مخالفان “بشار اسد” رئیس جمهوری سوریه طی چند روز آینده، یعنی دقیقا در تاریخ ۲۰ فوریه، با میانجیگری آمریکا، عربستان سعودی، ترکیه و سازمان ملل، سعی خواهند کرد تا در ژنو عرصه ای برای حل و فصل اوضاع در سوریه فراهم کنند. مسکو نیز، همانطور که وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرده، در این مباحثات فعالانه شرکت خواهد داشت. ولی در مذاکرات ژنو، برخلاف مذاکرات آستانه، مخالفان سوری و همچنین سازمان دهندگان مذاکرات که از مخالفان سوری حمایت می کنند، سعی دارند مانند گذشته خواسته های خود را بر مسکو و مقامات رسمی دمشق تحمیل کنند و این مسئله تنها شامل مسائل نظامی نشده و موضوعات سیاسی مربوط به کنار گذاشتن بشار اسد از قدرت را نیز دربر می گیرد.
تهدید مخالفان سوری برای شکستن رژیم آتش بس
به نوشته این روزنامه، در این بین حرف آخر را باید نماینده آمریکا بزند، برای اینکه “دونالد ترامپ” رئیس جمهوری آمریکا مبارزه با تروریسم را یکی از اصلی ترین اولویتهای کاخ سفید اعلام کرده است. البته از هم اکنون معلوم است که دولت جدید آمریکا بعید است رهبران گروههای مسلح مخالف در سوریه که در مذاکرات ژنو شرکت دارند را تروریست بداند. امکان این مسئله بسیار زیاد است که همه شرکت کنندگان در این مذاکرات دست به دست هم داده و بر مسکو و دمشق فشار وارد کنند تا به هدف خود برای سرنگونی رژیم سیاسی در سوریه نائل شوند. نمی توان استفاده از تهدید و باج خواهی در مورد امکان خودداری از رعایت آتش بس و گشودن «جبهه دوم» مبارزه مخالفان میانه رو با ارتش سوریه را نیز بعید دانست.
در عین حال اقدامات نظامی در مناطق مرکزی و غربی سوریه که رژیم آتش بس در آنها در حال اجراست، آرام نگرفته است. بر اساس اطلاعات مرکز کنترل آتش بس روسیه و ترکیه در سوریه، تنها طی ۲۴ ساعت گذشته ۱۲ مورد نقض آتش بس در مناطق لاذقیه، حماء، دمشق، خمص، داریا و حلب ثبت شده است. ضمن اینکه ناظرین ترکیه موارد نقض را از سوی نیروهای دولتی سوریه هم اعلام کرده اند، ولی ناظرین روسی این مسئله را تایید نمی کنند.
ترکیه قصد دارد نقشههای خود را در سوریه پیاده کند
«نیزاویسیمایا گازیتا» می افزاید: در جریان تحولات سوریه، ترکیه بیش از پیش سعی دارد تا بر اساس خواست و اراده خویش دست به اقدام بزند. بعد از مذاکرات تلفنی “رجب طیب اردوغان” رئیس جمهوری ترکیه با دونالد ترامپ، آنکارا به یکباره حامی نظریه «ایجاد مناطق امن در سوریه» شده است. بر اساس آخرین اظهارات اردوغان، این مناطق می توانند در شمال سوریه که در حال حاضر نیروهای ترکیه در آنجا مستقر هستند، بوجود آید. البته رئیس جمهوری ترکیه قصد دارد اولا در این مناطق، رژیم پرواز ممنوع برقرار کند، یعنی در واقع کنترل آسمان شمال سوریه را در اختیار خود قرار دهد و در ثانی، مراکزی برای اسکان پناهجویان سوری ایجاد کند، یعنی شهرهای جدید در شمال سوریه بوجود آید. به گفته اردوغان، ترکیه حتی حاضر است از اقدامات برای ایجاد زیرساختارهای این شهرها، حمایت کند.
مقامات آگاه دیپلماتیک و نظامی به این روزنامه گفتهاند که روسیه مخالف این است که در خاک سوریه چنین مناطقی بوجود آید، بخصوص منطقه پرواز ممنوع که توسط دولت قانونی این کشور کنترل نشود. ولی ظاهرا بزودی این موضع گیری رئیس جمهوری ترکیه از سوی دیگر کشورها نیز مورد حمایت قرار بگیرد و مسکو بعید است بتواند بطور یکجانبه مانع از تصمیم گیری در این رابطه و یا تاثیرگذاری بر دیدگاه دونالد ترامپ در این خصوص شود.
البته روسیه قادر است فعالانه از دولت بشار اسد در سوریه حمایت کرده و برای موفقیت در آزادسازی شهر رقه و نابودی گروه تروریستی داعش، قبل از آمریکاییها تلاش بیشتری کند. برای رسیدن به این هدف نیز روسیه نیاز دارد تا گروههای نظامی خود در سوریه را بار دیگر تقویت کند.