به گزارش افق آنلاین به نقل از اسپوتنیک، «سرگئی ریابکوف» معاون وزیر امور خارجه روسیه گفت که مسکو تردید ندارد که اگر تعادل در برجام حاصل نشود، ایران گامهای جدیدی برای توقف اجرای وظایف در چارچوب برجام برخواهد داشت.
ریابکوف ضمن پاسخ به این سؤال که آیا تهران ممکن است اجرای وظایف خود در برجام را متوقف سازد، بیان داشت: «تمامی آنچه توسط رئیس جمهور ایران حسن روحانی اعلام شد، در واقع در سالگرد خروج آمریکا از برجام، امروز در جریان جلسه تکرار شد. این نقشه ترسیمشده توسط ایرانیها، دو مرحلهایست، عدم پیشرفت و اینکه تعادل درون برجام چطور بهوجود آید، گامهای بعدی ایران را اجتنابناپذیر میسازد، ما در این زمینه شک و تردیدی نداریم».
در تاریخ ۸ می ۱۹۱۸، دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا خبر خروج واشنگتن از توافقنامه برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) را اعلام نمود. این توافقنامه موجب محدودیت در فعالیتهای هستهای ایران و جلوگیری از اقدامات یکجانبه آمریکا و شورای امنیت سازمان ملل متحد و اتحادیه اروپا در تحریمهای یکطرفه میباشد.
همچنین ریابکوف روز چهارشنبه در مصاحبه دیگری با شبکه خبری راشاتودی روسیه خواستار موافقت کشورهای عربی با پیشنهاد «پیمان عدمتعرض» ایران شد.
ریابکوف گفت: روسیه مجموعهای از پیشنهادات را ارائه کرده که هدف از آن، حفظ و تقویت توافقات و قراردادهای بینالمللی و تضمین اجرای آنها است.
وی افزود: در همین راستا ما معتقدیم پیشنهاد طرف ایرانی در خصوص امضای پیمان چندجانبه عدمتعرض میان کشورهای حاشیه خلیج (فارس) در زمان مناسب ارائه شده است.
معاون وزیر خارجه روسیه در ادامه گفت: پیشنهاد ایران در راستای طرح دیگری است که روسیه پیشتر در خصوص اقدامات اعتمادسازی در منطقه خلیج مطرح کرده بود.
ریابکوف اضافه کرد: ما تکرار میکنیم و دوستان و همکاران عرب را خطاب قرار میدهیم که این پیشنهادات روی میز است و ما آماده کمک برای اجرای آن هستیم.
وی گفت: دستیابی موفقیت در این مسیر در حفظ برجام نقش خواهد داشت و ما امیدواریم که شرکتکنندگان در نشست مکه به این پیام روسیه و ایران که خواستار حل مشکلات موجود و از بین بردن تنشها از طریق توافقات هستند گوش فرا دهند.
«محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران در جریان سفر به بغداد روز یکشنبه ۵ خرداد در کنفرانس خبری با وزیر خارجه عراق گفت که جمهوری اسلامی خواستار ایجاد روابط متوازن با همسایگان خود در خلیج فارس است و به همین منظور پیشنهاد امضای پیمان عدمتجاوز به این کشورها را داده است.
این در حالی است که برخی دولتهای عربی همچون عربستان سعودی و امارات با تبعیت از ایالات متحده عملاً راهکار جنگ و ایجاد بیثباتی را برای پیشبرد منافع خود اتخاذ کردهاند که طبیعتاً این امر چالشی جدی برای دستیابی به راهکارهای دیپلماتیک است و میتواند اوضاع منطقه را بحرانیتر کند.