ویروس نقص سیستم ایمنی SIV در میمون، ساختاری شبیه ویروس HIV دارد و محققان امیدوارند بتوانند با الگوبرداری از واکسن آزمایشی برای این حیوانات، نمونه مشابهی جهت مقابله با بیماری ایدز تولید کنند.
به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، دکتر “آدام اسپیواک” محقق بیماری ایدز دانشگاه یوتا، ساخت این واکسن را یک گام مهم برای تولید واکسن HIV عنوان کرد.
در این تحقیق ۴۰ میمون با واکسن آزمایشگاهی و دارونما طی دو مرحله و در طول ۶ ماه، تحت تزریق و پس از آن میمون ها ۶ بار در معرض ویروس SIV قرار گرفتند.
میمونهایی که واکسن را دریافت کردند، ۸۰ تا ۸۳ درصد کمتر در معرض آلوده شدن به ویروس SIV قرار گرفتند.
در نخستین مرحله ۷۵ درصد میمون هایی که دارونما دریافت کرده بودند، به بیماری مبتلا شدند، اما تنها ۱۲ تا ۲۵ درصد میمون هایی که واکسن آزمایشی دریافت کرده بودند، مبتلا شدند.
در سومین مرحله نیمی از حیوانات که واکسن آزمایشی را دریافت کرده بودند، آلوده شدند و در مرحله ششم نیز تقریبا همه حیوانات مبتلا شدند.
محققان دریافتند: میزان ویروس SIV موجود در خون حیواناتی که از واکسن آزمایشی استفاده کردند، بسیار پایین تر از سایر حیوانات است که نشان می دهد واکسن آزمایشی مقاومت مناسبی در برابر عفونت اولیه ایجاد می کند.
همچنین یکی از ترکیبات این واکسن به نام پروتئین Env نقش کلیدی برای جلوگیری از ورود ویروس به سلول های بدن میمون ایفا می کند.
گام بعدی در تحقیقات ویروس HIV
تحقیقات زیادی برای مبارزه با ایدز در جهان صورت گرفته که از آن جمله ساخت یک نوع واکسن در سال ۲۰۰۹ در تایلند است که میزان خطر ابتلا به ویروس HIV را تا یک سوم کاهش داد، اما بقیه آزمایشات و واکسن های تولیدی موفقیت چندانی بدست نیاورده اند.
محققان امیدوارند با بررسی اثر بخشی واکسن آزمایشی در میمون ها، داروهای جدیدی برای مبارزه با بیماری ایدز تولید کنند.