فلج معده بیماری است که در آن عضلات معده قادر به حرکت و هدایت مواد غذایی به درون روده کوچک نیستند. علت دقیق این بیماری مشخص نیست، اما با دارو و تغذیه مناسب علائم بیماری تا حد زیادی کاهش خواهند یافت.
به گزارش افق آنلاین در بیماری فلج معده یا گاستروپارزی (Gastroparesis)، عضلات معده نمیتوانند حرکات معمول خود را برای پیش راندن غذا به درون روده کوچک داشته باشند. در نتیجه غذا درون معده باقی میماند و مشکلات بسیاری را برای فرد به وجود میآورد. اگرچه این بیماری درمان قطعی ندارد، اما با دارو، رژیم غذایی و سایر روشهای درمانی میتوان شدت علائم را کاهش داد. در این مطلب به بررسی علت، علائم و راهکارهای درمان این بیماری خواهیم پرداخت.
در صورتی که بخش خاصی از مطلب بیماری فلج معده مدنظر شماست، با انتخاب عناوینی که در فهرست موضوعی زیر ارائه شدهاند، به بخش دلخواه خود برسید.
بیماری فلج معده
علل
علائم
مشکلات ناشی از ابتلا به فلج معده
روش های درمان
بیماری فلج معده
فلج معده یا بیماری گاستروپارزی، بیماری است که بر حرکت خودکار و طبیعی ماهیچههای معده تاثیر میگذارد. در حالت عادی، انقباضات عضلانی قوی غذا را در مسیر گوارش هدایت میکنند. اگر کسی به گاستروپارزی مبتلا باشد، این حرکتها آهستهتر خواهند بود یا کاملا متوقف میشوند، در نتیجه معده به درستی تخلیه نمیشود.
این بیماری میتواند ناشی از آسیب به عصب واگوس، که سیستم گوارشی را تنظیم میکند باشد. درصورتی که این عصب دچار مشکل باشد، عملکرد درست عضلات معده و روده را مختل میکند و مانع از حرکت مواد غذایی در دستگاه گوارشی میشود
برخی از داروها، مانند مسکنهای اپیوییدی، داروهای ضد افسردگی، داروهای ضد حساسیت و فشار خون میتوانند منجر به کند شدن تخلیه معده شوند و علائم مشابهی را ایجاد کنند. به علاوه با مصرف این داروها علائم گاستروپارزی در مبتلایان به این بیماری شدت خواهد گرفت.
گاستروپارزی میتواند روند هضم طبیعی غذا را مختل کند و باعث حالت تهوع، استفراغ، برهم خوردن سطح قند خون و مواد مغذی در بدن شود. تاکنون علت قطعی بروز این بیماری مشخص نشده است، گاهی این بیماری در نتیجه ابتلا به بیماری بروز میکند و گاهی نیز افراد بعد از انجام جراحی به آن دچار میشوند. اگرچه هیچ درمان قطعی برای گاستروپارزی وجود ندارد، اما تغییر در رژیم غذایی و مصرف دارو، میتواند مشکلات ناشی از این بیماری را کاهش دهد.
علل ابتلا به گاستروپارزی
همانطور که گفته شد، همیشه نمیتوان مشخص کرد که چه چیزی منجر به گاستروپارزی شده است، اما در بسیاری از موارد، این بیماری به علت آسیب عصب واگوس ایجاد میشود.
عصب واگوس به مدیریت فرایندهای پیچیده در سیستم گوارش از جمله علامت دهی به عضلات معده برای انقباض و هدایت غذا به روده کوچک کمک میکند. درصورتی که عصب واگوس آسیب ببیند، نمیتواند به طور مناسب دستورات را به ماهیچههای معده ارسال کند. این امر باعث میشود که غذا برای مدت بیشتری در معده باقی بماند و سپس وارد روده کوچک شود.
عواملی که میتوانند باعث آسیب رسیدن به عصب واگوس شوند و خطر ابتلا به بیماری گاستروپارزی را افزایش دهند، عبارتند از:
دیابت
جراحی مری
جراحی معده یا روده کوچک
عفونت، به خصوص عفونتهای ویروسی
برخی از داروها که سرعت تخلیه معده را کاهش میدهند، مانند داروهای مسکن
اسکلرودرمی، بیماری تصلب بافت
بیماریهای مربوط به سیستم عصبی، مانند پارکینسون، تصلب بافت چندگانه و ام اس
کم کاری تیروئید
همچنین زنان بیش از مردان در معرض خطر ابتلا به گاستروپارزی هستند.
علائم فلج معده
علائم و نشانههای این بیماری عبارتند از:
استفراغ
حالت تهوع
احساس سیری مفرط بعد از خوردن کمی غذا
رفلاکس معده
نفخ
درد شکم
تغییر در قند خون
کاهش اشتها
کاهش وزن و سوء تغذیه
بسیاری از افرادی که به گاستروپارزی مبتلا هستند، علائم قابل توجهی از خود بروز نمیدهند. درصورتی که هریک از علائم بالا را دارید، به پزشک مراجعه کنید.