به گزارش افق انلاین ، رضا حمزهای استاد ایرانی دانشگاه ایالتی میسوری غربی آمریکا است. وی طی سالهای ۱۹۹۰ تا ۱۹۹۱ رئیس دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه ایالتی میسوری غربی بوده و طی سالهای حضورش در این دانشگاه ۷ جایزه بهترین تدریس و تحقیق و نیز دو جایزه استاد برتر (در سالهای ۲۰۰۳ و ۲۰۰۸) را از آن خود کرده است.
وی تأکید دارد که دو دلیل اصلی عدم حمله آمریکا به ایران، نفوذ این کشور در منطقه و داشتن قویترین ارتش یعنی ارتش مردم است. مردم ایران با سایر ملل متفاوتند.
او معتقد است، اندوخته عقلانی را که دولت ایران در این مصاف با نتانیاهو و ترامپ همچنان در دست دارد ، تنها مجوز نجات ایران و اقتصاد ایران از شر این تحریمهای تحمیلی امریکا و نیز تعداد چشمگیری از سایر ملل که بیشتر آنها با بی میلی کامل مجبور به همگامی با ترامپ شده اند، خواهد بود. ایران نباید به دام تشبثات خام ترامپ افتاده و اقتصاد و رفاه مردم ایران را بازیچه شوهای تلویزیونی این مرد بی تجربه «سیاسی و سیاست» بنماید.
وی که به عنوان استاد مهمان در موسسات بینالمللی بسیاری از جمله دانشگاه بوردو در فرانسه، دانشگاه آپسالا در سوئد، سازمان مدیریت صنعتی ایران و همچنین بانکهای ایرانی و بانک مرکزی فعالیت داشته است بر این باور است، راه خروج از این دام متحد دولتهای اسرائیل و امریکا، برخوردهای سنجیده متعادل بسیج جهانی است. بهترین حربه ایران، اثبات بلوغ سیاسی متمرکز بر همکاری با سازمان ملل و نیز حفظ محافظه کارانه حمایت فعلی اروپا و اکثریت مردم و سیاستمداران آمریکاست. نفوذ قوی ایران در منطقه یکی از برگهای برنده در مقابل تجاوزات نظامی دو دولت مذکور بر پیکر ایران است که با تغییر مثبت استراتژی ایران در جهت دفاع از حقوق و موجودیت ایران و ملل مورد حمایتش در منطقه به موازات موازین مورد احترام بین المللی – موجبات پذیرش ایران عزیز رادر جامعه جهانی و اکتساب رونق اقتصادی معوق آن فراهم خوا هد ساخت.
وی تأکید دارد، هرگونه تندروی سیاسی و شعاری بی منطق منجر به تیشه زدن به پیکر این ملت و جمهوری اسلامی خواهد بود. رویکرد مردم آمریکا و جهان به سخنان سنجیده و منطقی آقای ظریف پیوسته با اشتیاق و دیدگاه مثبت و نهایتأ تقاعد نسبی بوده است. مردم جهان خواستار صلح و رفاه هستند و افرادی را همانند ترامپ ها که مانع وحدت جهانی و رفاه مردم خود هستند ، دیر یا زود از سر راه خود بر خواهند داشت.
دیگر نظرات این اقتصاددان را که حوزههای پژوهشی او عبارتند از: قیمتگذاری، ارزشگذاری بانک، پول و بانکداری، اقتصاد بینالملل، اقتصاد کلان (تئوری و کاربردی)، اقتصاد خرد (تئوری و کاربردی)، اقتصادسنجی کاربردی، مهندسی اقتصادی، سیاستهای مالی و پولی، بازارهای سرمایهگذاری و مالی، اقتصاد مدیریتی، اقتصاد حقوقی، روشهای کمی و کیفی اعمال شده در کسب و کار، علوم بازاریابی و مدیریت(MIS)، روش تحقیق و علاوه بر آن واحدهای اطلاعات عمومی (KAM) در دانشگاه والدن و…، در ادامه و در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیمبخوانید.
