به گزارش افق نیوز، نخستین سفر خارجی رئیس جمهور ازبکستان به ترکمنستان، برگزاری نشست وزرای خارجه کشورهای همسود در تاشکند، سفر میرضیایف به مسکو، میزبانی تاشکند از کارشناسان منابع آب آسیای مرکزی و افغانستان، برگزاری دوازدهمین نشست کارشناسان سازمان همکاری شانگهای در تاشکند و راه اندازی پرواز «تاشکند- تامچی» (اسیقکول)» از مهمترین رویدادهای ازبکستان در سال ۲۰۱۷ میلادی است.
نخستین سفر خارجی رئیس جمهور ازبکستان به ترکمنستان
«شوکت میرضیایف» رئیس جمهور ازبکستان نخستین سفر خارجی خود را بنا به دعوت «قربانقلیبردیمحمداف» رئیس جمهور ترکمنستان در تاریخ ۶ و ۷ مارس سال ۲۰۱۷ میلادی (۱۶ و ۱۷ اسفند ماه سال ۱۳۹۵) به «عشقآباد»انجام داد.
در چارچوب این سفر روسای جمهور ۲ کشور مسائل توسعه بیش از پیش روابط ازبکستان و ترکمنستان را بررسی و در مورد مسائل منطقهای مورد علاقه تبادل نظر کردند.
بر اساس گزارش وزارت اقتصاد ازبکستان، هم اکنون در این کشور ۷ شرکت مشترک با سرمایه سرمایه گذاران ترکمنستان در زمینههای ارائه خدمات ساختمانی و تولید مصالح ساختمانی فعالیت میکنند. در عشقآباد نیز ۶ شرکت مشترک با سرمایه ازبکستان فعالیت می کنند.
ازبکستان به ترکمنستان فرآورده های صنایع شیمی، مصالح ساختمانی، لوازم برقی، فلزات، تجهیزات و وسایل نقلیه صادر و از ترکمنستان فرآورده های نفتی، محصولات صنایع شیمیایی و سبک، کشاورزی، تجهیزات فنی، پلاستیک و دیگر کالاها وارد میکند.
مبادلات ازبکستان و ترکمنستان در ۸ ماه سال ۲۰۱۶ میلادی در حدود ۱۷۷ میلیون دلار بوده است.
نشست وزرای خارجه کشورهای همسود در تاشکند
نشست شورای وزرای امور خارجه کشورهای مستقل مشترکالمنافع در تاریخ ۷ آوریل سال ۲۰۱۷ میلادی (۱۸ فروردین ماه سال ۱۳۹۶) در کاخ انجمنهای بینالمللی شهر تاشکند پایتخت ازبکستان برگزار شد.
«سرگی لبداف» دبیر اجرایی سازمان کشورهای مستقل مشترکالمنافع، «ادوارد نعلبندیان» وزیر امور خارجه ارمنستان، «ولادیمیر ماکی» وزیر امور خارجه بلاروس، «غیرت عبدالرحماناف» وزیر امور خارجه قزاقستان، «ارلان عبدلدایف» وزیر امور خارجه قرقیزستان، «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه، «سراجالدیناصلاف» وزیر امور خارجه تاجیکستان، «عبدالعزیز کاملاف» وزیر امور خارجه ازبکستان، «خلف خلفاف» معاون وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان، «لیلیان داری» معاون وزیر امور خارجه مولداوی و «وفا حاجییف» معاون وزیر امور خارجه ترکمنستان در این نشست حضور داشتند.
مقامات مذکور در این نشست که به ریاست روسیه برگزار شد، چشمانداز گسترش بیش از پیش همکاریهای متقابل در ابعاد مختلف فعالیت سازمانها، افزایش نقش و جایگاه آن در امور بینالمللی و منطقهای را مورد بررسی قرار دادند.
طرفین در این نشست در مورد تحکیم امنیت و ثبات منطقهای، تعمیق همکاریهای اقتصادی و بازرگانی، فرهنگی، انسانی و همچنین تامین رشد پایدار کشورهای شرکتکننده کشورهای مستقل مشترکالمنافع تبادل نظر کردند.
بر اساس دستور کار این نشست، وزرای امور خارجه کشورهای شرکتکننده کشورهای مستقل مشترکالمنافع ۱۵ سند را مورد بررسی قرار داده که ۹ سند از بین این اسناد جهت بررسی به شورای روسای جمهور و شورای نخست وزیران کشورهای عضو در ماه اکتبر و ماه می ارجاع شد.
این اسناد شامل مسائل همکاریهای متقابل کشورهای همسود در زمینههای سیاست خارجی، حقوقی، فرهنگی، انسانی و دیگر حوزهها است.
