وی ادامه داد: برخی از من انتقاد میکنند اما من نظر خودم را ابراز میکنم. برای مثال من میگویم چرا ترکیه به عضویت سازمان شانگهای در نیاید؟ سازمان همکاری شانگهای یک بلوک اقتصادی و امنیتی است که از سوی روسیه و چین رهبری میشود. قزاقستان، قرقیزستان و تاجیکستان از دیگر اعضای این سازمان محسوب میشوند.
اردوغان در ادامه اظهاراتش خاطرنشان کرد که تاکنون با همتای روس و قزاق خود درباره این موضوع گفتوگو کرده است.
رئیس جمهور مناقشه برانگیز ترکیه بارها از برنامه ترکیه برای پیوستن به سازمان همکاری شانگهای سخن گفته است؛ اقدامی که میتواند تلاش چند ده ساله آنکارا برای پیوستن به اتحادیه اروپا را به محاق ببرد. با این حال گزینه عضویت در این سازمان نیز پس از سرنگون شدن جنگنده روسی توسط نیروهای ترک به گزینه کمرنگتر تبدیل شد. اما بر اساس برخی گزارشها اکنون با وساطت رئیس جمهور قزاقستان میان آنکارا و مسکو این گزینه همچنان میتواند یک گزینه احتمالی قلمداد شود.
ترکیه به صورت رسمی در سال ۱۹۸۷ درخواست خود برای عضویت در اتحادیه اروپا را مطرح و مذاکرات خود در این باره را از سال ۲۰۰۵ آغاز کرد.
بروکسل به شدت از اقدامات سرکوبگرانه دولت ترکیه پس از کودتای نافرجام این کشور انتقاد میکند اما پس از توافق اتحادیه اروپا و ترکیه به منظور کاهش موج مهاجران به اتحادیه اروپا، بروکسل متعهد شد که سرعت این مذاکرات عضویت را افزایش دهد.
دولت آنکارا هشدار داده است که اتحادیه اروپا باید تا پایان سال جاری میلادی درباره عضویت ترکیه در این بلوک تصمیم گیری کند در غیر اینصورت درباره این موضوع رفراندومی برگزار خواهد کرد.