چنین سخنان صریحی از جانب رئیس جمهوری آمریکا که امید مقامات مسکو برای تغییر مواضع واشنگتن در قبال بحران اوکراین و مسئله کریمه را از بین برد، بلافاصله چند ساعت بعد از سوی کاخ کرملین پاسخ داده شد. “دمیتری پسکوف” سخنگوی دفتر ریاست جمهوری روسیه در واکنش به این مسئله گفت که مقامات کرملین سعی می کنند با صبوری به دونالد ترامپ توضیح دهند که چرا مردم کریمه تصمیم گرفتند تا بخشی از خاک روسیه شوند.
علاوه بر این “شون اسپایسر” سخنگوی کاخ سفید نیز اعلام کرد که «رئیس جمهوری آمریکا از روسیه انتظار دارد تا اقداماتی برای تنش زدایی در اوضاع اوکراین و بازگرداندن کریمه به این کشور انجام دهد.» در مسکو توجه زیادی به این سخنان نشده بود.
برخی سیاستمداران روس روی این مسئله حساب کرده بودند که ترامپ تحریمها علیه روسیه در رابطه با پیوستن کریمه به این کشور و مداخله مسکو در اوضاع دونباس را لغو خواهد کردو حتی بر این باور بودند که رئیس جمهوری جدید آمریکا دیدگاه کاملا متفاوتی در این رابطه دارد، ولی تنها تحت فشار محافل ضدروسی نمی تواند اقدامی در این زمینه انجام دهد.
سخنگوی کرملین در تفسیر اظهارات اسپایسر در مورد موضع گیری دونالد ترامپ، تاکید کرد که مسئله «بازگشت کریمه» اصلا در دستور کار قرار نداشته و مسکو چنین مسئله ای را مورد مذاکره قرار نخواهد داد. پسکوف همچنین افزود که مواضع مسکو در این زمینه به رئیس جمهوری آمریکا و دیگر شرکای خارجی توضیح داده خواهد شد.
البته با توجه به اظهارنظر توییتری دونالد ترامپ، به نظر می رسد که وی نیازمند توضیحات مضاعفی برای درک واقعیات در مورد وضعیت شبه جزیره کریمه است.
تلاش سناتورهای آمریکایی برای دوری جستن از روسیه
روزنامه «کامرسانت» در ادامه می نویسد: گروهی از سناتورهای آمریکایی از هر دو جناح دموکرات و جمهوری خواه در تاریخ ۶ فوریه ابتکارعمل مشترکی را تهیه کردند تا بر اساس آن مانع از نزدیک شدن احتمالی دولت دونالد ترامپ به مسکو و ملایم شدن تحریمها علیه روسیه شوند. این پیش نویس با عنوان «قانون مربوط به ارزیابی روابط با روسیه» این امکان را برای کنگره آمریکا فراهم می کند تا هر تصمیم گیری که از سوی ترامپ در رابطه با لغو دستورات اجرایی صورت گرفته در دولت باراک اوباما در رابطه با روسیه اتخاذ شود، بدون تایید نمایندگان کنگره، امکان اجرایی پیدا نکند.
بدین ترتیب در مسکو به این نتیجه رسیدهاند که با توجه به تمایلات ضدروسی در کنگره آمریکا و احتمال «وتوی تصمیمات ترامپ»، تحریمهای آمریکا علیه روسیه برای مدتهای مدید به قوت خویش باقی خواهد ماند.
برکناری فلین و تغییر مواضع ترامپ
این روزنامه همچنین یادآور شده است که به عقیده کارشناسان غربی، ترامپ اکنون مواضع خویش در قبال روسیه را به دلیل جنجال بوجود آمده پیرامون مشاور امنیت ملی خود تغییر خواهد داد.
“ریچارد وایتس” مدیر مرکز تجزیه و تحلیل سیاسی-نظامی در موسسه هادسون آمریکا می گوید: «به نظر می رسد که موضع گیری قاطع ترامپ در مورد پیوستن شبه جزیره کریمه به روسیه، واکنش وی به برکناری مایکل فلین باشد، هرچند بجز ترامپ، برخی مقامات دولت وی پیش از این نیز گفته بودند که تحریمهای روسیه در رابطه با بحران اوکراین، همچنان به قوت خویش باقی خواهند ماند.»
کارشناس دیگری یادآور شده است که نه انتقاد رهبران کنگره و نه وخامت اوضاع در شرق اوکراین، باعث متقاعد شدن دونالد ترامپ در مورد اهمیت تحریمها علیه روسیه نشد، و تنها برکناری فلین، در این مورد کارساز شد. “جان هربست” مدیر مرکز اورآسیا در شورای آتلانتیک آمریکا گفته است: «این نخستین بار است که دولت جدید آمریکا چنین موضع گیری قاطع و صریحی را در مورد مسئله کریمه اتخاذ کرده است. ممکن است این اقدام کمی باعث آرامش مردم آمریکا شود. این احتمال هم وجود دارد که این آغاز درک واقعی تری در رابطه با سیاستهای مسکو و سیاست قاطع تر واشنگتن در این رابطه باشد.»