افق نیوز/ انوشیروان محسنی بندپی در نشست خبری امروز خود که به مناسبت هفته دولت در محل سازمان بهزیستی کشور برگزار شد به اهم اقدامات این سازمان در دولت یازدهم پرداخت و افزود: نهادینه کردن روشهای علمی و تخصصی در وظایف محوله مهمترین اقدام بهزیستی در دولت تدبیر و امید و همچنین دولت دوازدهم است، زیرا نه آنقدر زمان داریم که آزمون و خطا کنیم و نه آنقدر منابع مالی داریم که برای طرحهای بی نتیجه هزینه کنیم.
وی ادامه داد: به همین ترتیب توسعه پیشگیری و ارتقاء آگاهیهای جامعه و اقدامات پیشگیرانه از بروز و شیوع آسیبهای اجتماعی و معلولیتها خط مشی بهزیستی است.
غربالگری شنوایی ۸۵ درصد نوزادان در سال اول تولد
رئیس سازمان بهزیستی کشور در ادامه به انجام طرحهای غربالگری از سوی این سازمان اشاره کرد و گفت: بر اساس آمار ۷۶ درصد کسانی که متولد میشوند در همان سال اول توسط بهزیستی غربالگری شنوایی میشوند. به این ترتیب با احتساب نوزادانی که در بیمارستانهای خصوصی متولد شده و برای آنها نیز این خدمات انجام میشود، پیش بینی میکنیم بیش از ۸۵ درصد نوزادان در سال اول تولد خود غربالگری شنوایی شوند.
بندپی در خصوص غربالگریهای بینایی نیز گفت: در زمینه غربالگریهای بینایی و تنبلی چشم نیز در سال ۹۵، سه میلیون و ۲۰۰ هزار کودک را مورد غربالگری قرار دادیم زیرا یکی از علل کم بینایی و نابینایی افراد در بزرگسالی همین تنبلی چشم است.
وی افزود: معتقدم بیش از هر چیز باید خانوادهها را نسبت به مسائل ژنتیکی و اهمیت آن آگاه کنیم، زیرا با آگاهی بخشی و مداخلات به هنگام در این زمینه میتوانیم از معلول زاییهای ناشی از مشکلات ژنتیکی در کشور جلوگیری کنیم.
رئیس سازمان بهزیستی کشور در ادامه به توجه و شناسایی «ژنهای محیط» نیز اشاره کرد و گفت: برای مثال روستای نقاب در شهرستان درمیان خراسان جنوبی که در مرز ایران و افغانستان قرار گرفته است. معلول زایی در آنجا بیش از ۲۰ درصد است و به همین دلیل با توجه به این مسئله توانستیم در بیرجند یک مرکز ژنتیکی را افتتاح کرده و توصیه کردیم تمام افراد آن روستا که فاقد توان مالی هستند برای انجام خدمات ژنتیکی به صورت رایگان و تحت پوشش بهزیستی به این مرکز مراجعه کنند.
غربالگری اوتیسم با جدیت پیگیری میشود
به گفته بندپی غربالگری اوتیسم نیز با جدیت توسط سازمان بهزیستی کشور پیگیری شده و این پیگیریها استمرار خواهد یافت.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: چنانچه فردی در اثر مسائل ژنتیکی معلول نشده باشد، بلکه حوادث و یا عوامل دیگر عامل معلولیت وی باشند باید ارائه خدمات متناسب و مداخلات به هنگام به آنها را در دستور کار خود قرار دهیم زیرا این حمایتها منجر به توانمندسازی این افراد خواهد شد.
رئیس سازمان بهزیستی کشور در ادامه عنوان کرد: در حال حاضر با کشورهایی همچون آلمان، سوئد و … تفاهمنامههایی داریم به طوریکه متخصصین توانبخشی این کشورها در مراکز توانبخشی ما کلاسهایی را برگزار کرده و آموزشهایی را میدهند. علاوه بر آن با کمک این کشورها توانستهایم بازگشت معلولیت به چرخه اشتغال را نیز در کشور ایجاد کنیم.
بندپی در ادامه به طرح بزرگ اجتماعی «نماد» (نظام مراقبتهای اجتماعی دانش آموزان) اشاره کرد و گفت: در این طرح برای نخستین بار ۹ وزارتخانه و سازمان پای کار آمدند که تدوین محتوا، برون سپاری و نظارت این طرح بر عهده سازمان بهزیستی کشور قرار دارد.
