به گزارش خبرگزاری فارس از بیرجند، سید اسدالله جولایی عصر امروز در نشست خبری با اصحاب رسانه، به تاریخچه تأسیس ستاد دیه اشاره کرد و اظهار داشت: ستاد دیه در سال ۶۹ توسط شهید والامقام لاجوردی در راستای آزادیسازی زندانیان جرایم غیرعمد و محکومیت مالی تأسیس شد.
وی با بیان اینکه تا کسی درد نکشد نمیتواند درک کند که صاحب درد چه مشقتهایی را تحمل میکند، توضیح داد: شهید لاجوردی با اخلاص این کار را شروع کرد و چون خودش شکنجهها و حبسهای طولانی ساواک را تجربه کرده بود به خوبی میدانست که زندان جای انسانهای خوب نیست.
مدیرعامل ستاد دیه کشور با اشاره به اینکه شهید لاجوردی نمیتوانست حضور زندانیانی که به علت دیه و مهریه در زندان به سر میبردند را تحمل کند، ادامه داد: وی با کمک خیرین و اصناف در اتاق بازرگانی و تشکیل ستاد دیه، توانست امر مورد نظر خود را محقق کند.
جولایی با بیان اینکه این ستاد هم اکنون در مراکز استانها دارای شعبه است و به عنوان یک مؤسسه خیریه مردمی فعالیت میکند، تصریح کرد: در بحث ستاد دیه کشور مهمترین نگاه بحث پیشگیری از وقوع جرائم و غیرکلاهبرداری است.
مردم و خیرین ستونهای اصلی ستاد دیه
وی علت اصلی موفقیت این نهاد را مردمی بودن آن دانست و اضافه کرد: مردم و خیرین ستونهای اصلی این نهاد را تشکیل میدهند.
مدیرعامل ستاد دیه کشور اعلام کرد: کار در ستادهای دیه سراسر کشور افتخار و برای رضای خداوند صورت میگیرد چرا که تاکنون کسی دستمزدی برای این خدمت نگرفته است.
جولایی شناسایی، بررسی و تحقیق در مورد زندانیان جرائم غیر عمد را از رسالتهای این ستاد دانست و اعلام کرد: پیشگیری، اصلاح، اجرای قانون، آموزش و تأمین منابع مالی در دستور کار ستاد دیه قرار گرفته است.
وی اذعان داشت: در سالجاری بیست و نهمین جشن گلریزان در ۲۸۷ نقطه در سراسر کشور با هدف آزادی زندانیان جرائم غیر عمد و با هماهنگی ستاد دیه و همراهی خیرین برگزار شد.
آزادی ۳ هزار و ۸۵۸ از سوی ستاد دیه
مدیرعامل ستاد دیه کشور از آزادی ۳ هزار و ۸۵۸ مددجوی نیازمند از سوی ستاد دیه در شش ماه نخست امسال خبر داد و توضیح داد: از این تعداد ۵۹۲ نفر زندانی دیه، ۲ هزار و ۲۲۸ نفر بدهی مالی، ۸۴۳ نفر مهریه و ۱۹۵ نفر نفقه بودند.
جولایی مجموع مبلغ بدهی این محکومان غیرعمد را ۲۹۶ میلیارد تومان اعلام کرد و ادامه داد: با تلاش کمیتههای صلح و سازش ستاد دیه و همکاری مددکاران زندانهای سراسر کشور، ۱۱۲ میلیارد تومان این مبلغ از سوی شکات و طلبکاران گذشت شده است.
وی همچنین اضافه کرد: در سال گذشته ۸ هزار و ۵۶۵ زندانی جرایم غیرعمد در سطح کشور با مبلغ بدهی ۷۲۲ میلیارد تومان آزاد شدند که از این تعداد هزار و ۸۶۶ نفر بدهکار دیه، ۴هزار و ۵۳۶ نفر بدهکار مالی، هزار و ۷۷۵ نفر بدهکار مهریه و ۳۹۸ نفر بدهکار نفقه بودند.
مدیرعامل ستاد دیه کشور با اشاره به اینکه یکی از کارهای ماندگار ستاد دیه کشور در راستای کاهش زندانیان غیرعمد تشکیل کمیته حقوقی مردمی، پیگیری و تصویب قانون بیمه اجباری شخص ثالث بود.
بازنگری اساسنامه ستاد مردمی رسیدگی به امور دیه
جولایی با اعلام این مطلب که اساسنامه ستاد مردمی رسیدگی به امور دیه و کمک به زندانیان نیازمند بازنگری شده است، بیان داشت: بر طبق این اساسنامه کوتاهترین راه برای آزادی زندانیان جرائم غیرعمد پیموده خواهد شد.
وی یادآور شد: اساسنامه جدید به تصویب رسیده و تمام نمایندگیهای استانی موظفاند بر اساس اساسنامه جدید مراحل شناسایی و خدمترسانی به مددجویان جرایم غیرعمد را پیگیری کنند.
مدیرعامل ستاد دیه کشور از آزادسازی ۹۷ هزار و ۷۰۰ زندانی از بدو تأسیس ستاد (سال۱۳۶۹) تا پایان شهریورماه امسال خبر داد و خاطرنشان کرد: اگر به آموزههای دینی خود رجوع و از آنها پیروی کنیم دچار مشکلات کنونی نخواهیم شد.
لزوم ارائه رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی در مدارس و دانشگاهها
جولایی تصریح کرد: در راستای کاهش زندانیان جرائم غیرعمد و رسالت ستاد دیه مبنی بر پیشگیری در بحث آموزش قوی نیستیم لذا باید در مدارس و دانشگاهها رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی آموزش داده شود.
وی همچنین متذکر شد: بخش دیگری از جرایم زندانیان ناشی از بیتوجهی به آنچه است که شرع در مورد مهریه و احترام به جایگاه خانواده مطرح کرده است.
مدیرعامل ستاد دیه کشور با اشاره به اینکه پر رنگ کردن جنبههای مادی ازدواج باعث بروز مشکلات بسیاری شده است، متذکر شد: باید به مهریهها سنگین توجه و راهی برای آن بیاندیشیم.