آن چه مهم بود حساسیت کسانی است که ملک و ثروتی را به دانشگاه آزاد بخشیده بودند؛ این افراد می گفتند ملکشان را به این دلیل که برای مردم باشد به دانشگاه آزاد هدیه کردند پس چرا مسئولان دانشگاه می گویند ملک خصوصی است؟
چرا حادثه واژگونی اتوبوس دانشجویان بیشتر از دیگر سوانح جاده ای پررنگ شد؟
متاسفانه بیشتر انگیزهها تقابل های سیاسی است نه بحث دفاع از مظلومیت و یا امری که از منافع عمومی دفاع میکند. در ارتباط با این واحد بحث های جدی در گذشته وجود داشت اما بسیاری از رسانههای که امروز به این قضیه وارد میشوند نه تنها در آن زمان به آن ورود نکرده بلکه در مقام دفاع نیز برآمدند. بسیاری از رسانههای اصلاح طلب اصلا به این قضیه نپرداختند در حالی که پرداختن به این موضوع در آن برهه بسیار ضروری بود؛ چرا که هم جهت گیری و هم نوع عملکردی که در واحد علوم و تحقیقات اتفاق افتاده بود ایراد داشت. یک سری برخوردهایی با اموال عمومی و یک سری برخوردها با مردم خاص میشد اما کسانی که الان وارد این داستان شدند به دلیل امتیازاتی که از دانشگاه آزاد دریافت می کردند ترجیح دادند سکوت کنند. در واقع روند ناسالم سازی مدیران یا کشاندن مدیران به عرصه داد و ستد اقتصادی رابطه ناسالمی به وجود آورده بود که حاصلش نادیده گرفتن منافع مردم بود. حالا امروز همان افراد با انگیزه کاملا متفاوت، موضع گیری های اتخاذ می کنند.
ماجرای آقای هادوی و زمین های غصبی چقدر واقعیت دارد؟ فیلم هایی که منتشر شده واقعی است؟
آن مستند را خودم ساختم و کاملا واقعی است؛ در آن مستند اسنادی که نوع مواجه مدیر وقت دانشگاه آزاد یعنی آقای جاسبی با مردم داشت را به تصویر کشیدیم. البته قرار بود مستندهای دیگری نیز بسازیم اما متاسفانه هجمه های علیه ما شد و مشکلاتی ایجاد کردند که ما را ار ادامه ماجرا بازداشت و بیشتر از دو مستند نتوانستیم تهیه کنیم.
یکی از موضوعاتی که درباره آقای جاسبی مطرح شد این بود که ایشان یک امکان دولتی را در بخش عمومی میگرفت و بعد متعرض به اطراف آن میشد. ما در شهرستانهای مختلف شاهد مواردی از این قبیل بودیم؛ به طور مثال شهرداری یا فرمانداری زمینی را برای پیشرفت شهرستان به دانشگاه آزاد هدیه می کرد اما آقای جاسبی متعرض به اطراف این زمین ها نیز میشد و آن ها را با زور میگرفت. ما پرونده های بسیاری در این زمینه داریم اما چون خانواده آقای هادوی افراد برخوردار و توانمندی بودند توانسته بودند از تعرض افراد اجیر شده به زمین هایشان فیلم برداری کرده و دوربین مخفی در زمین ها جاسازی کنند. بعد این فیلم ها را در اختیار بنده گذاشتند و من توانستم کار برجسته ای را به لحاظ هنری در این قضیه انجام دهم. اما رئیس وقت دانشگاه، افرادی که امکانات زیادی نداشتند را با تبانی برخی از عناصر در قوه در موضع اتهام قرار می داد و درحالی که این افراد در زمین خود تردد می کردند تا زمین خود را از دست دانشگاه خارج کند آن ها را مجازات میکردند. بنابراین این موضوع محدود به زمین آقای هادوی نیست. آقای هادوی با اعتقاد این که دانشگاه آزاد برای مردم و متعلق به مردم است بخشی از زمین خود را به دانشگاه هدیه کرد اما دانشگاه ازاد بعد از آن که تاسیسات و ساختمان هایی در این زمین ها بنا کرد شروع به تعرض به زمین های نیز اطراف کرد. این تعارض به صورت غیر اخلاقی و غیر اصولی و از موضع قدرت و زورگویی بود. خانواده اقای هادوی با ابزارهای روز آشنا بودند و توانستند مستند سازی کنند هرچند این مستندات هم مورد قبول دستگاه قضا نشد. بعدها هم مشخص شد که چرا دستگاه قضا در این زمینه کوتاهی کرده است.