روابط بین ایران و آمریکا را به لحاظ سیاسی و اقتصادی چطور می بینید؟ این وضعیت تا کجا و کی ادامه می یابد؟
شاید یکی از عمده ترین چالش هایی را که دولت ایران می باید در ذکاوت کامل و با احساس مسئولیت و تعهد بیش از حد متعارف به حل بهینه آن مقید و فعالانه مشغول باشد، تعیین تقدم و تأخر مسائل سیاست و اقتصاد اقلیمی، از یکطرف و مبذول داشتن همت بهینه به اوضاع منطقه (عمدتاً خاورمیانه)، از طرف دیگر است.
عملکرد داخلی و منطقه ای دولت ایران مورد تداخل و رقابت متداوم بوده اند. محدودیتهای مالی و بودجه ای موجب تقلیل توانایی دولت در تخصیص منابع کافی به طرحهای عمرانی و زیر بنایی داخلی بوده و همچنان خواهد بود. حمایتهای منطقه ای ایران در سوریه – عراق – لبنان -فلسطین- یمن و افغانستان و …. موجب ازدیاد نفوذ ایران در منطقه بوده است. درعمل امروز ثابت شده که ایران از قدرت و نفوذ سیاسی ملموسی در منطقه برخوردار است. این عامل توسط استراتژیست های دول آمریکا و اروپا خود یکی از مهمترین موانع وعوامل موقوف کننده جنگ ضد بشری و خانمانسوزی که مورد اصرار بولتون – پامپئو و مزدوران دیگر کارخانه های اسلحه سازی مهلک امریکا بوده است شمرده می شود.
موافق یا مخالف – این شاید خود حائز اهمیت است که مردم ایران را از تجاوز اسرائیل – امریکا و شاید انگلیس در امان داشته است. بهترین تشبیه توضیحی این مهم – اضطرار دوا و بهداشت و مبارزه حیاتی در بودجه محدود یک خانواده است. سایرنیازهای عدیده اقتصادی خانواده ها گهگاه مورد تنگنای لاجرم در تأمین بهداشت و دارویی آنها می گردد.
- قدرتمندترین ارتش؛ ارتش مردم ایران
- مردم ایران متفاوت از سایر ملل
اما پیشرفت های علوم اقتصادی و سیاسی حاضر می باید در جهت اتخاذ بهینه چنین تصمیمات استراتژیک و حیاتی به ورطه استفاده و استخدام در آمده و به مصداق مثالهای قدیمی (پال ساموئلسون) بودجه متناسبی را در انتخاب توپ (نظام داخلی و منطقه ای) و کره (خوراک و رفاه مردم) اختصاص دهیم. هنوز در ایران هستند کسانی که قدرتمندترین ارتش را – اگر نه در کوتاه مدت – ولی در بلند مدت – ارتش مردم می دانند. در مبارزه با آشوبگران رنگارنگ تاریخ – مردم ایران – می باید قدرت منطقه ایی که از مردم انباشته شده و بر شانه های مردم تکیه دارد استفاده صحیح کنیم. نه تنها از مالیاتهایی که از آنها جمع آوری می گردد و نیز از رفاهی که باید از دست بدهند. به گفتمان مفسرین و کارشناسان متعدد که توجه کنیم – دومین عاملی که دولت آشوبگر ترامپ را از حملات او به ایران بر حذر داشته – مردم ایران هستند که «با سایر ملل- از قبیل عراق-افغانستان و غیره متفاوت هستند.» آنها در پاسخ به تجاوز بیگانه به هر اهتمام جانبازانه ای همت خواهند ورزید.