شرکتکنندگان همچنین در این نشست بیانیهای در مورد مبارزه با گسترش تبعیض بین ادیان را به تصویب رساندند.
سفر«میرضیایف» به روسیه
«شوکت میرضیایف» رئیس جمهور ازبکستان بنابه دعوت «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه در تاریخ ۴ و ۵ آوریل سال ۲۰۱۷ میلادی (۱۵و ۱۶ فروردین ماه سال ۱۳۹۶) با سفر رسمی به مسکو سفر کرد.
میرضیایف در این سفر با رئیس جمهور و مقامات عالی رتبه روسیه دیدار کرد.
در دیدار روسای جمهور روسیه و ازبکستان چشمانداز توسعه همکاریهای متقابلا سودمند در زمینههای سیاسی، اقتصادی و بازرگانی، سرمایهگذاری، حملونقل و ارتباطات، علمی و فنی، فرهنگی و انسانی و دیگر حوزهها ۲ کشور مورد بررسی قرار گرفت.
میرضیایف همچنین در نمایشگاه «گنجینه نوکس» (مجموعه نمایش های موزه دولتی هنرهای جمهوری «کاراکال ازبکستان و موزه دولتی پوشکین مسکو) شرکت کرد.
روسای جمهور دو کشور همچنین در مورد مسائل مهم منطقهای و بینالمللی تبادل نظر کردند.
این نخستین سفر میرضیایف به عنوان رئیس جمهور ازبکستان به مسکو بود.
«تاشکند» میزبان کارشناسان منابع آب آسیای مرکزی و افغانستان
همایش کارشناسان منابع آب و استادان موسسات آموزش عالی تخصصی آسیای مرکزی و افغانستان در تاریخ ۲ تا ۴ می سال جاری میلادی در انستیتوی مهندسین آبیاری و اصلاح زمین تاشکند برگزار شد.
این همایش امکانات گسترش همکاریها بین موسسات آموزش عالی ازبکستان، قزاقستان، تاجیکستان، قرقیزستان، ترکمنستان و افغانستان در خصوص تبادل نظرات و تجربیات انستیتوی مهندسین آبیاری و اصلاح زمین تاشکند در مسائل افزایش مهارت و جریانات آموزشی طبق درخواستهای روز منابع آب موضوعات اصلی این همایش بود.
در شرایط جهانی شدن حل و فصل درست مسائل دشوار منابع آب امروز به یک عامل تعیینکننده توسعه پایدار نه تنها در منطقه ما بلکه در تمام جهان شده است. پس مدیریت بر منابع آب در شرایط منابع آب محدود آسیای مرکزی یک مساله مهم میباشد.
رئیسجمهور ازبکستان به چین سفر کرد
«شوکت میرضیایف» رئیسجمهور ازبکستان بنا به دعوت «شی جین پینگ» رئیسجمهور چین روزهای ۱۱ و۱۳ می سال ۲۰۱۷ میلادی با سفر رسمی به چین سفر کرد.
میرضیایف در این سفر با رئیس جمهور، «لی کسیان» معاون نخست وزیر، «ژان دیسیزیان» رئیس کمیته دائمی اجلاس نمایندگان ملی و دیگر مقامات چین دیدار و روابط دوجانبه را بررسی کرد.
در این سفر رئیس جمهور ازبکستان با نمایندگان شرکتهای بزرگ چینی دیدار و طرحهای متقابلا سودمند با فنآوریهای روز را بررسی کرد.
ازبکستان و چین در پایان سفر رسمی «شوکت میرضیایف» رئیس جمهور ازبکستان به پکن ۱۰۵ قرارداد دوجانبه به ارزش معادل ۲۳ میلیارد دلار امضا کردند.
دوازدهمین نشست کارشناسان شانگهای در تاشکند برگزار شد
دوازدهمین نشست کارشناسان سازمان همکاری شانگهای در تاشکند پایتخت ازبکستان روزهای ۱۱ و ۱۲ می برگزار شد.
این نشست توسط انستیتوی مطالعات راهبردی و بین منطقهای وابسته به ریاست جمهوری و وزارت امور خارجه ازبکستان سازماندهی شده است.
در این نشست کارشناسان مراکز پژوهشی بزرگ کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای از جمله ازبکستان، قزاقستان، چین، روسیه، تاجیکستان، کشورهای ناظر مانند جمهوری اسلامی ایران، هندوستان، پاکستان، افغانستان، بلاروس، نمایندگان کمیته اجرایی ساختار ضدتروریسم منطقهای سازمان همکاریشانگهای و دیپلماتیک مقیم ازبکستان در این نشست حضور داشتند.
