گروه پژوهش و تحلیل خبری ایرنا، سرخط اصلی خبرها و همچنین نوشته های سرمقاله نویسان و نویسندگانِ روزنامه های امروز شنبه ۱۴ اسفند ماه سال جاری را در حوزه های سیاسی و اقتصادی نگاهی انداخته و مهم ترین موضوع های مورد توجه این روزنامه ها را بررسی کرده است.
** نگاه روزنامه ها به مصوبه افزایش حقوق مدیران
مصوبه مجلس درباره سقف حقوق ۲۴ میلیونی مدیران و چهار گروه دیگر با هدف جلوگیری از خروج نخبگان از بدنه مدیریتی کشور واکنش های مختلفی را در پی داشت. برخی روزنامه ها در گزارش های امروز خود به این مصوبه واکنش نشان دادند.
روزنامه «ایران» زیر عنوان «دروغ های نجومی» درباره این مصوبه چنین توضیح داد: منتقدان «استثنا»های مصوبه مجلس پیرامون حقوق مدیران را «فراگیر» جلوه میدهند. ماده ۳۸ برنامه ششم توسعه تصریح میکرد که سقف مجموع پرداختی ماهانه مقامات و مدیران دو برابر حداکثر حقوق و مزایای کارکنان باشد اما شورای نگهبان به این مصوبه ایراد گرفت شورای نگهبان تعیین سقف و محدود کردن پرداختی مدیران را باعث خروج نخبگان از بدنه دولت دانست مجلس برای تأمین نظر شورای نگهبان، تصویب کرد شورای حقوق و دستمزد میتواند با پیشنهاد رؤسای قوا و وزیران یا معاونان رئیس جمهوری برای «مشاغل مدیریتی»، «مشاغل تخصصی»، «واحدهای عملیاتی» و «مناطق مرزی» و «محروم» استثنا قائل شده و تا ۶۰ درصد به حقوق گروه های ذکر شده اضافه شود مشروط برآنکه سقف دریافتی آنان از ۲۴ میلیون تومان بیشتر نشود سقف حقوق کلی مدیران همان ۱۴ میلیون (یعنی حداکثر دو برابر حداکثر حقوق و مزایای کارکنان) است و فقط در موارد استثنایی، دریافتی شمار اندکی از مدیران تا ۲۴ میلیون تومان خواهد رسید.
روزنامه «جهان صنعت» در یادداشتی با عنوان «تاملی در عدالت دستمزدی» عنوان کرد: مصوبه مجلس برای سقف حقوق ۲۴ میلیون تومانی ماهانه مدیران به بهانه عدم خروج نخبگان از کشور بار دیگر چهره تبعیض و بیعدالتی در نظام پرداختهای مزدی در کشور را نمایان کرد. اگرچه نمیتوان منکر خدمات شایسته مدیران کشور در عرصههای مختلف بود اما اینکه تنها ما به دستمزد مدیران به صورت یکجانبه نظر داشته باشیم و از حقوق و مزایای سایر اقشار جامعه از جمله قشر خدوم و زحمتکش کارگری غافل بمانیم، شایسته نظام جمهوری اسلامی نیست. در حال حاضر حداقل دستمزد کارگران رقم پایه ۸۳۰ هزار تومان است که مشاهده میشود اختلاف درآمدی مدیران کشور براساس مصوبه مجلسیان با قشر کارگری حدود ۳۰ برابر است.
این روزنامه افزود: بیانصافی است که به خدمات مدیران تنها توجه داشته باشیم و خدمات کارگران را به بوته فراموشی بسپاریم! در هیاهوی تعیین سبد معیشت و دستمزد کارگران در پایان سال که افزایش چند برابری رقم مزد پایه برای کارفرمایان قطعا سنگین است، انتظار همگان، حمایت دولتیان از کارگران و کمک حمایتی به کارفرمایان برای بالا بردن دستمزد کارگران است نه آنکه دستمزد مدیران را چند قبضه بالا ببریم و حامیشان باشیم و کارگران را تنها بگذاریم!