- کارنامه سه ساله ترامپ سراسر شرر، توطئه، اهانت به انسانیت و انسانهای بی شمار با تکیه بر منفعت شخصی و خانوادگی است
همان طوری که در گذشته بیان کرده بودم – محدودیتهای سختگیرانهتر و متوقفکننده دونالد ترامپ به دلایلی واضح، برای بقیه کشورهای جهان، اکثریت قابل توجهی از آمریکاییهایی که در فرآیند سیاسی و تصمیمگیری این کشور نقش دارند و طبیعتاً مردم امریکا (۶۰%) و ایران، قابل قبول نبوده است. شبیه آنچه ترامپ در رفتار ناپخته خود با ایران ادعا میکند، در سایر سیاستهای نابخردانه وی که تأثیرات منفیای بر اکثریت مردم آمریکا-اروپا و سایر ملل جهان دارد، نیز نمودار بوده است. وی در نهایت در کلیه زمینه ها با ناکامی مواجه خواهد شد و از کارنامه کمتر از سه ساله اش جز شرر، توطئه و اهانت به انسانیت و انسانهای بیشمار و نیز تکیه متمرکز بر منفعت شخصی و خانوادگییش – اثری مثبت نمی توان یافت. حتی انگیزه هر اقدام احتمالأ مثبتوی تنها از موضع سود کوتاه مدت و یا بلندمدت خود تبیین می شود.
- ترامپ یک پدیده موقتی، لکن منحوس و طاقت فرساست
- ایران به مسیری که پس از کاهش یا لغو تحریم ها طی می کرد، ادامه دهد
رفتارهای خودستایانه و نامشروع وی و رویکردهای گذشتهاش در سطح جهانی هم از نظر داخلی و هم از نظر وجهه آمریکا در عرصه بینالمللی مخرب قلمداد میشود. اعتبار و پرستیژ بینالمللی رو به افزایش آمریکا در دوران رهبری اوباما، همانطور که شاخصهای در دسترس و قابل اعتماد نشان میدهند، بیش از این نمیتوانست کاهش یابد. دولت ایران باید در همان مسیری که موجب فراهم کردن یک رشد پایدار برای اقتصاد این کشور شده و همچنین در مدت کوتاه بعد از کاهش یا لغو تحریمها، موفقیتی نسبی را نصیب این کشور کرده به راه خود ادامه دهد. ترامپ یک پدیده موقتی، لکن منحوس و طاقت فرساست که موجب آلودگی فرهنگی،سیاسی، اخلاقی و رجعت به تشبثات نژاد پرستانه-نه تنها در امریکا- بلکه در بسیاری از کشورهای دیگر بوده است.
- اخلالگران اصلی خاورمیانه، نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل و ترامپ هستند
- سیاستهای هردو با صراحت در سازمان ملل متحد و منطقه اروپا مردود شمرده شده اند
- ترامپ و نتانیاهو مورد بازجویی توسط مراجع قضایی و قانونگذاری کشور خود با جرمهای جنایی متعدد هستند
مصاحبه آقای ظریف که در شبکه سی ان ان امریکا چند روز پیش توسط آقای فرید زکریا انجام شد، بسیار منطقی و خالی از هرگونه ابهام بود. آنچه بر همگان واضح است – اخلالگران اصلی خاورمیانه، نتانیاهو – نخست وزیر اسرائیل – و ترامپ هستند که سیاستهای هردو با صراحت در سازمان ملل متحد و منطقه اروپا مردود شمرده شده اند. و جالب توجه آن که هردو آنها مورد بازجویی توسط مراجع قضایی و قانونگذاری کشور خود با جرمهای جنایی متعدد هستند.
به گزارش وال استریت ژورنال (۳۱ ژوئیه,۲۰۱۹ –صفحه۱۰(A -, اخیرأ گروهی ازمقامات اتحادیه امارات عربی برای مذاکره با دولت ایران در مورد تقویت امنیت ترافیک خلیج فارس و نیز حرکتهای غیر قانونی در آبهای آن منطقه ، به ایران رفته و بااینکه کاملأ با دونالد ترامپ در زمینه تحریم ایران همکاری دارند و نیز در یمن با گروه مقاومت طرفدار ایران در جنگ هستند، این اقدامشان جالب توجه است. دول غربی و نیز اتحادیه امارات این راه را منطقی تر دیده اند.این یکی دیگر از مثالهای سبک کار غلط معروف ترامپ است که به زعم خود در “حل اساسی” مسائل و چالشهای دشوار سیاسی به تولید هرج و مرج می پردازد و جهان را به تکاپو و هدر دادن نیرو ها و منابع مالی و انسانی سوق می دهد.