در روز اول این نشست کارشناسان نتایج اجلاس شورای روسای کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهایبرگزار شده در ماه ژوئن سال ۲۰۱۶ میلادی را بررسی کردند.
اسناد امضا شده در این نشست برای تحکیم بیش از پیش فعالیت سازمان در ابعاد اولویتدار، حل و فصل وظایف عملی در تامین صلح، ثبات و توسعه پایدار در منطقه کمک خواهد کرد.
در این نشست همچنین گسترش بیش از پیش همکاریها و تکامل روشهای همکاریهای متقابل کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای در زمینههای مقابله مشترک با ستیزهجویی ها و تهدیدات ثبات و امنیت، همکاری در چارچوب سازمان همکاری شانگهای در حوزه های اقتصادی و بازرگانی، حمل و نقلی و ارتباطات، سرمایه گذاری، گردشگری و علمی و فنی بررسی شد.
شرکتکنندگان این نشست همچنین از موضوع توسعه بیش از پیش سازمان همکاری شانگهای از جمله در مسائل حل و فصل اوضاع افغانستان، تامین امنیت و ثبات در منطقه، اجرای طرحهای سرمایه گذاری و اقتصادی و بازرگانی متقابلا سودمند و چشم انداز گسترش سازمان همکاری شانگهای تبادل نظر کردند.
ازبکستان و قرقیزستان پروازهای تاشکند و تامچی را راه اندازی کردند
ازبکستان و قرقیزستان در اول ماه آگوست سال ۲۰۱۷ میلادی پس از وقفه طولانی نخستین پرواز در مسیر «تاشکند- تامچی (ایسیککول)»را راه اندازی کردند.
«انور ناصراف» معاون وزیر امور خارجه ازبکستان پس از انجام این پرواز در نشست مطبوعاتی گفت: راهاندازی نخستین پرواز «تاشکند و تامچی» برای گسترش همکاریهای تاشکند و بیشکک در زمینههای مختلف به خصوص گردشگری کمک خواهد کرد.
وی با اشاره به اینکه این پرواز در پی تلاشهای روسای جمهور دو کشور انجام شده است، افزود: این نخستین پرواز انجام شده نه تنها شهرهای دو کشور را به هم دیگر مرتبط میکند بلکه پتانسیل گردشگری کشورهای ما را نیز افزایش خواهد کرد.
معاون وزیر امور خارجه ازبکستان همچنین اظهار داشت: تاشکند خواستار گسترش بیش از پیش همکاریهای متقابل با قرقیزستان در تمام حوزهها از جمله فرهنگی و انسانی، علمی و آموزشی، گردشگری، هنری و دیگر زمینهها است.
آغاز همکاریهای بین منطقهای ازبکستان و قزاقستان
قرارداد بین دولت ازبکستان و دولت قزاقستان در مورد همکاریهای بین مناطقی از تاریخ ۱۵ ژوئیه سال ۲۰۱۷ میلادی به اجرا گذاشته شد و بدین ترتیب این دو کشور همکاریهای بین مناطقی خودرا به طور رسمی آغاز کردند.
قرارداد همکاریهای بین منطقهای ازبکستان و قزاقستان در ۲۳ مارس سال ۲۰۱۷ میلادی در «آستانه» در چارچوب سفر «شوکت میرضیایف» امضا شد.
ازبکستان و قزاقستان در چارچوب این قرارداد برنامهریزی میکنند همکاریهای متقابلا سودمندی را در زمینههای اقتصادی، بازرگانی، فرهنگی، کشاورزی، بهداشت، اشتغال زایی، گردشگری و حفاظت از محیط زیست بیش از پیش گسترش دهند.
هماکنون قزاقستان یکی از بزرگترین همکاران بازرگانی ازبکستان محسوب میشود و مبادلات بازرگانی خارجی این ۲ کشور در سال ۲۰۱۶ میلادی بیش از ۲ میلیارد دلار بوده است.
مبادلات بازرگانی بین ازبکستان و قزاقستان طی شش ماه اول سال ۲۰۱۷ میلادی ۳۵ درصد افزایش یافته و به بیش از ۲ میلیارد دلار رسیده است.
دیدار تاریخی روسای جمهور ایران و ازبکستان در آستانه
«شوکت میرضیایف» رئیس جمهور ازبکستان در تاریخ ۱۰ سپتامبر سال ۲۰۱۷ میلادی (۱۹ شهریور ماه سال ۱۳۹۶) در شهر آستانه پایتخت قزاقستان با «حسن روحانی» رئیس جمهور ایران دیدار کرد و این دیدار را «تاریخی» خواند.