روزنامه «خراسان» به واکنش برخی نمایندگان مجلس به این مصوبه اشاره کرد و نوشت: احمد امیرآبادی فراهانی عضو هیئت رئیسه مجلس، در مخالفت با این مصوبه گفت که ۲۴ میلیون تومان در مقایسه با حقوق ۸۰۰ هزار تومانی کارگران یا حقوق یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومانی معلمان، حقوق نجومی به شمار میرود و برای جامعه قابل قبول نیست.
در این زمینه، روزنامه «جوان» مدعی شد: ماجرای انتشار فیشهای نجومی تعدادی از مدیران گویا فقط یک افشاگری با هدف جا به جایی برخی از مدیران بود؛ این در حالی است که افکار عمومی به اشتباه تصور کرد که هدف از این اقدام «شفافسازی» است. در همین حال در شرایطی که ۳میلیون بیکار، ۴میلیون در حال فراغت از تحصیلات دانشگاهی و میلیونها کارگر و کارمند حداقل دستمزدبگیر در ایران داریم، مجلس شورای اسلامی با هدف ساماندهی دستمزدهای نجومی در مصوبهای مجوز اختلاف دهها برابری دستمزد مدیران با حداقل دستمزد بگیران را صادر کرد.
روزنامه «سیاست روز» با طرح این پرسش که «چرا مجلس به حقوق ۲۴ میلیونی مدیران مهر تایید زد؟» عنوان کرد: تناسب حقوق و دستمزد مدیران دولتی با میزان درآمد دهکهای متوسط اجتماعی، از ملزومات توسعه و عدالت اجتماعی در همه جای دنیا محسوب میشود. …در این زمینه مردم کشورمان میگویند که این میزان دریافتی هیچ تناسبی با زحمت کار این مدیران ندارد. مدیری که صرفا دستور میدهد و کار اجرایی هم نمیکند و از پرستیژ خاص مدیریت نیز برخوردار است چرا باید چندین برابر یک کارگر که از صبح تا شب زحمت میکشد دریافت کند.
** حاشیه سازی منتقدان از ماجرای درگیری لفظی وزیر بهداشت در ایلام
انتشار فیلم ۱۰ ثانیه ای از درگیری لفظی «سیدحسن قاضی زاده هاشمی» وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با فرماندار شهر بدره در استان ایلام به سرعت دستاویز شماری از منتقدان برای حمله به دولت قرار گرفت. این در حالی بود که وزیر بهداشت از فرماندار بدره طی تماسی تلفنی عذرخواهی کرد. برخی روزنامه ها به نقد مخالفان دولت پرداختند.
روزنامه «ابتکار» در خبری به دلجویی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اشاره و عنوان کرد: وزیر بهداشت صبح جمعه پیش از ترک استان ایلام، در تماس تلفنی با فرماندار بدره از او بابت اتفاقات رخ داده عذرخواهی و دلجویی کرد و فرماندار بدره نیز ضمن ابراز ارادت به دولت و وزیر بهداشت از اتفاقات پیش آمده عذرخواهی کرد.
روزنامه «آفتاب یزد» در سرمقاله امروز خود از بازتاب سریع این فیلم کوتاه در فضای مجازی و کانال های خبری سخن گفت و آورد: رسانه های اصولگرا که می بایست با جست وجو، تحلیل و تفسیر فراوان موضوعات جاری کشور را به چوبی برای نوازش دولت مبدل کنند؛ بدون دردسر و یکهویی صاحب فیلم مستندی برای تخریب دولت روحانی شدند.
این روزنامه افزود: در مطالب عنوان شده رسانه های مخالفت دولت یک نکته به شدت نمایان بود و آن اینکه نماینده دولت به فرماندار بدره به دلیل مطالبات مردمی حمله کرده است. در اینکه وزیر بهداشت نماینده دولت روحانی در امور بهداشت است هیچ شکی نداریم اما اینکه طی چه فرآیندی فرماندار شهرستان بدره خارج از دایره دولت قرار گرفته امری عجیب و قابل توجه است.
