به گزارش افق نیوز، خبرگزاری دانشجو هماهنگیها نوشت: برای مصاحبه با آقای سخنگوی سابق زیاد زمان برد. دفتری نقلی در حوالی شریعتی؛ شخصاً به استقبال مان آمد و در را باز کرد. برخوردی گرم و صمیمی داشت. اتاقی با رنگبندی آلبالوئی، عکسی از مقام معظم رهبری و امام خمینی (ره) در گوشه دیوار خودنمایی میکرد. وتابلوئی با این مضمون که «خداوند تورا آزاد آفرید، پس بنده کسی نباش !»
حمیدرضا آصفی متولد سال ۱۳۳۱ در تهران است و مدرک دکترای شیمی دارد. هنوز سه سالی از ماموریت وی در فرانسه نگذشته بود که به کشور بازگشت تا در کنار کمال خرازی، وزیر امور خارجه دولت محمد خاتمی فعالیت تازهای را آغاز کند. این حس علاقه به آقا کمال کاملاً در سخنان وی مشهود بود. تحول درپست سخنگوی وزارتخارجه را بی تردید میتوان مرهون نوآوری و خلاقیت آقای آصفی دانست هرچند در زمان علی اکبر ولایتی هم وزارتخارجه سخنگو داشت، اما با روی کار آمدن سخنگوی جدید جلسات سخنگوی وزارت خانه از ماهی یکبار به هفتهای یک جلسه رسید.
سیاستمدار خبره و کهنهکاری که در ۸ سال دولت اصلاحات سخنگویی وزارت خارجه را بر عهده داشت و پس از پایان وزارت کمال خرازی (وزیر خارجه دولت اصلاحات) و با روی کار آمدن منوچهر متکی (وزیر امور خارجه دولت محمود احمدینژاد) مدتی دیگر نیز به سخنگویی در وزارت امور خارجه ادامه و بعد به عنوان سفیر راهی امارات متحده عربی شد. حالا هم سیاستمدار استقلالی از تاریخ ۲۲ خرداد ۹۵ با با حکم مهدی تاج، رئیس فدراسیون فوتبال، به عنوان مشاور بینالملل فدراسیون مشغول فعالیت است.
با سخنگوی استقلالی وزارتخارجه دولت اصلاحات از سفر وزیر خارجه فرانسه به ایران و بدعهدی امریکائیها در برجام و پایان داعش در منطقه گفتیم و درآخر هم به بحث حضور ایران در جام جهانی، احتمال صعود ایران از گروه فعلی و سفررئیس فیفا به ایران و مشکلات فوتبالی ایران و عربستان رسیدیم؛ مشروح این گفتگو را در ادامه میخوانید:
آصفی: ترامپ آدم غیرقابل پیش بینی است البته شاید برای خودش استراتژی داشته باشد، ولی نمایش بیرونی آن کمی غیر قابل پیش بینی است، اما در ذهن خود حتما استراتژی دارد و خیلی هم بدون طراحی عمل نمیکند، ولی خب برخی جاها هم بدون طراحی است که مجبور میشود سیاست هایش را تغییر دهد به هر حال آمریکا در عرصه جهانی و در یک سال گذشته بدترین وضعیت خود را داشته یعنی در خصوص سوریه و روابطش با اروپا، روسیه و همچنین همسایگان خود مثل مکزیک و … شرایط بدی داشته است.
در سازمانهای بین المللی نیز چه در نیویورک و چه در ژنو ترامپ اوضاع خوبی ندارد و سیاستهای عجیب او باعث شده آمریکا بعد از دوران جنگ سرد در افول کامل به سر ببرد حتی شورای امنیت که تشکیل جلسه میدهد نتیجه این جلسه علیه خودشان میشود. برجام که فعلا با یکی به نعل و یکی به میخ زدن آمریکا وجود دارد، اما اگر آمریکا از برجام بیرون بیاید دیگر برجامی وجود نخواهد داشت، چون در برجام یا همه باید باشند یا هیچ کس نباشد.