رئیس جمهور ازبکستان در حاشیه نشست سران کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی در قزاقستان با رئیس جمهور ایران دیدار کرد که این دیدار را نشان دهنده اراده مستحکم دو دولت برای روابط نزدیکتر و گستردهتر دانست.
در این دیدار روسای جمهور ایران و ازبکستان به ظرفیت های گسترده ایران و ازبکستان برای توسعه همکاریهای همه جانبه تاکید کردند.
میرضیایف این دیدار را دیداری تاریخی و گشودن فصلی نوین در همکاریهای دو جانبه دانست و تاکید کرد که تاشکند آماده است روابط خود را با تهران در همه حوزههای مورد علاقه، بیش از پیش توسعه دهد.
رئیس جمهور ازبکستان حمل و نقل را از زمینههای مهم همکاری دو کشور ذکر کرد و گفت: تاشکند برای دالان چهارجانبه ای که از طریق آن به خلیج فارس و دیگر نقاط جهان متصل می شود، اهمیت زیادی قائل است و منافع دو کشور در گرو همکاری با یکدیگر در این عرصه است.
رئیس جمهور ازبکستان همچنین تأکید کرد: تاشکند از عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای حمایت میکند.
میرضیایف در این دیدار از «حسن روحانی» برای سفر رسمی به ازبکستان دعوت کرد.
برگزاری نمایشگاه کالاهای صنعتی تاجیکستان در تاشکند
نمایشگاه کالاهای صنعتی تاجیکستان روز چهارشنبه ۱۱ اکتبر سال ۲۰۱۷ میلادی (۱۹ مهر سال ۱۳۹۶) در مرکز نمایشگاه های بین المللی شهر تاشکند پایتخت ازبکستان برگزار شد.
«صاحب صاحب نظروف» معاون وزیر تجارت خارجی ازبکستان در مراسم افتتاحیه این نمایشگاه گفت: این نمایشگاه کالاهای صنعتی تاجیکستان در ازبکستان را ما به عنوان یک گام عملی در راه اجرایی توافقات روسای جمهور دو کشور برای گسترش بیش از پیش همکاریهای متقابلا سودمند اقتصادی و بازرگانی بین دو کشور تلقی می کنیم.
وی خاطرنشان کرد: تاجیکستان همسایه نزدیک و همکار مطمئن و درازمدت ماست، مردم دو کشور تاریخ و فرهنگ و سنن مشترک دارند.
صاحب نظروف گفت: امروز با تلاش های روسای جمهور دو کشور مبادلات بازرگانی دو کشور در سال ۲۰۱۶ میلادی با ۱۸ درصد افزایش تقریبا در سطح ۲۰۰ میلیون دلار قرار گرفت. در حالیکه طی ۹ ماه سال ۲۰۱۷ میلادی این شاخص با ۲۵ درصد افزایش در سطح ۱۸۰ میلیون دلار قرار گرفته است.
«فیضالدین قهارزاده» رئیس کمیته سرمایهگذاری و اداره اموال دولتی تاجیکستان نیز در این مراسم ضمن قدردانی از طرف ازبکستان برای همکاری در برگزاری این نمایشگاه گفت: در ماه آوریل سال جاری میلادی در دوشنبه نمایشگاه کالاهای صنعتی ازبکستان برگزار شد و امروز در تاشکند نمایشگاه کالاهای صنعتی تاجیکستان برگزار می شود و همکاری های دو کشور گسترش می یابد که این دست آوردها با تلاش ها و ابتکارات روسای جمهور ازبکستان و تاجیکستان «شوکت میرضیایف» و «امامعلی رحمان» امکان پذیر شد.
وی افزود: این همکاری های متقابل به افزایش مبادلات بازرگانی ازبکستان و تاجیکستان کمک کرد.
هم اکنون در ازبکستان ۲۴ واحد شرکت از جمله یک شرکت با صددرصد سرمایه سرمایه گذاران تاجیک و در تاجیکستان نیز ۹ شرکت با سرمایه سرمایه گذاران ازبکستان فعالیت می کنند.
سفر «میرضیایف» به ترکیه
«شوکت میرضیایف» رئیسجمهور ازبکستان به دعوت «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه ۲۵ تا ۲۷ اکتبر برابر با ۳ تا ۵ آبان به ترکیه سفر کرد.
در پایان مذاکرات رئیس جمهور ازبکستان و رئیس جمهور ترکیه در «آنکارا» طرفین بیش از ۲۰ اسناد همکاری در زمینه های دفاع، تجارت، صنعت، حمل و نقل، سرمایه گذاری، گردشگری امضا کردند.