وی ادامه داد: به همین ترتیب برای چهار گروه مخاطب (دانش آموزان، مربیان، والدین و کارشناسان) این طرح بستههای مددکاری تدوین و تهیه کردهایم. این در حالیست که ۳۲ بسته حمایتهای اجتماعی و روانی نیز توسط بهزیستی برای اثربخشی هر چه بهتر این طرح تدوین شده است.
رئیس سازمان بهزیستی کشور افزود: نباید از طرح نماد انتظار کوتاه مدت داشته باشیم. زیرا برای این طرح یک افق درازمدت متصور شدهایم به طوریکه اگر ارتقای خدمات اجتماعی و روانی دانش آموزان و همچنین افزایش سطح اجتماع پذیری و نقدپذیری آنان را تقویت کنیم و در واقع دانش آموزانمان را از بمباران آموزشی فاصله داده و از غفلت انسانیت در آموزشهای آنان دوری کنیم میتوانیم شاهد اثرات مثبتی در روند تربیتی نسل حاضر باشیم.
بندپی ادامه داد: در حال حاضر طی طرح نماد به جز آموزشهای درسی رسمی، توانمندیهای رفتاری، روانی و اجتماعی دانش آموزان را در دستور کار خود داریم.
۴۷ درصد طلاقها در پنج سال اول زندگی رخ میدهد
آغاز طرح «ثبت الکترونیکی طلاق» در ۱۱ استان در هفته جاری
وی در خصوص اهمیت پیشگیری از طلاق و اجرای طرحهای مرتبط با آن نیز عنوان کرد: آموزشهای پیش از ازدواج را در شهر یزد پایلوت کرده و به انجام رساندیم. این در حالیست که در شهر مشهد نیز ثبت الکترونیکی طلاق را پایلوت و انجام دادیم که همه آنها در زمینه پیشگیری از طلاق بوده و این طرحها با جدیت در بهزیستی دنبال خواهند شد و به دنبال توسعه و تعمیم آنها به کل کشور هستیم.
رئیس سازمان بهزیستی کشور تصریح کرد: پس از پایلوت طرح ثبت الکترونیکی طلاق در شهر مشهد مقدس شاهد آن بودیم که ۸٫۱ درصد طلاقها در این شهر کاهش یافت و ۳۰ درصد از مراجعات به دادگاه نیز در این شهر کاهش پیدا کرد.
بندپی ادامه داد: به طور کلی ۴۷ درصد طلاقها در پنج سال اول زندگی رخ میدهد که با مداخلات علمی، تخصصی و به هنگام میتوانیم این مسئله را مدیریت کنیم. به همین دلیل در هفته جاری «طرح ثبت الکترونیکی طلاق» در ۱۱ استان کشور آغاز خواهد شد.
رونمایی از بسته حمایتهای اجتماعی روانی از کودکان کار تا ۱۵ شهریور
وی در خصوص کودکان کار و خیابان نیز اظهار کرد: تا ۱۵ شهریور ماه سال جاری از «بسته حمایتهای اجتماعی و روانی از کودکان کار» رونمایی خواهیم کرد تا پس از آن چهره شهرها نیز از این کودکان مظلوم و معصوم که مورد سوء استفاده برخی از افراد سودجو قرار گرفته است پاک شود.
رئیس سازمان بهزیستی کشور در این خصوص تصریح کرد: در بسته حمایتهای اجتماعی و روانی از کودکان کار که تا ۱۵ شهریور ماه نهایی خواهد شد با قوه قضاییه همکاریهایی را داشتیم و درخواست کردهایم تا کودکانی که سه بار طی طرحهای ساماندهی به مراکز بهزیستی ارجاع داده و مجددا به خانواده تحویل داده میشوند بعد از سه بار خانواده را خلع ید کرده (سرپرستی را از خانواده صلب کنیم) یا حداقل به طور موقت سرپرستی را از آنها بگیریم و این کودکان را به مراکز بهزیستی وارد کنیم.
