به گزارش افق انلاین ، غلامحسین اسماعیلی امروز سهشنبه طی سخنانی در آیین گشایش مجتمع ۳۵ شورای حل اختلاف ویژه اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه ضمن تبریک ایام پربرکت ذیالحجه اظهار کرد: روز خبرنگار را نیز خدمت جامعه رسانهای کشور و همه مرتبطین با این حوزه مهم تبریک میگویم و یاد و خاطره شهید صارمی و همه کسانی را که برای اعتلای نظام جانشان را فدا کردهاند گرامی میداریم.
اسماعیلی در ادامه تصریح کرد: از همه کسانی که در فرآیند تشکیل مجتمع شماره ۳۵ شوراهای حل اختلاف ویژه اصحاب فرهنگ و رسانه متقبل زحمت شدند سپاسگزاری میکنم؛ چه آنهایی که در بنیان نهادن این مجتمع زحمت کشیدند و چه کسانی که نسبت به برگزاری این جلسه همت گماشتند.
رئیس حوزه ریاست قوه قضاییه در ادامه با اشاره به ضرورت بهرهبرداری حداکثری از ظرفیتهای شوراهای حل اختلاف گفت: من اخیرا به سبب انتساب خود به سمت سخنگویی دستگاه قضا، قرابت و پیوندی با جامعه رسانهای کشور پیدا کردم و به این سبب به موضوع اهمیت حل و فصل مسائل رسانهای از طریق ساز و کار شوراهای حل و اختلاف بیشتر اذعان و اعتقاد پیدا کردم.
وی ادامه داد: امیدواریم اختلاف و نزاعی در حوزه اصحاب فرهنگ و هنر و رسانه پیش نیاید؛ اما اگر اتفاقی برای من هم به اعتبار سخنگویی دستگاه قضا رخ داد، من را هم جزئی از جامعه فرهنگ و رسانه به حساب آورید و ما هم استقبال میکنیم چنانچه موضوعی در حوزه کاری ما پیش آمد به شورای حل اختلاف فرهنگ و رسانه ارجاع شود.
سخنگوی دستگاه قضا تصریح کرد: ان شاءالله که برای هیچ کدام از اهالی فرهنگ، هنر، رسانه و ما موضوعی برای ارجاع به شوراهای حل اختلاف پیش نیاید، اما به سبب کارکردهای اجتماعی موجود، ایجاد چنین اختلافاتی اجتنابناپذیر است؛ البته من پیشتر در یک جمع پزشکی اظهار کردم که امیدوارم روزی نان ما در دستگاه قضا و نان شما در جامعه پزشکی آجر شود و جامعه ما به سطحی برسد که چه از بعد سلامت جسمانی و چه از بعد سلامت رفتاری مردم نیازی به مراجعه به جامعه پزشکی و جامعه قضایی نداشته باشند.
اسماعیلی در ادامه با اشاره به نگرشها و برنامههای تحولی در قوه قضاییه در دوره جدید گفت: در عناوین و برنامههایی که در دوره تحول مورد نظر ریاست قوه قضاییه است، توسعه ارتباطات دستگاه قضایی با جامعه رسانهای، هنری و فرهنگی کشور و در یک میزان گستردهتر با جامعه نخبگانی کشور میباشد.
رئیس حوزه ریاست قوه قضاییه تصریح کرد: بنای ما در دوره تحول این است که ارتباطات دستگاه قضایی در حوزههای مختلف با آحاد جامعه گسترش یابد و بتوانیم از این ارتباطات در جهت افزایش سرمایههای اجتماعی قوه قضاییه به عنوان یکی از ارکان نظام بهره ببریم؛ چرا که افزایش سرمایه اجتماعی قوه قضاییه مترادف با افزایش سرمایه اجتماعی نظام است.
وی بیان داشت: جامعه رسانهای و فرهنگی و هنری کشور علاوه بر اینکه به صورت مستقل یکی از جامعههای مخاطب ما محسوب میشود، کانالی برای تعامل ما در دستگاه قضایی با شهروندان و آحاد جامعه است و معتقدیم جامعه مطبوعاتی کشور میتواند به عنوان یک کانال ارتباطی با شهروندان به ما یاری رساند.
سخنگوی دستگاه قضا با اشاره به ابلاغ دستورالعمل حفظ ارزشهای اسلامی و کرامت انسانی توسط ریاست قوه قضاییه گفت: معتقدیم که در حوزه حفظ کرامت انسانی و ارزشهای اسلامی، جامعه فرهنگی و رسانهای کشور بسیار میتواند نقشآفرین باشد و ابلاغ دستورالعمل حفظ ارزشهای اسلامی و کرامت انسانی از سوی رئیس قوه قضاییه که در چارچوب همین مقوله میباشد نیز در تمام فرآیندهای قضایی و غیرقضایی قوه قضاییه ما را در جهت نیل به اهدافمان کمک میکند.
اسماعیلی بیان داشت: در دوره تحول، بنای ما در دستگاه قضایی این است که با سعه صدر پذیرای نقدها باشیم و حتی نسبت به بیمهریها و ناسزاهایی که بعضا صورت میگیرد، واکنش صریح نشان ندهیم؛ به جز در مواردی که ارزشهای اسلامی و عمومی، امنیت جامعه، ارکان نظام و انقلاب را به مخاطره میاندازد.
رئیس حوزه ریاست قوه قضاییه افزود: در دوره جدید بنا داریم تا آنجایی که ضرورتها ایجاب میکند شکایتی را از اصحاب فرهنگ و رسانه مطرح نکنیم؛ همین دیروز پرونده شکایت از فردی را بررسی میکردم که در دوره قبل مصاحبهای تلویزیونی را انجام داده بود؛ اگرچه اعتقاد داریم مطالب بیان شده در آن مصاحبه صحیح نیست، اما بنای ما گذشت و سعه صدر است و این رویکرد را در دوره جدید دنبال میکنیم.
