به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، «فابیان پیکاردو» وزیر ارشد دولت محلی جبلطارق امروز (جمعه) اعلام کرد که نفتکش «گریس ۱» حامل دو میلیون بشکه نفت خام ایران میتواند امروز (جمعه) این منطقه را ترک کند.
پیکاردو در مصاحبه با شبکه «بی. بی. سی» با بیان اینکه گریس ۱ میتواند به محض آماده شدن،از این منطقه خارج شود، تصریح کرد: «دیوان عالی جبلطارق بعد از آزادی گریس ۱، هرگونه اقدام آمریکا با هدف ممانعت از خروج گریس ۱ از این منطقه را بررسی میکند».
به نوشته خبرگزاری «رویترز» وی با بیان اینکه دیوان عالی جبلطارق شک دارد مقصد گریس ۱ سوریه باشد، افزود:«ما انتظار داریم ایران به وعدههایی که درباره این نفتکش به ما داده، پایبند باشد».
نیروهای ویژه ارتش انگلیس یک ماه و نیم پیش به این نفتکش که حامل بیش از دو میلیون بشکه نفت ایران است، یورش برده و آن را توقیف کردند. لندن مدعی است که قصد داشته از نقض تحریمهای اتحادیه اروپا علیه سوریه جلوگیری کند. جمهوری اسلامی با اشاره به اینکه ایران الزامی برای اجرای تحریمهای اتحادیه اروپا ندارد و مقصد محموله هم سوریه نبوده، تأکید کرده است که اقدام انگلیس نقض مقررات بینالمللی است.
دیوان عالی جبلطارق اما عصر روز گذشته (پنجشنبه) بدون توجه به درخواست وزارت دادگستری آمریکا مبنی بر عدم آزادسازی گریس ۱ و تحویل آن به واشنگتن جهت مصادره، حکم آزادی این نفتکش حامل نفت ایران را صادر کرد. (جزئیات بیشتر)
پیکاردو درباره خروج گریس ۱ از جبلطارق اینگونه توضیح داد: «این [نفتکش] میتواند به محض اینکه تدارکات لازم جهت هدایت شناوری در این حجم به مقصد مورد نظر را فاهم کرد، [جبلطارق] را ترک کند. میتواند امروز انجام شود، میتواند فردا [یا هر زمانی]».
وزیر ارشد جبلطارق در پاسخ به سوالی درباره درخواست آمریکا برای توقف آزادی و مصادره این نفتکش نیز گفت: «اینها تصمیماتی است که صرفاً و مستقلاً توسط آن مقامات [قضایی] گرفته خواهد شد و در صلاحیت دیوان عالی جبلطارق است. قطعا [این درخواست] میتواند دوباره به صحن دادگاه بازگردد».
پیکاردو همچنین روز گذشته با صدور بیانیهای درباره حکم آزادی نفتکش حامل نفت ایران مدعی شده بود که مقامهای ایرانی به صورت مکتوب به او اطمینان دادهاند که مقصد این کشتی یکی از مجموعههای تحت تحریم اتحادیه اروپا نخواهد بود. به گفته وی، ایران همچنین با استناد به قوانین تحریمی اتحادیه اروپا، درخواست رسمی آزادی این کشتی را به جبل طارق ارائه کرده است. (جزئیات بیشتر)
تصمیم آزادی این کشتی تنها چند روز پس از آن اتخاذ شد که «جان بولتون» مشاور امنیت ملی آمریکا به لندن سفر کرد. وی پیش از این سفر گفته بود یکی از اهدافش ترغیب لندن به تشدید فشارها به ایران و همچنین خروج از توافق هستهای است. با این وجود به نظر میرسد سفر وی دستکم در موضوع ایران دستاورد مد نظر واشنگتن را به همراه نداشته است.
وزارت امور خارجه انگلیس نیز شامگاه گذشته در بیانیهای منفعلانه بعد از آزادی نفتکش گریس ۱ ادعا کرد که لندن اجازه نخواهد داد ایران یا کشوری دیگر قوانین تحریمی اتحادیه اروپا علیه سوریه را نقض کند.