بندپی ادامه داد: این در حالیست که برخی از خانوادهها به علت فقدان مالی مجبور به آن میشوند که کودکانشان را به کار اجباری وادارند که در حال حاضر هر دو نهاد حمایتی بهزیستی و کمیته امداد آماده ارائه کمکهای مالی به این خانوادهها است.
وی خاطرنشان کرد: تا پیش از این، این حمایتها وجود نداشت زیرا خانوادهها هم اغلب تمایلی به دریافت این حمایتهای مالی از سوی سازمانهای حمایتی نداشتند. زیرا معمولا کودک یا پدر آنها توسط فرد دیگری اجیر میشدند اما در طی اجرای این طرح با پیگیری خدمات مددکاری نسبت به حل این معضل اقدام خواهیم کرد. زیرا وقتی مادر و پدر بدانند که در صورت تکرار این عمل خلع ید خواهند شد از ادامه کار جلوگیری خواهند کرد.
رئیس سازمان بهزیستی کشور افزود: در بسته حمایتهای اجتماعی و روانی از کودکان کار، پذیرش، برگزاری کلاسهای آموزشی، مددکاری، مشاوره با کودک و والدین و … پیگیری خواهد شد.
بندپی همچنین خبر داد: از نیمه دوم شهریور ماه همزمان با رونمایی از بسته حمایتهای اجتماعی و روانی از کودکان کار، ساماندهی این کودکان نیز آغاز خواهد شد.
۶۰ درصد کودکان کار ایرانی نیستند
وی همچنین خاطرنشان کرد: نباید فراموش کنیم که ۶۰ درصد این کودکان اتباع (پاکستانی، عراقی، افغانستانی و …) هستند. بنابراین باید اقدام مناسب برای این گروه حتی آنهایی که دارای گذرنامههای قانونی هستند صورت گیرد.
به گفته بندپی، تعداد دختران کار و خیابان از تعداد پسران کمتر است.
واگذاری نوزادان متولد شده از مادران معتاد به بهزیستی
رئیس سازمان بهزیستی کشور در خصوص خرید و فروش کودکان نیز اظهار کرد: معتقدم میزان خرید و فروش کودکان در کشور آنقدر کم است که نمیتوان به آن پرداخت. این در حالیست که چنانچه کودکی در بیمارستان و در داخل نظام سلامت به دنیا آید بر اساس تفاهمنامهای که با وزارت بهداشت داشتهایم بلافاصله پس از تشخیص اعتیاد مادر نوزاد، کودک به بهزیستی واگذار خواهد شد.
بندپی در خصوص مراکز مهدهای کودک نیز گفت: هم اکنون ۱۷ هزار مرکز مهد کودک تحت نظارت و مراقبت سازمان بهزیستی هستند. این در حالیست که در استانهای محروم ارائه یک وعده غذای گرم به کودکان حاضر در این مراکز را اجرایی کردیم.
وی ادامه داد: پیش بینی میکنیم با شروع سال تحصیلی جدید بیش از ۷۰۰ هزار کودک به مراکز مهدهای کودک تحت نظارت سازمان بهزیستی وارد شوند. این در حالیست که در کنار مسائل آموزشی تغذیه و رشد این کودکان نیز برای ما اهمیت بسیار زیادی دارد و رشد و تکامل همه جانبه کودکان حاضر در این مراکز را با جدیت پیگیری میکنیم.
شهریه مهدهای کودک به ازای هر ستاره ۱۰ درصد افزایش مییابد
رئیس سازمان بهزیستی کشور در خصوص شهریه مهدهای کودک نیز گفت: شهریه مهدکودکها به تناسب درجه بندی آنها از ۱۰۰ تا ۴۰۰ هزار تومان است. این در حالیست که بر اساس کیفیت، این مراکز آنها دارای ستاره میشوند که نشانه کیفیت آنهاست و به ازای هر ستاره ۱۰ درصد شهریه آنها افزایش خواهد یافت.
به گفته بندپی افراد و والدین میتوانند انتقادات، شکایات و پیشنهادات خود را در خصوص مهدهای کودک با سامانه ۳۰۰۰۰۱۲۳۳۳ در میان گذاشته و به بهزیستی اطلاع دهند.