وی با بیان اینکه اراده ما انجام کار تخصصی در همه حوزههای مرتبط با امر قضاست، گفت: افتتاح مجتمع شورای حل اختلاف ویژه اصحاب فرهنگ و رسانه، نخستین اقدام و گام تخصصی ما نیست؛ بلکه ما در دستگاه قضایی مدتهای مدیدی به دنبال تخصصی کردن امور بودهایم. در همین رابطه در حوزه مفاسد اقتصادی یک مجتمع تخصصی با رویکرد خاص و با در اختیار داشتن همه امکانات لازم تاسیس کردیم.
سخنگوی دستگاه قضا ادامه داد: امروز با توجه به تخصصی شدن همه امور در جامعه این اقتضا وجود دارد که فرآیندهای قضایی هم به صورت تخصصی مورد پیگیری قرار گیرد و از مشاوران کارآزموده و مورد وثوق بیشتری در پیگیری پروندههای قضایی بهره گرفته شود.
اسماعیلی با بیان اینکه دستگاه قضایی در حوزه شوراهای حل اختلاف به مانند همه حوزهها نگرش تخصصی را تعقیب میکند، گفت: رویکرد مبنایی دستگاه قضا در حوزه شوراهای حل اختلاف به حداکثر رساندن موارد ارجاعی به صلح و سازش میباشد. اگر تا امروز تا ۷۰ درصد موارد ارجاعی به شوراهای حل اختلاف به صلح و سازش ختم میشد، مبنا و هدف ما آن است که به سمت حداکثرسازی نیل به صلح و سازش موارد و پروندههای ارجاعی به شوراهای حل اختلاف حرکت کنیم.
رئیس حوزه ریاست قوه قضاییه در ادامه با اشاره به انتظارات متقابل دستگاه قضایی از اصحاب فرهنگ و رسانه بیان داشت: همان طور که ما در دستگاه قضایی به دنبال تحول در فرآیندها و برنامهها هستیم از عزیزان و دوستان در حوزه فرهنگ و رسانه نیز انتظار تحقق تحول داریم و معتقدیم رویکرد تحولی ما نباید یکجانبهگرایانه باشد؛ بلکه باید اصحاب فرهنگ و رسانه نیز در اخلاق و رفتار و نوشتار و سایر شئون مرتبط با خود، تحولی را محقق کنند و در سایه این تحول کمترین لغزشها از سوی آنها صورت گیرد.
وی افزود: وقتی ما در دستگاه قضایی یک مجتمع تخصصی در حوزه فرهنگ و رسانه دایر میکنیم، یعنی برای اهالی این عرصه، شان ویژهای قائل هستیم و انتظار داریم این شان از سوی خود این عزیزان نیز رعایت شود.
سخنگوی دستگاه قضا در ادامه با بیان خاطرهای از پدر عباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: من در دوره بعد از انقلاب در مشهد از متلمذان خاص کرسی درس و بحث آیتالله صالحی مدرس بودمََ. ایشان همواره در اثنای تدریس خود که از غنای علمی و بیان بلیغ برخوردار بود، مزاح و شوخی میکردند؛ اما در یک مقطعی ما شاهد بودیم که ایشان به سبب اینکه مسئولیت امام جماعت یک مسجد را نیز برعهده گرفته بودند، دیگر مانند گذشته مطایبه و مزاح نمیکردند و معتقد بودند اگرچه مزاح کردن با معلمی سازگار است، اما این امر متناسب با شان امام جماعت یک مسجد نیست.
اسماعیلی تصریح کرد: هدفم از بیان خاطره فوقالذکر این بود که ما باید اقتضائات را بشناسیم و رعایت کنیم؛ فعالیت در حوزه مطبوعاتی و فرهنگی و هنری جامعه ما نیز اقتضائاتی دارد که بایستی مراعات شود و رعایت این اقتضائات به سبب تاثیرگذاری اهالی فرهنگ و رسانه در جامعه، ضروری میباشد.
رئیس حوزه ریاست قوه قضاییه تاکید کرد: امروز چهرههایی که در جامعه ما مخاطبین خاص دارند و در حوزههای فرهنگی و رسانهای فعالیت میکنند، باید اقتضائات را بشناسند و به آنها عمل کنند. انتظارات ما از جامعه رسانهای حتی از انتظاراتمان از جامعه پزشکی نیز بیشتر است؛ چرا که پزشکان در یک مقطع خاص با تعداد محدودی از بیماران مراجعه کننده به خود سروکار دارند؛ اما جامعه رسانهای کشور با مجموعه شهروندان مرتبط است؛ بنابراین اهالی این حوزه از این حیث که برای جامعه الگو و اثرگذار هستند، باید اقتضائات لازم را رعایت کنند.
وی بیان داشت: باید به این سمت برویم که بیشترین تقید به مسائل دینی و شرعی را در جامعه ما اهالی فرهنگ و هنر و رسانه داشته باشند و نباید این تلقی را در جامعه ایجاد کرد که نمیشود از اهالی این عرصهها برخی انتظارات مطابق با اولویتهای جامعه را داشت.
سخنگوی دستگاه قضا در پایان خاطرنشان کرد: ما در قوه قضاییه رویکرد جدیدی را آغاز کردهایم و به موازات این رویکرد از آحاد جامعه انتظاراتی داریم و معتقدیم برای اثبات کارایی قوانین اسلامی، چارهای جز حرکت در این مسیر و رعایت اقتضائات مورد اشاره نداریم.
میزان