به گزارش افق نیوز، «جان کربی» تحلیلگر امنیت ملی و بازنشسته نیروی دریایی آمریکا که بعنوان سخنگوی وزارتخانههای خارجه و دفاع آمریکا در دولت «باراک اوباما» رئیسجمهور سابق آمریکا فعالیت داشت، طی یادداشتی در پایگاه اینترنتی شبکه آمریکایی «سی ان ان» تصریح کرد که «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا به طور قطع هیچ دلیلی برای لغو برجام ندارد.
وی ادامه داد که ترامپ می بایست به توصیههای ژنرالهای خود گوش فرا دهد و همچنان توافق هستهای ایران و ۱+۵ (آمریکا، انگلیس، فرانسه،روسیه، چین بعلاوه آلمان) را حفظ کند.
سخنگوی سابق وزارت خارجه آمریکا درباره پیامدهای از بین بردن برجام گفت: «کنارهگیری کردن در شرایط کنونی از برجام، بر اعتبار آمریکا تأثیر میگذارد و پیام راهبردی اشتباهی را ابلاغ میکند».
در این یادداشت آمده است، در جلسه استماع روز سهشنبه کمیته نیروهای مسلح سنا، معتبرترین و متفکرترین عضو تیم امنیت ملی ترامپ که رفتار بسیار سنجیدهای دارد، گفت که معتقد است برجام به بهترین شکل در راستای منافع آمریکا است.
وی ادامه داد، این ژنرال، «جیمز متیس» همان وزیر دفاع آمریکا بود.
کربی اینگونه نوشت، اگر این جلسه را از دست دادید، این حرفهایی است که در آن زده شد:
سناتور «آنگوس کینگ» اینگونه گفت: «آیا معتقدید که باقی ماندن در برجام در حال حاضر در راستای منافع امنیتی ما است؟ این یک سؤالی است که جواب آن آری یا خیر است».
متیس پاسخ داد: «بله سناتور، هست».
کربی ادامه داد، مردی که مسئول تضمین آمادگی نظامی ما برای دفاع از کشور است، به وضوح گفت که معتقد است که یک راه برای تحقق این هدف، حفظ برجام است.
بر اساس این گزارش، ژنرال «جوزف دانفورد» رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح آمریکا نیز در تصدیق حرفهای متیس گفت که ایران توافق هستهای را نقض نکرده است و برجام «گسترش توانمندی هستهای ایران را به تعویق انداخته است».
این مقام سابق دولت اوباما ادامه داد که برجام ایران را به تعهدات دائمی مبنی بر اینکه هرگز تسلیحات هسته ای را دنبال نکند، متعهد کرده است. این مسئله صحت دارد که محدودیتهای خاصی بعد از یک بازه زمانی برای ایران تسهیل میشود اما نظام بازرسی ها تا ابد برجای خود باقی است و اگر ایران برای تقلب کردن تلاش کند، ما از آن مطلع میشویم و تمامی تحریمهای هستهای که لغو شده بود، مجدداً برجای اول خود بازمیگردد.
در این یادداشت نوشته شده است، هفته گذشته، دانفورد، همچنین به سناتورها گفت که درباره تأثیری که کنارهگیری آمریکا از برجام بر اعتبار واشنگتن خواهد گذاشت نگران است.
کربی ادامه داد، دانفورد در جملاتی که احتمالاً اشاراتی به کره شمالی دارد، گفت:«برای من قابل فهم و توجیه است که پایبندی ما به توافقاتی که امضا کردیم تا زمانیکه نقضی صورت نگرفته است، بر تمایل دیگران برای امضای توافقات تأثیر خواهد گذاشت».
وی توضیح داد، دانفورد در واقع احساسات ماه گذشته ژنرال «جان هیتن» فرمانده فرماندهی راهبردی آمریکا را منعکس کرد که به مخاطبان اندیشکده «هادسن» گفته بود، وقتی ایالات متحده آمریکا، توافقی را امضا میکند، «وظیفه ما پایبندی به مفاد آن توافق است».
کربی سپس اینگونه گفت، سخت است که با وجود تمامی این موارد و گفتههای رهبران ارشد نظامی وی، ترامپ بتواند از این توافق خارج شود یا حتی حاضر نشود هفته آینده پایبندی ایران را به برجام تأیید کند.
کربی نوشت، ما هماکنون شاهد گزارشاتی هستیم مبنی بر اینکه ترامپ در تلاش است به نوعی تقسیم وظایف کند و به موجب آن حاضر نشود پایبندی ایران به برجام را تأیید کند و قصد دارد تصمیمگیری درباره وضع یا عدم وضع تحریمها علیه ایران را به کنگره محول کند.
وی ادامه داد، این مصداق سناریوی «هم خدا را میخواهد و هم خرما را میخواهد» است که به طور قطع که حس خوبی به رئیسجمهور آمریکا میدهد اما به یک توافق واقعی پایان میدهد.
سخنگوی سابق وزارت خارجه آمریکا گفت، ترامپ به طور قطع معتقد است که باید کاری کند اما آن کار نباید انجام شود. آژانس بینالمللی انرژی اتمی که یک هیأت بین المللی است و طبق مفاد برجام مسئولیت تأیید پایبندی ایران به توافق را دارد، تاکنون در تمامی گزارشات سه ماهه خود، وظیفهاش را انجام داده است.
کربی ادامه داد که تصمیم ترامپ برای عدم تأیید پایبندی ایران به برجام در واقع در تناقض با عقاید و نظرات ژنرالهای خود وی میباشد.
وی در بخشی از گزارش خود نوشت که امیدواریم که ترامپ این مسائل را به ذهن بسپارد که هیچ مشکلی در خاورمیانه با یک ایران مسلح به سلاحهای هستهای آسانتر نمیشود. این توافق در واقع همان کاری را که میبایست انجام داده است. راههای زیادی برای رسیدگی به دیگر اقدامات اشتباه ایران وجود دارد.
این تحریمهای هستهای بود که ایران را به میز مذاکره آورد و اگر به صورت یکجانبه و بدون دلیل این تحریم ها را بازگردانیم، آمریکا و نه ایران به برجام پایبند نبوده است و این خارج از کنوانسیون بین المللی است و این پیام القا میشود که ما نه شریک قابل اعتمادی هستیم و نه اعتبار داریم.
وی در پایان یادداشت خود نوشت، زمان آن است که پیام راهبردی درستی را ابلاغ کنیم. زمان آن رسیده که دست از استدلال کردن درباره برجام دست برداریم. زمان آن رسیده که ترامپ به حرف ژنرالهای خود گوش دهد.