آصفی: سفر مکرون به ایران لغو نشد، چون تفاهم کلی شده بود به ایران بیاید هنوز هم آن تفاهم کلی وجود دارد و طرفین یعنی ایران و فرانسه باید روی یک تاریخ به تفاهم برسند. در ادامه این روند شاهد سفر لودریان، وزیر خارجه فرانسه به ایران بودیم البته قبل از سفر به ایران علائمی هم از طرف فرانسوی به ایران رسید که چندان خوشایند مردم و مسئولان ایران نبود. اگر رسانهها را تبلور افکار عمومی بدانیم این اقدامات در رسانهها تبلور خوبی نداشت و اظهاراتی که لودریان راجع به موضوعات داخلی ایران و وضعیت موشکها کرد راضی کننده نبود، اما به طور کلی سفر وی به ایران خوب بود از این جهت که طرفین دیدگاههای یکدیگر را شنیدند و جمهوری اسلامی مواضع خود را صراحتا بیان کرد.
در همین راستا پس از سفر لودریان به تهران یک گزارش از نشریهای فرانسوی خواندم که میگفت: دیدار لودریان و شمخانی مثل یک مسابقه بوکس بود. این نشان میدهد ایران مواضع خود را صریح گفته و عقب نشینی هم نکرده است و فرانسویها هم دیدگاههای ما را میشنوند و شاهد آن هستند که جمهوری اسلامی از نظرات خود پا پس نمیکشد و موضوع توان دفاعی ایران موضوعی قابل مذاکره نیست.
فرانسه و اروپاییها پیام ایران را دریافت کردند، چون به طور کلی روش اروپاییها این است که وقتی سفری انجام میدهند همتایان و شرکای اروپایی خود را در جریان روند و نتایج آن سفر قرار میدهند و لودریان هم شرکای خود را در جریان سفر به ایران قرار داد و به غیر از این نتیجه کارش را برای آقای ترامپ نیز فرستاد. از این رو این سفر سبب شد اروپا و حتی آمریکا بیش از گذشته با مواضع جمهوری اسلامی آشنا شوند و از این جهت بسیار خوب بود.
* آیاسیگنالهای مثبتی از سفر لودریان به ایران دریافت کردید؟
*آیا فرانسه در این سفر نماینده آمریکا بود و بنا بود پیامی به آمریکاییها منتقل کند؟
آصفی: خیر. اشتباه است که فکر کنید فرانسه نماینده آمریکاست، اما این هست که اروپاییها خواستار حفظ برجام هستند لذا نظر آمریکاییها را میگیرند نظرات ما را هم میگیرند و میخواهند ببینند چه طور میشود با داشتن نظرات طرفین فاصله زیادی که بین دیدگاه ما و طرف مقابل وجود دارد را میتوان پر کرد و برجام را حفظ نمود.
جمهوری اسلامی هم البته به فرانسویها گفته است که امتیاز دادن پشت سر هم از سوی اروپا به آمریکا به بهانه حفظ برجام به مصلحت نیست و یک راه بن بست محسوب میشود. شما برای حفظ برجام نیازی نیست که در سایر حوزهها به آمریکاییها امتیاز دهید. قطعا فرانسه نماینده آمریکا نبوده، اما اینکه اروپا و از جمله فرانسه به عنوان یک کشور مهم اروپایی برای حفظ برجام تلاش میکند و میخواهد نظرات ما و آمریکاییها را بشنود تا به واسطه آن برجام را حفظ کند غیر قابل انکار است.
*آیا در سفر لودریان به ایران وی اشارهای به فعالیتهای موشکی ایران هم داشت؟
آصفی: بله. راجع به مسائل موشکی هم صحبت کردند و جمهوری اسلامی نیز مطابق همیشه نظرات خود را صراحتا عنوان کرد.
