سکه ولایتعهدی امام رضا(ع)، ۸ برگ قرآن کریم روی پوست آهو به خط این امام هماهم، به همراه ۵ اثر دیگر امروز با حضور رئیس فرهنگستان هنر رونمایی شد.
به گزارش خبرنگار آئین و اندیشه فارس، مراسم رونمایی از سکه ولایتعهدی امام رضا(ع) امروز با حضور رئیس فرهنگستان هنر در مؤسسه تاریخ و تمدن شرق برگزار شد.
در ابتدای این مراسم «سیداحمد محیط طباطبایی» رئیس کمیته ملی موزههای ایران گفت: تاریخ نشان داده که بزرگ میراثداران ایران مردم هستند و بیشترین حفاظت را از آن داشتهاند.
وی با اشاره به روشهای سنتی میراثداری افزود: این اتفاق بسیار رخ داده است که مثال روشن آن وقف است که باعث شده آثار باارزشی تا امروز باقی بماند.
*رئیس کمیته ملی موزههای ایران: در ۲۰ سال اخیر به مردم در موزهداری توجه شده است
محیط طباطبایی با اشاره به افزایش شأن و منزلت کتاب پس از اسلام تأکید کرد: قدیمیترین کتابخانه و موزه پس از ۱۳ قرن در حرم امام رضا(ع) است که در طول تاریخ بهترین آثار به آنجا اهدا شده است.
وی افزود: در قرن اخیر مفهوم موزه رواج پیدا کرده و موزه مکان یادآوری و تذکر است و به این ترتیب در قرن ۱۳ در دوره ناصرالدینشاه نخستین موزه ایجاد شده است.
محیططباطبایی ادامه داد: نخستین موزه علمی در دارالفنون تأسیس شد و موزه ملی هم در مسعودیه ایجاد شد و در سال ۱۳۰۹ نیز نخستین موزه هنری در میدان بهارستان ایجاد شد.
وی با اشاره به حضور تجار در موزهداری در ایران تصریح کرد: حاجحسین ملک از جمله این افراد که مجموعه فرهنگی را ایجاد کرد که امروز به نام موزه ملک میشناسیم و بسیاری از تجار دیگر نیز بخشی از سرمایه خود را در طول تاریخ به حفظ آثار فرهنگی اختصاص میدادند.
محیططباطبایی با اشاره به توجه به مردم در موزهداری و حضور تجار در این عرصه در دو دهه اخیر افزود: سیدمحمد تقی هاشمیان از رجال اقتصادی هستند که به گردآوری دست زدند و مجموعه تاریخ و تمدن شرق را راهاندازی کرد و امیدواریم از مجموعهداری به موزهداری وارد شود.
رئیس فرهنگستان هنر: سکههای بسیاری از ولایتعهدی امام رضا(ع) از نیت سوء مأمون نشان دارد
در این مراسم علی معلم دامغانی رئیس فرهنگستان هنر نیز ضمن ابراز خرسندی از رونمایی صورت گرفته گفت: هر چه هست تجلی یاد خداست و هر کس به زبانی صفت حمد تو گوید.
وی افزود: تولید هنری و جمعآوری آثاری که جمال دوستان در تاریخ آفریدند مبارک است.
معلم با اشاره به معانی مختلف رونمایی گفت: این رونمایی به نمایش درآوردن زیبایی در پیش صاحبنظران است برای یاد کردن آنچه که باید یاد کند.
وی در بخش دیگری از سخنانش به تاریخچه سکه در اسلام پرداخت و گفت: عبدالعزیز اموی وقتی به خلافت رسید به فکر سکههای رایج افتاد که سکههای رایج آن زمان متعلق به ساسانیها بود؛ عبدالملک از خردمندان مشورت گرفت و آنها به او گفتند از زینالعابدین(ع) و فرزندش امام باقر(ع) مشورت بگیرد و او برای اصلاح سکه آنها را به دمشق دعوت کرد و سکهها با هدایت اهل بیت(ع) و بنیهاشم زده شد.
علی معلم با اشاره به دوران امام رضا(ع) گفت: امام رضا(ع) شهرتی به حق در ایران و جهان اسلام داشت آن هم در اوج هوا و هوس خاندان عباسی و این شد که مأمون امام رضا(ع) را به مرو دعوت کرد.
وی با اشاره به وجود سکههای بسیاری از ولایتعهدی امام رضا(ع) افزود: این صحت صحبت اباصلت است که نظر عباسیان سوء بود. لذا ضرب سکه ولایتعهدی امام رضا(ع) را زیاد کردند تا تصدیقی بر این امر باشد و نشان بدهد آنچه که سزاوار نبود.
رئیس فرهنگستان هنر ادامه داد: مناظرهها و ضرب سکه هر دو جواب عکس داد و موجب بیشتر شدن شهرت آن حضرت شد.
وی با اشاره به اهمیت کتاب نزد اهل بیت(ع) گفت: حضرت رضا(ع) با کتاب فقهالرضا و کتابش در طب وارد توجه است.
بنابر این گزارش در این مراسم سکه ولایتعهدی امام رضا(ع) ضرب شده در سمرقند با نوشته «لاالهالالله محمدرسولالله المأمون خلیفهالله ولایتعهد ذوالریاستین علی ابن موسی ابن علی ابن ابیطالب» و همچنین هشت برگ آهو منقش به آیات قرآن به خط کوفی با دست خط منسوب به امام رضا(ع)، قرآن ملا محتشم کاشانی از دوره صفویه با تذهیب ملاصالح مازندرانی به خط نسخ و ممهور به مهر علامه مجلسی رونمایی شد.
از دیگر آثار رونمایی شده در این مراسم قرآن به خط وصال شیرازی به سفارش داماد ناصرالدین شاه همراه با تذهیب و جلد لاکی، تعدادی قلمدان لاکی اثر هنرمندان قاجار همچون «آقارجب»، «لطفعلی صورتگر»، «آقا مصطفی» و «استاد نعمتالهی» و همچنین نقاشی پرتره رنگ و روغن نائب التولیه امام رضا (ع) در دروه ظلالسلطان کار شده توسط کمالالملک بود.