آینده انتخابات را در آمریکا چطور می بینید؟
- احتمال شکست ترامپ در انتخابات آمریکا بسیار قوی است
آنچه مسلم است با انتخابات ریاست جمهوری امریکا در ماه نوامبر و جا به جا شدن ریاست مملکت – انتظار شکست وی – پیرو شکست های متعدد اساسی اش بسیار قوی است. شکستهای اساسی ترامپ خلاصه می شود در زمینه های اخلاقی، حقوقی، مالی، درستکاری، نژادپرستی، ارتشاء، فساد جنسی و عیان شدن ارتکابات جنایی متعدد وی در آخرین گزارش رابرت مولر – و نیز نه تنها مماشات – بلکه دوستی ظاهرأ قوی وی با هیات حاکمه روسیه (پوتین و عده دیگر) و کره شمالی که در قضاوتهای رسمی نیروهای امنیتی و مجلسین امریکا هر دو را متخاصم ارزیابی کرده اند.
یکی از آخرین برخوردهای ترامپ که با مخالفت اکثریت مردم ومقامات رهبری سابق و فعلی نیروهای امنیت امریکا مواجه شد و نهایتأ به عزل دن کتسDan Coats ریاست فعلی سازمان امنیت امریکا، توسط ترامپ انجامید، مخالفت قوی و بدون استثناء او با کلیه نظرات مستقل وی بود. دن کتس رسمأ و مکررأ نظر واضح خود را بر خلاف نظر ترامپ در مورد ایران ، پوتین (روسیه) و کره شمالی بیان کرده بود. وی نیزمخالف رفتار نادرست ریاست جمهوری در زمینه ایران و تحریمهای ضد دولتی و مردمی بود و معتقد به ادامه مذاکرات دیپلماتیک جهت بهبود مناسبات ایران در منطقه و نیز عدم ادامه فعالیتهای هسته ای دولت ایران بود. بر طبق گزارش روزنامه معروف و پر اعتبار واشینگتن پست – ۲۹ ژوئیه ۲۰۱۹ – مقامات رسمی کنونی و سابق امنیتی امریکا کاندید کردن جان رتکلیف – نماینده جمهوری خواه مجلس نمایندگان امریکا را از طرف ترامپ صریحأ مورد انتقاد قرار داده و تاکید کرده اند که وی از کمترین شایستگی برخوردار است و هیچگونه سابقه رهبری امنیتی در هیچ سازمان دولتی نداشته است و نگرانند که او را ترامپ در ادامه بازی های سیاسی شخصی خود مورد سوء استفاده قرار دهد.
چرا هر روز ترامپ حرفهای ضد و نقیض بسیار در خصوص مواضعش نسبت به ایران می گوید ؟در آمریکا چه نگاهی نسبت به ایران حاکم تر است؟
- ۶۰ تا ۶۹ درصد مردم آمریکا ترامپ را دروغگو دانسته و به او اعتماد ندارند
- امید می رود که احتمالاً بایدن ترامپ را از کاخ سفید اخراج و جهان و ایران را از شر او خلاص کند
- ایران نباید به دام تشبثات خام ترامپ بیفتد و اقتصاد و رفاه مردم را بازیچه شوهای او نکند
در سنجش های متعدد افکار عمومی امریکا بدون استثناء حدود ۶۰ تا ۶۹ درصد مردم، آقای ترامپ را دروغگو دانسته و به وی اعتماد ندارند. با فرا رسیدن انتخابات ریاست جمهوری امریکا ، می توان امیدوار بود که یکی از کاندیداهای دموکراتها (احتمالآ جو بایدن) وی را از کاخ سفید اخراج کرده و جهان را – از جمله ایران – از شر او خلاص کنند. انتظار می رود که این بدترین ریاست جمهوری امریکارا بعد از خلع قدرت به دلایل تقلب، دروغگوییهای مکرر و ضربات عدیده به دموکراسی این کشور راهی زندان کنند.