میرضیایف و اردوغان در این دیدار گسترش بیش از پیش همکاریهای ازبکستان و ترکیه در زمینههای سیاسی، اقتصادی، سرمایه گذاری، حمل و نقلی و دیگر حوزه ها را بررسی کردند.
در این دیدار رؤسای جمهور ۲ کشور همکاریهای ازبکستان و ترکیه را برای منافع هر ۲ طرف سودمند دانستند.
۲ طرف پایبندی خود را برای تحکیم صلح، امنیت و ثبات در سطح منطقهای و بین المللی تأیید کردند و برای گسترش بیش از پیش همکاریهای متقابلا سودمند در چارچوب ساختارهای چند جانبه به تفاهم رسیدند.
طرفین همچنین بر اهمیت توسعه بیش از پیش در چارچوب ساختارهای دوجانبه و چندجانبه مبارزه با تروریسم، افراطگرایی، مهاجرت غیرقانونی، قاچاق مواد مخدر، جرایم فراملی و دیگر تهدیدات روز تأکید کردند.
همچنین رئیس جمهور ازبکستان و رئیس جمهور ترکیه بیانیه مشترک رؤسای جمهور را امضا کردند.
بسته اسنادی در مورد گسترش بیش از پیش همکاریها در زمینههای تجارت، صنعت، بانک، سرمایه گذاری، گردشگری، انتقال کالاها، بهداشت، آموزش نیروهای انسانی و دفاعی به امضای مقامات ارشد ازبکستان و ترکیه رسید.
هم اکنون ترکیه یکی از مهمترین همکاران ازبکستان است، مبادلات بازرگانی این ۲ کشور در سال ۲۰۱۶ میلادی در سطح یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار قرار گرفته است.
در ازبکستان حدود ۵۰۰ شرکت ترکیه فعالیت میکنند و فقط در سال جاری میلادی در ازبکستان بیش از ۲۰ شرکت مشترک با سرمایه سرمایه گذاران ترکیه ایجاد شده است.
پروازهای مستقیم « سمرقند – استانبول» راهاندازی شد
روز ۳۰ اکتبر (۸ آبان) پروازهای مستقیم از سمرقند به استانبول» راهاندازی شد.
در چهارچوب سفر «شوکت میرضیایف» رئیس جمهور ازبکستان در تاریخ ۲۵ و ۲۶ اکتبر (۳ و ۴ آبان) تاکید شد که قرارداد در مورد راه اندازی پروازهای مستقیم بین سمرقند و استانبول بر آمادگی کشورهای برادر به گسترش بیش از پیش همکاری های مستمر کمک میکند.
برگزاری نخستین بار نشست شورای نخست وزیران کشورهای همسود در تاشکند
نشست شورای نخست وزیران کشورهای مستقل مشترکالمنافع نخستین بار در تاریخ ۳ نوامبر سال ۲۰۱۷ میلادی (۱۲ آبان ماه سال ۱۳۹۶) در شهر تاشکند پایتخت ازبکستان برگزار شد.
در این نشست «کارن کاراپتیان» نخست وزیر ارمنستان، «اندری کوبیاکوف» نخست وزیر بلاروس، «باگیتجان ساگینتایف» نخست وزیر قزاقستان، «ساپار ایساکف» نخست وزیر قرقیزستان، «دمیتری مدودف» نخست وزیر روسیه، «قاهر رسول زاده» نخست وزیر تاجیکستان و همچنین «سرگئی لبدوف» رئیس کمیته اجرایی، دبیر اجرایی کشورهای مستقل مشترکالمنافع حضور داشتند.
آذربایجان و ترکمنستان در سطح معاونین نخست وزیران، مولداوی در سطح نماینده تام الاختیار در سازمان های مختلف کشورهای مستقل مشترکالمنافع شرکت کردند.
در دستور کار نشست شورای نخست وزیران کشورهای مستقل مشترکالمنافع که اولین بار در تاشکند برگزار شد طرح ۱۸ اسناد قرار داشت.
نمایندگان هیئت ها در چهارچوب این نشست مسائل روز همکاری های متقابل در چهارچوب همسود را مورد بررسی قرار دادند.
در نشست گسترده مسائل همکاری های اقتصادی و بازرگانی کشورهای مستقل مشترکالمنافع از جمله در چهارچوب مناطق آزاد تجارتی، توسعه ماشین سازی نفت و گاز، اصلاح زمین و کنترل نرخ گمرکی کالاها مورد بررسی قرار گرفت.