آصفی: آمریکاییها به دنبال بالکانیزه کردن سوریه هستند. الان داعش در یک بخش محدودی از سوریه مستقر است که این با حمایت آمریکا اتفاق افتاده است به طور کلی آمریکا تلاش میکند سوریه را به گونهای جلو ببرد که هم امنیت رژیم صهیونیستی حفظ شود و هم بشار اسد با مشکل و درگیری و اشتغالات ذهنی مواجه باشد و از سوی دیگر مناطق متفاوت تحت نفوذ را به وجود آورند. براین اساس گروههای تروریستی از غوطه شرقی دمشق را هدف قرار میدهند و طبیعی است که در این اثنا دولت اسد نیز ساکت نباشد. البته نمیتوان گفت داعش در منطقه کاملا از بین رفته؛ بلکه داعش شکست خورده، اما از بین نرفته است.
از سوی دیگر متاسفانه اقدامی که ترکیه در تعرض به تمامیت ارضی سوریه داشت شرایط را پیچیدهتر کرد و تماسهای ما با ترکها در سطوح بالای سیاسی وجود داشته است که بالاخره باید تمامیت ارضی سوریه را حفظ کند. براساس این روند ترکها تلاش دارند که کردهای سوریه به کردهای ترکیه ملحق نشوند با استدلالهایی که خودشان دارند و البته این استدلالها از نظر ما قابل قبول نیست، چون به اعتقاد ما خاک سوریه، خاک سوریه است لذا اینها شرایط را سخت کرده و علی رغم تمام مداخلات مثبت جمهوری اسلامی با جمهوری فدرال روسیه همچنان سوریه گرفتار جنگ و منازعه است.
* اگر موافق باشید قدری از سوالات سیاسی فاصله بگیریم و به فراخور نزدیکی به نوروز در خصوص حال و هوای عید صحبت کنیم. حال و هوای نوروز در سایر کشورهایی که شما به عنوان سفیر در آنها حضور داشتید چه طور بود؟
آصفی: ماموریتهای من بیشتر در کشورهایی بود که آنجا نوروز خیلی موضوعیت نداشت کشورهایی مثل آلمان و فرانسه. البته نوروزی که در امارات بودم ایرانیها جشن برگزار میکردند و آنجا حال و هوای خوبی داشت و در این جشن هم ایرانیهای اماراتی حضور داشتند و هم اماراتیهای ایرانی الاصل و حتی خود اماراتیها هم نوروز باستانی را گرامی میداشتند. ضمن اینکه فرصت را مغتنم میدانم و به این وسیله نوروز را به همه ایرانیان در سراسر جهان تبریک میگویم.
آصفی: به اعتقاد من زابل جای دیدنی است به زابل بروند اطراف بندر لنگه هم ییلاقات خوبی است و نزدیک کوه و بسیار خنک است. با اینکه خود بندر لنگه بسیار گرم است، اما این از جذابیت طبیعت ایران است که این منطقه بسیار خنک است. به هر حال فکر میکنم دولتها و نظام ما باید زیرساختها را طوری طراحی کنند تا گردشگری توسعه بیشتری یابد و ایرانی ایران را ببیند حیف است مردم ما کشور خودشان را نبینند حتی خارجیها هم بیشتر به کشورهای اطراف سفر میکنند و آمار توریست ما نسبت به ظرفیتی که در کشور داریم بسیار نازل است و الان کشورهایی مثل گرجستان، امارات، ارمنستان و … در زمینه جذب توریست فعالتر از ما عمل میکنند.
* اهل عیدی دادن هم هستید؟
آصفی: عیدی به چه معنا؟ اگر به معنای هزار تومان دو هزار تومان باشد که خب میدهیم.
* بیشتر به چه کسانی عیدی میدهید؟
آصفی: هر کس به منزل ما بیاید عیدی میگیرد البته من چندان اهل عیدی دادن بزرگ نیستم نهایت عیدی که میدهیم پنج -شش هزار تومان آن هم به نیت تبرک و از لای قرآن است.
*عیدی هم میگیرید؟
آصفی: خیلی وقت است که عیدی نگرفته ام (با خنده) دیگر کسی به ما عیدی نمیدهد من پدرم خدا بیامرز خیلی اهل عیدی دادن نبود. ما هم از او یاد گرفتیم.
