به گزارش افق آنلاین به نقل از شفقنازندگی، کبد چرب، بیماری پیشروندهای است که در صورت عدم تشخیص به موقع و کنترل آن، میتواند منجر به نارسایی کبد شود.
علائم و نشانههای ظاهری و بالینی بیماری کبد چرب
در بسیاری از موارد، کبد چرب بدون علائم است، اما ممکن است شما احساس خستگی یا ناراحتی در سمت راست شکم خود داشته باشید، کبد شما ممکن است کمی بزرگ شود که پزشک با معاینه فیزیکی میتواند آن را تشخیص دهد.
با این حال چربی بیش از حد در کبد میتواند باعث التهاب شود. اگر کبد شما ملتهب شود، ممکن است علائمی مانند کاهش اشتها، کاهش وزن، درد شکم، ضعف فیزیکی، خستگی و گیجی و ادرار تیره را تجربه کنید.
اگر کبد چرب به سیروز و نارسایی کبد تبدیل شود علائمی مانند شکم بزرگ، زردی پوست و زرد شدن چشم، خونریزی داخلی، سینههای بزرگ در مردان و گیجی ایجاد میشود.
رایجترین علت این بیماری مصرف زیاد الکل است، اما این بیماری بین افرادی که الکل مصرف نمیکنند نیز به همان شدت رایج است. اضافه وزن و چاقی مفرط، مصرف زیاد قند و شکر، سطح بالای تریگلیسیرید، دیابت، فعالیت فیزیکی کم و ژنتیک از دیگر عوامل مؤثر در بروز این بیماری است.
۱- افرادی که اضافه وزن دارند
۲- کسانی که مبتلا به دیابت نوع ۲ هستند
۳- کسانی که نوشیدنیهای الکلی مینوشند
۴- افرادی که داروهایی مانند استامینوفن را بیشتر از دوز تجویز شده مصرف میکنند
۵- کسانی که کلسترول بالا دارند
۶- زنان باردار
۷- مبتلایان به سندرم متابولیک
۸- کسانی که فعالیت فیزیکی کمی دارند
۹- افرادی که سوتغذیه دارند
چند درمان خانگی برای کبد چرب
متاسفانه تاکنون درمان قطعیِ کبد چرب شناسایی نشده است، ولی عوارض منفی این بیماری میتواند با تغییر سبک زندگی، رژیم غذایی سالم و درمانهای خانگی تا حد زیادی کاهش یابد که در ادامه به برخی از این درمانها اشاره خواهیم کرد.
۱- سرکه سیب
سیب سرشار از آنتی اکسیدان است و این آنتی اکسیدانها با رادیکالهای آزاد مقابله کرده در درمان کبد چرب بسیار موثر هستند. همچنین سیب حاوی اسید مالیک است که یک عنصر اساسی برای پیشگیری از آسیب به کبد میشود؛ در نتیجه کمک میکند که این ارگان در سلامت بهتری قرار داشته باشد.
۲- لیمو ترش
۳- چای سبز
براساس نتایج پژوهشی که در سال ۲۰۱۳ در مجلهی بینالمللی پزشکی مولکولی به چاپ رسید، چای سبز با دارا بودن مقادیر بالای کاتچین به بهبود عملکرد کبد کمک میکند و موجب کاهش چربی موجود در کبد بیماران مبتلا به کبد چرب غیرالکلی میشود. علاوه بر اینها چای سبز جزو بهترین خوراکیهای چربی سوز است و به کاهش وزن کمک کند.
برای محافظت از کبدتان و اسیر نشدن در دام کبد چرب، روزانه سه تا چهار فنجان چای سبز میل کنید.
۴- مصرف قهوه
مصرف قهوه به کاهش سطح آنزیمهای غیر طبیعی کبد کمک میکند. مطالعات نشان میدهد افراد دارای بیماری کبد چرب که در رژیم غذایی خود از نوشیدنی قهوه استفاده میکنند، آسیب کمتری نسبت به افراد دارای همین بیماری، ولی بدون مصرف نوشیدنیهای کافئین دار، به کبد خود وارد میکنند.
به نظر میرسد مصرف کافئین سبب کاهش حجم آنزیمهای کبدی غیر معمول در افراد در معرض خطر کبد چرب میشود.
۵- سبزیجات خام
میتوانید از دستورالعمل بنیاد کبد کانادا برای گیاهخواران استفاده کنید که به شما امکان میدهد بدون از دست رفتن طعمها و چاشنیها مقدار زیادی از کالری غذاها را کاهش دهید.
۶- خار مریم
۷- زردچوبه
۸- سیبزمینی شیرین