وی در ادامه عنوان کرد: بهزیستی اهتمام ویژهای بر کنترل و مهار آسیبهای اجتماعی که در برنامه ششم توسعه به آن توجه ویژه شده است، دارد. به طوریکه بر اساس برنامه ششم توسعه سلامت اجتماعی در کنار سلامت جسمی برای اولین بار از حلقه مفقوده سیاستگذاریهای کشور خارج و به آن توجه شده و سازمان بهزیستی نیز بر اساس برنامه ششم توسعه متولی سلامت اجتماعی است.
رئیس سازمان بهزیستی کشور در ادامه خاطرنشان کرد: مجموعه شرایط باعث شده است تا امیدوار باشیم که میتوانیم طی برنامه ششم توسعه شاهد توقف سیر صعودی آسیبهای اجتماعی در یک برنامه میان مدتتر و شاهد کاهش سیر نزولی این آسیبها در کشور باشیم.
وی در خصوص ساماندهی معتادان متجاهر نیز گفت: دو سال فکر کردیم و با صاحبنظران این مسئله را بررسی کردیم و به این جمع بندی رسیدیم که روشهای قبلی کارساز نیست و با روشهایی چون تنبیه بدنی و … نمیتوانیم شاهد کاهش اعتیاد و یا کاهش تعداد معتادین متجاهر در کشور باشیم. به این ترتیب درمانهای اجتماع مدار را در پروتکلهای خود قرار داده و اجرای آنها را در دستور کار خود گذاشتهایم.
رئیس سازمان بهزیستی کشور ادامه داد: بر اساس درمانهای اجتماع مدار نگهداری معتادان در مراکز را به بیش از شش ماه رساندهایم. این در حالیست که طی چند ماه اخیر تعداد مراکز TC کشور از ۱۹ به ۳۰ مرکز رسیده است.
به گفته بندپی، تاسیس و راه اندازی مراکز ویژه زنان معتاد و کودکان نیز توسط بهزیستی راه اندازی شده است و توسعه آنها نیز در دستور کار است.
خراسان جنوبی، محرومترین منطقه ایران
وی ادامه داد: طی مدت فعالیت خود در سازمان بهزیستی سفرهای زیادی رفتهام اما استان خراسان جنوبی را محرومترین منطقه ایران میدانم. به طوریکه آنجا دشت پهناوری است که با مشکلات معیشتی متعدد همراه است و علاوه بر آن مشکلاتی همچون معلول زایی هم دارد.
رئیس سازمان بهزیستی کشور افزود: به همین منظور همایش مشارکتهای اجتماعی سازمان بهزیستی را در این استان برگزار خواهیم کرد و همچنین آنکه افزایش کمکهای موردی، افزایش پرداخت حق مسکن و … را نیز در این استان و یا سایر استانهای محروم کشور خواهیم داشت.
به گفته بندپی شش درصد از جمعیت تحت پوشش سازمان بهزیستی در استان خراسان جنوبی معلول هستند. این در حالیست که به تناسب محرومیت و معلولیت این استان یا سایر استانهای محروم دیگر نتوانستیم خدمات ارائه دهیم که در راستای تحقق عدالت اجتماعی افزایش خدمات در این مناطق را در دستور کار داریم.
وی ادامه داد: هم اکنون ۱۰۰ هزار و ۲۷۹ نفر در خراسان جنوبی تحت پوشش بهزیستی هستند. این در حالیست که شیوع معلولیتها در این استان ۲٫۸ درصد است و شیوع اعتیاد نیز به شش درصد میرسد که بیش از میانگین کشوری است.
رئیس سازمان بهزیستی کشور همچنین از افزایش حضور زنان در پستهای مدیریتی سازمان بهزیستی کشور خبر داد و گفت: از ظرفیتها فارغ از جنسیت به منظور تحرک و پویایی سازمان بهزیستی استفاده خواهیم کرد.
بندپی در خصوص هزینههای نگهداری جمعیت تحت پوشش خود در مراکز نیز عنوان کرد: هم اکنون سازمان بهزیستی کشور ۳۵۰ هزار تومان برای کودکان حاضر در مراکز شبه خانواده پرداخت میکند، این در حالیست که برای مراکز سالمندی و توانبخشی نیز ۶۰۰ هزار تومان یارانه پرداخت میکنیم.
به گفته وی مددجویانی که توان پرداخت هزینههای خود را نداشته باشند با حکم قوه قضاییه به صورت رایگان نگهداری خواهند شد.