روزنامه «قانون» در گزارش خود با نقد بزرگنمایی منتقدان از بگومگوی وزیر بهداشت با فرماندار بدره، نگاشت: ۱۰ ثانیه فیلم بریده شده از بگو مگوی وزیر بهداشت و فرماندار بدره، دهها و صدها واکنش در فضای مجازی را به همراه داشت که شاخصه مشترک همه آنها یک چیز بود: بزرگنمایی! اگرچه شاید همین بزرگنمایی و واکنشهای مردم عاملی بر عذرخواهی سریع الوقوع وزیر از فرماندار یک شهر دور افتاده شد اما واکنشهای بدون تحقیق و زودهنگام نسبت به موضوعات روز جامعه که توام با قضاوت نیز هست را بسیار قابل تامل میکند. موضوع بیاحترامی یک وزیر به یک فرماندار اگرچه غیر قابل پذیرش، محکوم و شایسته برخورد است، اما قضاوتهای بدون تحقیق که همزمان با رشد اثر گذاری فضای مجازی در زندگی روزمره نیز رشد کرده است، نشان از پرورش آسیب «قضاوت عجولانه» در جامعه دارد.
این روزنامه افزود: بزرگ نمایی که برخی، آن را ناشی از بزرگنمایی فعالیتهای خود وزیر در چهارسال گذشته میدانند که طی آن، موضوعات کوچک خدمت در حوزه بهداشت، بسیار بزرگ نشان داده شد. هرچند قابل کتمان نیست که در میان وزارتخانههای مختلف دولت نیز در سالهای گذشته اقدامات در حوزه بهداشت و درمان، بیش از همه به چشم آمد و توانست رضایتی نسبی میان مردم ایجاد کند اما با این حال هنوز زخم های کهنه بسیاری در حوزه بهداشت و درمان وجود دارد.
** رسوایی تازه برای ترامپ
در تازه ترین گزارش ها از نقش روسیه در پیروزی «دونالد ترامپ» رییس جمهوری آمریکا، «جف سشنز» وزیر دادگستری ترامپ به دو بار ملاقات سفیر روسیه در آمریکا پیش از انتخابات ریاست جمهوری این کشور متهم شده است. شماری از روزنامه ها به این موضوع پرداختند.
روزنامه «شروع» گزارش نخست خود را به این موضوع اختصاص داد و نوشت: پس از استعفای اخیر «مایکل فلین» مشاور سابق امنیت ملی کابینه ترامپ به دلیل افشای ارتباطات پنهانی او با سفیر روسیه در آمریکا، ابعاد جدیدی از پرونده ارتباطات پنهانی نزدیکان و تیم سیاسی ترامپ با روسیه در حال فاش شدن است.
به گزارش این روزنامه، سشنز وزیر دادگستری آمریکا و از اعضای نزدیک به ترامپ سال گذشته میلادی یعنی همزمان با روند تبلیغات انتخاباتی دو بار با سفیر روسیه در آمریکا دیداد کرده است. هنوز چند و چون این ملاقات ها و موضوعات مطرح شده در آن ها اعلام نشده است.
«سریال رسوایی در کابینه ترامپ» عنوان گزارش «تعادل» بود که در آن آمده است: رسواییهای دولت نوپای دونالد ترامپ پایان ندارد. پس از افشای ارتباط جف سشنز، دادستان کل امریکا با روسیه، وی اعلام کرده که نظارتی بر تحقیقات مربوط به تماس ستاد انتخاباتی دونالد ترامپ با روسیه(روسیهگیت) نخواهد داشت. پس از مایکل فلین مشاور امنیت ملی، جف سشنز دومین مقام بلندپایه دولت دونالد ترامپ است که در دو ماه گذشته متهم به تماس با روسیه میشود. نشریه ایندیپندنت با اشاره به هرج و مرج بیپایان دولت ترامپ هشدار داده که این شرایط میتواند آغازی بر پایان کار رییسجمهوری ایالات متحده باشد.