علت کوتاهی دستگاه قضا در این قضیه چه بود؟
به دلیل این که رابطه ناسالمی در قوه ایجاد شده بود و به آقای مرتضوی دکتری داده بود. او بدون اینکه به دانشگاه آزاد شهریه بدهد، ثبت نام کرد. در کلاسهای دانشگاه هم شرکت نمیکرد. در دانشگاه آزاد هم استخدام شد که محل تأمل بود. همچین با کلانتری محل ارتباطات ویژه ای برقرار کرده بود. اما سال ۸۳ که من به طور مشخص وارد این مناقشات شدم توانستیم این مستندات را جمع آوری کرده و در اختیار مردم قرار دهیم. این مستندات باعث شد که دانشجویان وارد این قضیه شدند. البته دانشجویان دانشگاه آزاد به دلیل آن که شرایط خاص و سختی داشتند وارد این مناقشات نشدند. شکل های دانشجویی هم وجود نداشت مگر تشکل های صوری که راه اندازی شده بود که وابسته به خودش بودند. بنابراین امکان برخورداری از حمایت دانشجویان در دانشگاه آزاد نبود و ما از دانشجویان سراسر کشور استفاده کردیم و آن ها این سی دی را در کل کشور منتشر کردند.
شما چندسال پیش درباره مسئله خصوصیسازی اموال عمومی توسط برخی از مدیران سابق گفته بودید؟ ماجرا چه بود؟
سی دی دیگری هم در درباره دانشگاه آزاد منتشر کردیم که مدیران سابق دانشگاه اموالی را به نام دانشگاه آزاد از مراکز عمومی گرفته و به نام خود به ثبت رسانند. آقای جاسبی علاوه بر ریاست بر دانشگاه آزاد یک موسسه آموزشی دیگر نیز داشت و برخی از اموال را از جاهایی به نام دانشگاه آزاد گرفته و به نام آموزشگاه خصوصی خود میکرد. اما فشار افکار عمومی موجب شد که تعرضات ایشان به سایر اموال آقای هادوی متوقف شود. این در حالی بود که بازرسی رئیس جمهور و اقدامات دیگر آقای هادوی، اقدامات رئیس وقت دانشگاه آزاد را متوقف نکرده بود اما اقدام ما موجب شد تا افکار عمومی بر این موضوع متمرکز شده و ایشان را از تصرف زمین ها متوقف کنیم.
شنیده شده تحقیق و تفحص از دانشگاه آزاد منتفی شد؛ آیا خود این مسئله به خاطر تیم فعلی است؟
تحقیق و تفحص از سال ۸۳ کلید خورد؛ در واقع با ریاست دکتر زاکانی شکل گرفت و به تمام موسسات آموزش عالی از جمله دانشگاه آزاد ابلاغ شد. دانشگاه آزاد بالافاصه پاسخ داد که ما موسسه خصوصی هستیم و تحقیق و تفحص نمی تواند مشمول موسسات خصوصی شود. البته این استدلال درست بود اما سوال اینجاست که آیا دانشگاه آزاد واقعا یک موسسه خصوصی بود؟ آقای جاسبی در این خصوص رسما به مجلس نامه نوشت و مجلس هم اعلام کرد که دانشگاه ازاد خصوصی نیست و هیچ کس نمی تواند ادعا کند که در این دانشگاه آورده داشته است. یعنی هیچ کدام از اعضای هیات امنا نمیتوانند ادعا کنند که در این دانشگاه آورده ای داشته اند چرا که همه اموال آن عمومی است. دانشگاه آزاد در ابتدای امر زیر بار این موضوع نمی رفت و نامه نگاری های بین مجلس و دانشگاه ادامه یافت. در نهایت مسئولان دانشگاه چون نتوانستند ادله ای در مورد خصوصی بودن ارائه دهند ناگزیر به پذیرش تحقیق و تفحص شدند.