اندوخته عقلانی را که دولت ایران در این مصاف با نتانیاهو و ترامپ همچنان در دست دارد – تنها مجوز نجات ایران و اقتصاد ایران از شر این تحریمهای تحمیلی امریکا و نیز تعداد چشمگیری از سایر ملل که بیشتر آنها با بی میلی کامل مجبور به همگامی با ترامپ شده اند، خواهد بود. ایران نباید به دام تشبثات خام ترامپ افتاده و اقتصاد و رفاه مردم ایران را بازیچه شوهای تلویزیونی این مرد بی تجربه “سیاسی و سیاست” بنماید. روشنفکران امریکا و جهان طرفداران صلح و رفتار عاقلانه دولتمردان هستند. آنهااز ملت ها و رفاه انسان ها حمایت کرده و دولتهایی را قهرمان یافته اند که قهر با مردم را قویأ و همواره طرد کرده و کمر به همت در خدمت به آنها بسته اند.
بر اساس مقاله ا ی که توسط الکس لاکی –Alex Lockie – در Business Insider به تاریخ ۱۸ فوریه,۲۰۱۷ منتشر شد ، بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل، یکی از نخستین رهبران خارجی بود که پس از انتخاب ترامپ در نوامبر ۲۰۱۶ وجشن افتتاحیه وی جهت مذاکرات با وی به کاخ سفید آمد که تنها به یک دلیل ساده قابل تشریح است: امریکا و اسراییل یکی از قوی ترین همبستگی ها و مناسبات نظامی با یکدیگر دارند.
سیاست استراتژیک نسبتاً هماهنگ مورد پیروی امریکا در دوران اوباما و تونی بلیر (انگلیس-بعد از پایان رهبری وی) – در رابطه با منطقه خاورمیانه – متکی به شناسایی یک مثلث قدرت شامل ایران، اسرائیل وعربستان سعودی بود که بر اساس آن می باید با هر یک از سه کشور قدرتمند مذکور مناسبات طولانی مدت سازنده و ترغیب کننده جهت هماهنگی و همزیستی منطقه ای و نیز کنترل مثبت و جمعی خاور میانه توسط آن سه کشور بر قرارمیکردند. قراردادهای کنترل اتمی ایران در همان راستا پیش میرفت.
رویکرد دیگر در مورد سیاست امریکا در رابطه با خاورمیانه آن است که اسرائیل را بدون قید و شرط در مقابل فلسطین و کلیه ملل دیگر منطقه نه تنها حمایت کرده بلکه آن دولت را حتی در رهبری سیاستگذاران امریکا در منطقه خاورمیانه شریک نماید. این سیاست که امید و خوشبینی مردم فلسطین نسبت به هر نوع وساطت امریکا را نا بودکرده است از اساسی ترین دلایل ظهورمقاومت های منطقه است که راهی جز مبارزه با چنگ و دندان با اخلالگران آرامش منطقه و مزدوران داخلی آنها – از قبیل جنایتکاران عربستان سعودی – در مقابل خود ندیده اند. دونالد ترامپ بدترین رهبر امریکا در هر زمینه ای – از جمله در این زمینه بوده است که متاسفانه تقریبأ کلیه جمهوریخواهان را نیز بدون مقاومت بسیج سیاستهای مخرب و ضد بشری خود کرده است.
با ظهور دونالد ترامپ در رأس دولت امریکا،استراتژی منفعت طلبانه ای که هم او و هم دامادش(جرد کوشنر) را به حد اکثر انتفاع می رسانید،کلیه دستاوردهای اوباما و سایرین را نقش بر آب کرد و مثل بسیاری از سیاستهای ضد انسانی دیگرش منحوط ترین راه را با جسارت اختیار کرد. اکنون اسرائیل را به عنوان ژاندارم منطقه و عربستان سعودی را جهت تقویت نظامی در مقابل ایران به رغم مخالفتهای شدید مجلسین امریکا به سنگینیی بی سابقه ای مسلح نموده است.
