهان به حساب می آیند. بیشترین بخش جمعیت ثروتمند در آمریکا از راه صنعت تکنولوژی و خدمات مالی به ثروت دست یافته اند اما ثروت آمریکا تحت تاثیر منطقه نیز قرار دارد. دراینکه آمریکا جمعیت ثروتمند خود را به همین شکل حفظ خواهد کرد تردید اندکی وجود دارد، زیرا اقتصاد متنوع این کشور و توانایی آن برای جذب هوشمند ترین و جاه طلب ترین مغزهای جهان پشتیبان بزرگی برای حفظ جمعیت ثروتمندانش به شمار می رود.
ایالات متحده آمریکا اواسط سال ۲۰۱۵ با تولید ناخالص داخلی ۱۷٫۹۱۴ تریلیون دلار بزرگ ترین اقتصاد جهان را داشته است و سومین کشور تولید کننده نفت و گاز طبیعی است. این کشور دومین تولید کننده بزرگ جهان و بزرگ ترین بازار تجارت و گردش مالی در جهان را دارد. بعید به نظر می رسیدکشوری با چنین ویژگی هایی دومین کشور ثروتمند جهان نشود.
در این مطالعه، انگلیس به این دلیل که هر شهروند آن به طور میانگین ۹۵۶۰۰ یورو دارایی دارد، در رده سوم ثروتمند ترین کشورهای جهان قرار گرفت. ساکنان بریتانیا قرن ها است که درحال ثروت اندوزی هستند، کشوری که سیستم اقتصادی فئودالیسم در آنجا ریشه دوانده و شکوفا شده است.
با وجود اینکه هنوز مشخص نیست نسبت ثروتی که نسل به نسل منتقل می شود نسبت به ثروتی که در نسل کنونی ایجاد می شود چه اندازه است، اما واضح است که این کشور از ثروت کهنه بیشتری نسبت به آمریکا برخوردار است. ثروت جدید این کشور از بخش بانکداری و مالی به دست آمده است، بخشی که لندن را به تنها شهر جهان با بالاترین جمعیت ثروتمند تبدیل کرده است. ریچارد برنسون، بنیانگذار شرکت ویرجین گلکتیک با ثروت ۴٫۶میلیارد دلار یکی از بزرگ ترین ثروتمندان این کشور به شمار می رود.
کاترین برندمایر، اقتصاددان ارشد موسسه آلیانز که انجام این مطالعه را بر عهده داشته است، می گوید: براساس یافته های این مطالعه، برخی کشورهای اروپایی مانند ایتالیا و فرانسه طی سال های اخیر در پی بحران اقتصادی اتحادیه اروپا سقوط معنا داری را در رده بندی کشورهای ثروتمند جهان تجربه کرده اند و میزان دارایی شهروندان آنها به نحو قابل ملاحظه ای کاهش یافته است.
به گفته او، در این کشورها درآمد شهروندان طی سال های اخیر افزایش نیافته است و آنها در این مدت مجبور شده اند برای تامین هزینه های زندگی از پس انداز خود برداشت کنند. به همین دلیل، برخی از آنها از سال ۲۰۰۰ حدود ۱۰ پله در رده بندی ثروتمند ترین کشورهای جهان سقوط کرده اند.
در مطالعه موسسه آلیانز، دارایی های غیرمنقول (املاک و مستغلات) شهروندان به دلیل دشوار بودن امکان مقایسه بهای ملک در کشورهای مختلف مورد بررسی قرار نگرفته و تنها به جمع آوری اطلاعات دارایی های نقدی آنها از موسسات مالی و سرمایه گذاری اکتفا شده است.
این مطالعه همچنین نشان می دهد حتی در ثروتمند ترین کشورهای جهان به ویژه آمریکا نیز ثروت به صورت مساوی بین شهروندان توزیع نشده است. در حال حاضر، آمریکا براساس پژوهش های متعددی که در این زمینه انجام شده است، یکی از بدترین کشورهای جهان به لحاظ توزیع برابر ثروت است. در آمریکا مدیران عامل شرکت ها ۳۰۰ برابر کارگران خود حقوق دریافت می کنند، در واقع این شرایط فضایی بسیار مسموم را در جامعه و اقتصاد آمریکا ایجاد کرده است. به همین علت طبقه متوسط آمریکا خواستار سهم بیشتری از درآمد و ثروت کشورشان هستند. طبقه کارگر در آمریکا اعتقاد دارند که به طور کامل فراموش شده اند. همچنین مطالعه اخیر موسسه آکسفام نشان داد در انگلیس نیز دارایی یک درصد بالای جامعه بیش از ۲۰ برابر کل ثروت ۵درصد پایین جامعه است.
در مطالعه موسسه آلیانز، سوئد با میانگین ۸۹۹۴۲ یورو، بلژیک با ۸۵۰۲۷ یورو و ژاپن با ۸۳۸۸۸ یورو دارایی به ازای هر شهروند در رده های چهارم تا ششم قرار گرفتند.
کشور ژاپن با وجود دو سال توقف رشد اقتصادی که در سال های گذشته تجربه کرده بود اما با ۸۳۸۸۸ یورو دارایی به ازای هر شهروند در رتبه ششم ثروتمند ترین کشورهای جهان در سال ۲۰۱۶ قرار گرفت. ژاپن به عنوان یک جهان از هم جدا توصیف شده است. اقتصاد سرزمین آفتاب تابان سومین اقتصاد ملی در سال ۲۰۱۲ نامگذاری شد و از نظر برابری قدرت خرید چهارمین اقتصاد جهان پس از ایالات متحده آمریکا، چین و هند است. همچنین جالب است بدانید که ژاپن محل زندگی بیش از نیمی از ثروتمندان آسیاست.
هرچند ژاپن تنها کشور آسیایی حاضر در جمع شش کشور ثروتمند جهان است، اما برند مایر می گوید که روند افزایش ثروت در کشورهای آسیایی به گونه ای است که طی دو یا سه سال آینده، این احتمال وجود دارد کشورهایی مانند تایوان و سنگاپور جای ژاپن را در این فهرست بگیرند، همانطور که در سال ۲۰۱۵ براساس اطلاعات بانک جهانی و صندوق بین المللی پول کشور سنگاپور توانست رتبه سوم ثروتمند ترین کشورهای جهان را به خود اختصاص دهد.
سنگاپور از لحاظ ذخایر معدنی کشوری فقیر، اما اقتصاد آن که متکی بر بخش خدمات و صنعت است، رشد و شکوفایی فراوانی داشته و این کشور را به یکی از ثروتمند ترین مناطق دنیا تبدیل کرده است. به نحوی که هم اکنون چهارمین مرکز اقتصادی بزرگ دنیا و سومین مرکز بزرگ پالایش نفت در دنیا به شمار می آید. اقتصاد سنگاپور به یکی از آزادترین، خلاقانه ترین و تجاری ترین اقتصادهای دنیا معروف است و در سال ۲۰۱۳ به عنوان دومین اقتصاد آزاد دنیا معرفی شد. سنگاپور با استفاده از دانش بومی و فناوری توانست به یکی از پیشرفته ترین کشورهای جهان تبدیل شود. توسعه اقتصادی سنگاپور مدیون نیروی انسانی و فکری این کشور است. به همین دلایل رقابت سختی بین سنگاپور و ژاپن وجود دارد و احتمال اینکه سنگاپور دوباره بتواند جای ژاپن را به عنوان کشور آسیایی در لیست ثروتمند ترین کشورهای جهان بگیرد وجود دارد.