بعد از این که دانشگاه این موضوع را پذیرفت شروع به بهانه تراشیها کرده و برخی از افراد را که در خدمت تحقیق و تفحص بودند ( یعنی افرادی را که دفاتر را کنترل و اطلاعات را جمع آوری می کردند) به بهانه های مختلف کتک زده و از دانشگاه بیرون انداختند. بعد هم به همین بهانه تحقیق و تفحص را متوقف و اعلام کردند که دیگر همکاری نمی کنند. همین موضوع باعث شد که دکتر زاکانی در صحن علنی مجلس گزارشی از تحقیق و تفحص ارائه داده و اعلام کند که آقای جاسبی رسما با تحقیق و تفحص مخالفت کرده و آن را متوقف کرده است. متاسفانه این گزارش هم به دلیل آلودگی برخی از نمایندگان مجلس چندان تاثیری نگذاشت و نمایندگان از تحقیق و تفحص عبور کردند. البته مدتی بعد تحقیق و تفحصی صورت گرفت که هیات امنای دانشگاه نتیجه آن را نپذیرفت. با این وجود یک گزارش ۱۱ جلدی به مرحوم آقای هاشمی و مجلس تسلیم و به قوه قضاییه منتقل شد که هیچ کدام منشا اثر واقع نشد. مرحوم هاشمی به این حجم از تخلفات دانشگاه توجهی نکرد و از مدیریت متخلف دانشگاه حمایت کرد.
معتقدم زمین آقای هادوی یکی از تخلفات بیشمار و ناشی از یک برنامه ریزی طولانی مدتی بود که توانسته بود برخی از وزرا، نمایندگان مجلس و برخی از افراد از قوه را به خود پیوند بزند. آن چه مهم بود حساسیت کسانی است که ملک و ثروتی را به دانشگاه آزاد بخشیده بودند؛ این افراد می گفتند ملکشان را به این دلیل که برای مردم باشد به دانشگاه آزاد هدیه کردند پس چرا مسئولان دانشگاه می گویند ملک خصوصی است؟ خوشبختانه حاصل کارکرد تحقیق و تفحص و کمیتهای که ما برای مقابله با انحرافات تشکیل دادیم این شد که در نهایت جلوی جریانی که میخواست اموال عمومی را به خصوصی تبدیل کند گرفته شد. هرچند مسئولان دانشگاه در برهه ای پوشش وقف را برای خصوصی سازی مطرح کردند که این موضوع با شکست مواجه شد. در نهایت به مسئولان دانشگاه اعلام شد شما به عنوان یک مالک می توانید اموال یا ملکی را وقف کنید. بنابراین آن ها نتوانستند از این ترفند استفاده کنند.
با شناختی که از تیم فعلی اگر دارید فکر می کنید مسائل قدیمی این دانشگاه قابل حل است؟
موضع دانشگاه آزاد الان این نیست و قانونمند شده است؛ البته مناقشات و مشکلات کاملا حل نشده اما انحراف اساسی آن برطرف شده و رئیس دانشگاه آزاد نیز قانونمند شده است. این در حالی است که قبلا قانونمند نبود و طبق اساسنامه دانشگاه حتی به شورای عالی انقلاب فرهنگی هم معرفی نشده بود و زیر بار هیچ قانونی نمی رفت. اما الان نه رئیس دانشگاه نمی گوید این دانشگاه خصوصی است! بنابراین کاملا قضیه تغییر کرده و متفاوت شده است.
منبع: خبرنامه دانشجویان ایران