سیاستهای وی در عرصه بین المللی – داخلی امریکا – و خاورمیانه به وضوح مبتنی بر نفاق و جدایی است و همه و همه در همان ورطه انحطاطی است که موجب نگرانی جهانیان شده است. چند دهه پیش را با نگرانی به یاد بیاوریم که چندین متفکر آینده نگر و آینده نگار آغاز جنگ جهانی سوم را در خاور میانه پیش بینی کرده بودند. البته لشکر کشی و جنگ نظامی در طیف گزینش ترامپ نمی گنجد (که تنها خصلت مثبت تصادفی اوست که مورد تعجب عقلای جهان است). لکن رفتار، سیاستهاو عملکردهای او می تواند جهان را به آتش جنگ بکشا ند.
- بیش از ۶۰ درصد مردم آمریکا چشم به راه خروج ترامپ از اریکه قدرت هستند
مردم امریکا (بیش از ۶۰ درصد) وبسیاری از مردم جهان چشم به راه خروج ترامپ از اریکه قدرت می باشند. امید آن است که این دودستگی و اغتشاشات چشمگیر و بی سابقه غالب – پیش از آنکه فرهنگ آزادی و مدنی امریکا و حتی ممالک دیگر را آلوده تر سازد – هر چه زودتر به قعرتاریخ تیره سپرده گردد.
راهکار و توصیه شما در این شرایط به ایران و دولتمردان آن چیست؟
- راه خروج از این دام متحد دولتهای اسرائیل و امریکا، برخوردهای سنجیده متعادل بسیج جهانی است
- نفوذ قوی ایران در منطقه یکی از برگهای برنده در مقابل تجاوزات نظامی آمریکا و اسرائیل بر پیکر ایران است
در نمودارهای زیرین – سایه شوم جنگ اقتصادی دونالد ترامپ را بر اقتصاد مردم ایران می توان به وضوح سنجید. راه خروج از این دام متحد دولتهای اسرائیل و امریکا، برخوردهای سنجیده متعادل بسیج جهانی است. بهترین حربه ایران، اثبات بلوغ سیاسی متمرکز بر همکاری با سازمان ملل و نیز حفظ محافظه کارانه حمایت فعلی اروپا و اکثریت مردم و سیاستمداران آمریکاست. نفوذ قوی ایران در منطقه یکی از برگهای برنده در مقابل تجاوزات نظامی دو دولت مذکور بر پیکر ایران است که با تغییر مثبت استراتژی ایران در جهت دفاع از حقوق و موجودیت ایران و ملل مورد حمایتش در منطقه به موازات موازین مورد احترام بین المللی – موجبات پذیرش ایران عزیز در جامعه جهانی و اکتساب رونق اقتصادی معوق آن خواهد شد.
- مردم جهان خواستار صلح و رفاه هستند و افرادی را همانند ترامپ ها که مانع وحدت جهانی و رفاه مردم خود هستند ، دیر یا زود از سر راه خود بر خواهند داشت
هرگونه تندروی سیاسی و شعاری بی منطق منجر به تیشه زدن به پیکر این ملت خواهد بود. رویکرد مردم امریکا و جهان به سخنان سنجیده و منطقی آقای ظریف پیوسته با اشتیاق و دیدگاه مثبت و نهایتأ تقاعد نسبی بوده است. مردم جهان خواستار صلح و رفاه هستند و افرادی را همانند ترامپ ها که مانع وحدت جهانی و رفاه مردم خود هستند ، دیر یا زود از سر راه خود بر خواهند داشت. به امید روزهای روشن تر آینده ایران و جهان.
تورم ایران در ماه ژوئن ۲۰۱۹
نرخ بیکاری ایران
نسبت بدهیهای دولت ایران به درآمد ملی سالیانه (GDP)
نسبت کسربودجه دولت ایران به درآمد ملی سالیانه
انتهای پیام/