* هدف تان برای سال آینده چیست؟
آصفی: مطالعه بیشتر و ادامه کار تحقیقی و تکمیل خاطراتم.
آصفی: به نظرم عملکرد روحانی و تیم دیپلماسی وی مناسب بود و به نظرم نمره قابل قبولی میتوان به آنها داد. دستگاه دیپلماسی و هم خود رئیسجمهور عملکرد قابل قبولی داشتند البته در بعضی جاها کمبود و نقصان داریم که باید برطرف کنیم، اما من حیث المجموع توفیقات سیاست خارجی زیاد بوده ضمن اینکه دیپلماسی یک کشور توفیق پیدا نمیکند مگر اینکه پشتوانه داخلی داشته باشد؛ لذا اگر به دنبال این هستید که دولت در عرصه بین المللی موفق عمل کند باید پشتوانه داخلی را تقویت کنید ،پشتوانه داخلی به معنای این است که اقتصاد ما بهتر شود، چسبندگی بین مردم، نظام و دولت بیشتر شود یعنی توانمندی نظامی و دفاعی بیشتر شود، ظرفیتهای فرهنگی به کار گرفته شود و ارتقا یابد به طور کلی دیپلماسی بدون تقویت و اقتدار داخلی معنی پیدا نمیکند. نمیتوانید بگویید یک کشور مقروض، عقب افتاده، ضعیف به لحاظ دفاعی نظامی و دیکتاتوری که مردم پشتوانه آن نباشند میتواند دیپلماسی موفقی داشته باشد. دیپلماسی چنین کشوری در حقیقت گدایی کردن است که فقط بتواند خود را حفظ کند. در حقیقت اسم آن دیپلماسی نیست بلکه دریوزگی است. کشور ما که دیپلماسی موفقی داشت قدری برنامههای دولت و وزارت امور خارجه بود، اما بخش عمده آن به توانمندی و اقتدار کشور در همه عرصهها به ویژه عرصههای داخلی برمی گشت.
البته به نظر من سال پیش رو سال پرچالشی برای دیپلماسی ایران خواهد بود، چون رژیم صهیونیستی عصبانی توطئهها را بیشتر میکند و سعودیهای شکست خورده نیز تلاشهای خود را علیه ایران افزایش میدهند و همه به دنبال این هستند که به جمهوری اسلامی ضربه بزنند. لذا سال آینده را سالی پرچالش برای دستگاه دیپلماسی کشور میدانم و فکر میکنم شکل گیری ائتلافها در منطقه بیشتر خواهد شد و تحرکات رژیم صهیونیستی و آمریکا نیز افزایش خواهد یافت. از سوی دیگر در اردیبهشت ماه ترامپ باید اعلام کند در برجام میماند یا نه؟ که خود این میتواند چالشی برای جمهوری اسلامی باشد از این رو همدلی و هم بستگی بین مردم و دولت در سال آینده بیش از هر زمان لازم است، چون سال آینده سال سختی برای دیپلماسی ایران محسوب میشود.
زمان فعالیتم در خبرگزاری جمهوری اسلامی دوران خیلی خوب و شیرینی بود. من در آن زمان در ستاد تبلیغات جنگ فعالیت میکردم و این روند به سال ۵۹ برمی گردد که خبرنگاران را به جبههها اعزام میکردیم و من مسئول اعزام تیمهای خبری به جبهههای جنگ بودم. بسیاری از خبرنگاران معروف امروزی در آن سالها با ما به جبهه میآمدند و به طور کلی مسئولیتم این بود که خبرنگاران داخلی و خارجی را به جبهههای جنوب و غرب میبردیم آن روزها تجربه جالبی بود و ستاد تبلیغات جنگ یک ستاد پویا و زنده و جدی بود البته خبرگزاری جمهوری اسلامی در آن زمان مثل امروز وسیع نبود و پرسنل مان کوچک و محدود بود البته به لحاظ مکانی جای آن تغییر نکرده، اما نام آن در آن سالها خبرگزاری پارس بود که الان به خبرگزاری جمهوری اسلامی تغییر کرده است.